Autor Wątek: [Getz] [Getz] Brak przyśpieszenia i kontrolka check engine  (Przeczytany 10135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szyps

• Gość
[Getz] Brak przyśpieszenia i kontrolka check engine
« dnia: 03 Listopad 2012, 19:15:30 »
Witam.
Posiadam getza z 2005r. przed liftem, silnik to diesel 1,5 crdi 82KM.
Dzisiaj podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka check engine i samochód stracił jakiekolwiek możliwości przyśpieszenia. Na trasie, z gazem wbitym w podłogę udało mi się go rozpędzić do 110km/h i ani kilometra więcej.  Przy ruszaniu i na wszystkich biegach jest to samo a mianowicie powolne rozpędzanie i o jakiejkolwiek dynamice można zapomnieć.
Nie znam się za bardzo na mechanice i nie mam pojęcia co może być przyczyną dlatego proszę o szybką pomoc. Mam nadzieję, że nie jest to nic poważnego?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:51:49 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopad 2012, 09:48:32 »
Chyba najprościej podłączyć kabelek i wyjdzie co boli. Najtaniej wyjdzie zakup na allegro samemu bo pewnie mechanik weźmie za same podłaczenie z 80zł najmniej. A kabelek się kupi za ok 50zł.

Offline Andy

• Giełda
Re: Brak przyśpieszenia i kontrolka check engine
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopad 2012, 13:04:10 »
Cytat: "szyps"
Witam.
Posiadam getza z 2005r. przed liftem, silnik to diesel 1,5 crdi 82KM.
Dzisiaj podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka check engine i samochód stracił jakiekolwiek możliwości przyśpieszenia. Na trasie, z gazem wbitym w podłogę udało mi się go rozpędzić do 110km/h i ani kilometra więcej.  Przy ruszaniu i na wszystkich biegach jest to samo a mianowicie powolne rozpędzanie i o jakiejkolwiek dynamice można zapomnieć.
Nie znam się za bardzo na mechanice i nie mam pojęcia co może być przyczyną dlatego proszę o szybką pomoc. Mam nadzieję, że nie jest to nic poważnego?

Nie mam co prawda diesla, ale mialem kiedys dosc podobnie - winowajca byla ochrzczona benzyna, ktora zatankowalem gdzies na trasie. Nie tankowales gdzies u ruskich? :)

szyps

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopad 2012, 17:49:45 »
Paliwo raczej jest ok. Zawszę tankuję w jednym miejscu i nigdy nie było żadnych problemów.
Dzisiaj podczas jazdy już nie czułem takiego zamulenia ale nie jest to to samo co wcześniej. Kontrolka dalej się pali.

KAROL208

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2012, 21:24:25 »
Możliwe że sterownik przeszedł w tryb awaryjny i jeździ na ograniczonych uśrednionych parametrach pracy, bez podłączenia jakiegoś skanera nie sprawdzisz co i jak.

szyps

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maj 2013, 20:16:27 »
Witam ponownie.
Odświeżam temat ponieważ problem powrócił.
Dzisiaj podczas jazdy znowu zapaliła się kontrolka check engine i samochód praktycznie się toczył a nie jechał.
Za pierwszym razem (grudzień 2012) pojechałem do mechanika i po podłączeniu komputera powiedział, że to wina egr-u i prawdopodobnie trzeba go zaślepić bo się zapycha. Po wyjęciu okazało się, że już był zaślepiony. Błąd w komputerze zlikwidował, dla pewności jeszcze przeczyścił egr ale powiedział, że to może się powtarzać i jak widać dzisiaj miało miejsce.
Coś mówił o jakimś sterowniku egr ale nic takiego na allegro nie mogłem znaleźć.
Niestety na razie nie mam za bardzo czasu żeby jeździć po mechanikach i getz pewnie trochę postoi.
Macie jakieś pomysły co to może być?
Pozdrawiam.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2013, 09:30:53 »
Zainwestuj w kabelek te 40zł i będziesz wiedział samemu co jest nie tak. Po co masz wydawać na mechanika skoro samemu można nawet naprawić.
Sprawdzisz sobie kod błędu a wtedy będzie więcej wiadomo. Jeśli będzie egr to wtedy będziesz szukał części itp.

szyps

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maj 2013, 10:24:07 »
Ale ja wiem, że to wina egr ponieważ za pierwszym razem pokazało właśnie ten kod błędu.
Egr jest zaślepiony więc to chyba wina czegoś innego?

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwiec 2013, 10:04:28 »
Witam.

Strzelam. W ostatnim poradniku „Auto Świat” był artykuł o sondach lambda. Jeśli się z nią dzieje coś niedobrego, czyli korozja, uszkodzenia itp., to silnik też może przełączyć się w tryb awaryjny. Jeśli EGR masz zaślepiony, to może właśnie to? Dodam, że warto też sprawdzić filtr paliwa i powietrza.

Pozdrawiam.