Autor Wątek: [Accent MC] Problem z ogrzewaniem  (Przeczytany 15012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ociep02

• Gość
[Accent MC] Problem z ogrzewaniem
« dnia: 06 Listopad 2012, 20:18:26 »
Witam.
Posiadam hyundaia accenta 1.5 crdi z 2005 roku. Mam problem z ogrzewaniem które nie działa. Może ma ktoś jakieś pomysły co może być przyczyną? Odpowietrzyłem układ przez który płynie płyn chłodniczy ale to nic nie dało. Wszystko jest drożne. Z góry dzięki za odpowiedzi

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2012, 21:52:41 »
Warto jakbyś napisał coś więcej.
Dmuchawa działa?
cięgna są dobrze założone? tzn pokrętła kręcą się z oporem i słychać klapkę dobijającą do wlotu powietrza przy końcu regulacji(ciepło-zimno)?
temperatura silnika jest ok? tzn wskaźnik temperatury działa poprawnie?

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2012, 22:58:02 »
Kiedy ostatnio wymieniałeś płyn w chłodnicy? Może masz zasyfioną nagrzewnicę? :(

ociep02

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopad 2012, 17:39:03 »
Dmuchawa dziala. Ciegna wszystkie sa dobrze pozakladane. Rozkrecalem wszystko i sprawdzalem na poczatku ale niestety to nic z linkami. Temperature wskazuje prawidlowo wiec chyba tez ok z termostatem. Ale z nagrzewnica moze faktycznie cos jest nie tak.. Dzieki za podpowiedz. Moze wiecie jak sie do niej dostac. Jutro w ciagu dnia zrobie zdjecie jak to wyglada.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2012, 18:55:10 »
Poszukaj na forum instrukcji serwisowej do accenta - link powinien gdzieś być a tam jest dosłownie wszystko.

Nie chce straszyć, ale WYDAJE mi się, że trzeba środek wybebeszyc :(

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2012, 19:26:42 »
mialem kiedys przypadek dokladnie taki jak opisujesz, (co prawda inny samochod) i po wymianie nagrzewnicy nic sie nie zmienilo. po grubszej weryfikacji okazalo sie, ze wirnik na pompie wody sie zluzowal i nie pompowalo do nagrzewnicy. odziwo silnik sie nie grzal.
pzdr.

ociep02

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopad 2012, 09:09:30 »
Wiecie co wracam do tematu. Prawdopodobnie to nic z pompa wody, a nagrzewnicy do dzisiaj nie udalo mi sie sprawdzic bo nie moge sie do niej dostac.. Myslicie ze wymiana plynu chlodniczego moze pomoc?? Moze jest za bardzo zasyfiony?? I przy okazji powedzcie mi ile plynu chlodniczego wchodzi do accenta 1.5 crdi 2005 rok.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopad 2012, 10:36:49 »
ociep02, spróbować z płynem nie zaszkodzi. Chyba najmniej kosztowna próba. Co do ilości to musisz sprawdzić w instrukcji.

ggt1987

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopad 2012, 18:09:27 »
Miałem w poprzednim miesiącu podobny problem, w moim accencie po przejechaniu ok. 50 km nadal było zimno a silnik sie nie nagrzewał na desce non-stop paliła sie kontrolka od rozgrzania silnika -->> pomogła wymiana termostatu, koszt ok. 70 zł

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopad 2012, 06:10:57 »
Płyn+termostat a potem nagrzewnica. W razie konieczności dłubania w środku nowy płyn zlewasz do CZYSTEGO pojemnika i używasz ponownie.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopad 2012, 08:46:31 »
Cytat: "ggt1987"
silnik sie nie nagrzewał na desce non-stop paliła sie kontrolka od rozgrzania silnika

Jaką kontrolkę masz na myśli :?: Tą czerwoną oznaczającą zbyt wysoką temperaturę :?:

ggt1987

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2012, 19:47:10 »
Niebieska, podpisana w książce jako "lampka kontrolna temperatury płynu chłodzącego silnik", normalnie gasła po 3-4 km, po wymianie termostatu jest ok

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopad 2012, 22:17:22 »
Pytam bo mnie zaskoczyłeś... u mnie nie ma takiej kontrolki... A posiadasz wskaźnik temperatury silnika? W naszych Accentach były bodajże dwie wersje zestawów wskaźników.

ggt1987

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopad 2012, 07:54:08 »
Cytat: "Zbyszek"
... W naszych Accentach były bodajże dwie wersje zestawów wskaźników.

Dokładnie, wersja sedan ma inna wersje wskaźników niż hatchback, u mnie nie występuje wskaznik temp. silnika

ociep02

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopad 2012, 14:52:34 »
Problem rozwiazany. Okazalo sie ze jakis inteligent tj poprzedni wlasciciel wlal do zbiorniczka koncentrat a do ukladu zwykla wode. Myslal ze to sie wymiesza.. Wszystko spuscilem, wyczyscilem i udroznilem caly uklad. Po nalaniu nowego plynu wszystko pieknie dziala. Dzieki wszystkim za pomoc