Forum > Tucson JM
[Tucson] Światła LED w miejscu halogenów - czy ktoś montował
bobek310:
Warto ściągnąć sobie instrukcję elektryczną Tucsona z naszego forum w dziale Downalds (niestety w języku angielskim). Informacje w nawiasie odnoszą się do stron w tej instrukcji oraz poszczególnych wtyczek itd.
W takim podłączeniu działa u mnie w sposób następujący:
# po przekręceniu stacyjki - światła DRL natychmiast włączają się
# po włączeniu świateł pozycyjnych (i innych) DRL natychmiast gasną
# po wyłączeniu stacyjki po ok 2-3 sek światła gasną
Opis zdjęć wg. instrukcji montażu producenta:
# zdjęcie 1 kabel czerwony (+) zapłon ze stacyjki
# zdjęcie 2 kabel czarny (-) do akumulatora
# zdjęcie 4 kabel biały (+) do świateł pozycyjnych (widok od zewnątrz wtyczki)
# zdjęcie 3 kabel biały (+) do świateł pozycyjnych widok od środka wtyczki)
... ale proponuję z montażem się na chwilę jeszcze wstrzymać. Przeglądałem dość szczegółowo instrukcję elektryczną i wyczaiłem, że jest kostka specjalnie przeznaczona do DRL. Znajduje się ona w okolicach dźwigni do otwierania maski. Spróbuję odkręcić elementy tapicerki w tamtym miejscu i podłączę światła. Jak mi się uda, to napiszę i wrzucę zdjęcia.
bartekzg:
super robota!!!
czy masz funkcję auto i wszystko działa tak jak pisałem?
bobek310:
Tak mam funkcję auto i działa tak, jak pisałeś: zakryty czujnik - świecą się mijania, odkryty czujnik - po sekundzie gasną mijania, a włączają się DRL (oczywiście w dzień).
Tak jak wczoraj pisałem zaglądałem i chyba namierzyłem fabryczne gniazdo DRL, jednak dostęp do niej ograniczają elementy plastikowe i żeby nie uszkodzić muszę gdzieś poszukać jak je zdemontować.
Poniżej zdjęcia, jak zamontowałem same lampy.
bartekzg:
Świetnie - zabieram się zatem za poszukiwanie dobrych DRL w dobrej cenie. Jeśli podłączysz się pod kostkę daj znać co i jak. Puki co jest czas na montaż - bardziej zależy mi na okresie letnim tak więc spokojnie poczekam chyba, że trafi się jakiś cieplejszy weekend i będzie jak pogrzebać przy samochodzie.
bobek310:
Montaż w tej wersji zajął mi ok 1,5 godziny.
Nawigacja
[#] Następna strona