Forum > Getz

[Getz] Brak przyśpieszenia i kontrolka check engine

<< < (2/2)

szyps:
Witam ponownie.
Odświeżam temat ponieważ problem powrócił.
Dzisiaj podczas jazdy znowu zapaliła się kontrolka check engine i samochód praktycznie się toczył a nie jechał.
Za pierwszym razem (grudzień 2012) pojechałem do mechanika i po podłączeniu komputera powiedział, że to wina egr-u i prawdopodobnie trzeba go zaślepić bo się zapycha. Po wyjęciu okazało się, że już był zaślepiony. Błąd w komputerze zlikwidował, dla pewności jeszcze przeczyścił egr ale powiedział, że to może się powtarzać i jak widać dzisiaj miało miejsce.
Coś mówił o jakimś sterowniku egr ale nic takiego na allegro nie mogłem znaleźć.
Niestety na razie nie mam za bardzo czasu żeby jeździć po mechanikach i getz pewnie trochę postoi.
Macie jakieś pomysły co to może być?
Pozdrawiam.

robaszek127:
Zainwestuj w kabelek te 40zł i będziesz wiedział samemu co jest nie tak. Po co masz wydawać na mechanika skoro samemu można nawet naprawić.
Sprawdzisz sobie kod błędu a wtedy będzie więcej wiadomo. Jeśli będzie egr to wtedy będziesz szukał części itp.

szyps:
Ale ja wiem, że to wina egr ponieważ za pierwszym razem pokazało właśnie ten kod błędu.
Egr jest zaślepiony więc to chyba wina czegoś innego?

Kudłaty_1975:
Witam.

Strzelam. W ostatnim poradniku „Auto Świat” był artykuł o sondach lambda. Jeśli się z nią dzieje coś niedobrego, czyli korozja, uszkodzenia itp., to silnik też może przełączyć się w tryb awaryjny. Jeśli EGR masz zaślepiony, to może właśnie to? Dodam, że warto też sprawdzić filtr paliwa i powietrza.

Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej