Forum > i20

[i20 PB] zakres czynności serwisowych i20

<< < (2/6) > >>

de_assis:
JA u siebie w ksiazce widze tylko, przeglad silnika, za ktory zaplacilem 150zl za kazdym razem, i przeglad okresowy nadwozia ktory mnie kosztowal 30zl za kazdym razem, dwa razy bylem na przegladach. Nadwozie pisze co 12 miesiecy, a silnik 12 miesiecy lub 15000 km.

Generalnie sie nie wpierd*** ale po raz kolejny Ci radze, lepiej kup cos dobrego uzywanego, albo cos dorzuc i kup pewniejsza marka, a przynajmniej taka ktora Cie juz "po" zakupie bedzie traktowac powaznie.

O Hyundaiu niech swiadczy to, ze Oni nawet nie odbieraja telefonow w centrali w Warszawie, dodzwonisz sie tam jezeli znasz tylko numery wewnetrzne.
Zreszta juz masz przyklad pajacowanai, bo Ci nie chca powiedziec co ile Cie beda zmuszac zebys do nich przyjezdzal i kase zostawial.

To tyle ode mnie ...

Kam-mil:
To jakiś nędzny punkt sprzedaży. Mnie w salonie w Olsztynie na Boenigka (na Piłsudskiego jest gorszy salon) pożyczyli na parę dni instrukcję obsługi, a wcale jeszcze nie byłem zdecydowany na Hyundaia. Zadawałem pytania dotyczące samochodu, a sprzedawca był uczciwy, powiedział po prostu: "Nie wiem.Tu ma pan książkę obsługi, niech Pan sobie znajdzie. Tu ma Pan kluczyki, niech się Pan sobie obejrzy samochód i się przejedzie."

[ Dodano: 2012-11-05, 21:13 ]
Teraz coś w i20 zmienili, ja mam wersję 1,2 z 2010. W mojej książce harmonogram przeglądów wygląda tak:
silnik benzynowy pierwszy przegląd po 15 tys. km (lub 12 miesiącach), następne co 20 tys. km (lub co roku). Na każdym przeglądzie wymienić: olej silnikowy, filtr oleju, filtr klimatyzacji. Na każdym przeglądzie "sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować, naprawić, oczyścić lub wymienić": paski klinowe, filtr powietrza, stan akumulatora, przewody hamulcowe, hamulec postojowy, płyn hamulcowy/układu hydraulicznego sprzęgła, tarcze hamulcowe i okładziny klocków, przekładnia kierownicza, drążki i osłony przeciwpyłowe, półosie napędowe i osłony gumowe, ogumienie, przeguby kulowe przedniego zawieszenia, śruby i nakrętki mocujące nadwozie i podwozie, czynnik chłodzący układu klimatyzacji, sprężarka klimatyzacji, olek w skrzyni biegów.

[ Dodano: 2012-11-05, 21:21 ]
Oprócz tego co drugi przegląd, czyli co 2 lata (po pierwszych 35 tys. km, a potem co 40 tys. km):
wymienić: płyn hamulcowy/układu hydraulicznego sprzęgła, filtr powietrza, świece zapłonowe ( a świece są jakieś nietypowe= długie). "Sprawdzić i w razie potrzeby wyregulować, naprawić, oczyścić, wymienić": przewód podciśnieniowy, układ elektryczny,hamulce bębnowe i okładziny hamulcowe.
Płyn w automatycznej skrzyni wymienić co 95 tys. km. Płyn chłodzący po raz pierwszy wymienić po 95 tys. km lub 60 miesiącach, potem co 40 tys./ 24 miesiace.
Przewody paliwowe, korek wlewu paliwa, odpowietrzenie, filtr paliwa sprawdzać co 3 lata (60 tys. km).

[ Dodano: 2012-11-05, 21:25 ]
Poza Europą przeglądy co 15 tys. km.
Jak samochód eksploatowany w ciężkich warunkach to też niektóre rzeczy każą robić częściej. Dla diesla są oddzielne tabele, ale drastycznych różnic nie ma.

Poszukaj tematu o pierwszym przeglądzie, tam podajemy pozycje i ceny na fakturze, nie będę się powtarzał. Niedługo mam 2 przegląd to też się wrażeniami podzielę.

nadamus:
wielkie dzieki ;-) spróbuję jeszcze w innym salonie i zobaczymy co bedzie ;-)
a wracając do tematu "podchodzenia" do klientów: praktycznie w każdym tak jest- klient ma kupić auto a potem to już jego sprawa ;-) wiem to z doświadczenia (kupiłem już 5 "nowych" samochodów różnych marek (nie miałem hultaja- to fakt) ale i tak raczej nikt nie "pobije" fiata- chcieli obarczyć mnie kosztami popękanej osłony lusterek ( tego trójkąta wewnątrz - z regulacją) spowodowaną montażem głośników (fabrycznych) sprawa szła o kilka złotych ale oparła się o fiat polska (dla zasady) sprawa zakończyła się dobrze (dla mnie)  ale niesmak pozostał ;-)

Kam-mil:
Moje doświadczenia z AD Auto w Olsztynie są raczej dobre. Ignorancja sprzedawców taka sama jak wszędzie, ale przynajmniej nie wciskają kitów i swojej niewiedzy nie ukrywają. Salon Fiata (Resma Olsztyn) też zaliczam do porządnych. Za to o głupotach jakie usłyszałem w Mitsubishi, w Skodzie, w Renault/Dacia, w Suzuki toby można wydać książkę z dowcipami.
Np: miła sprzedawczyni w Renault zaproponowała mi, że jeśli chcę się przejechać Thalią to ona umówi mnie ze swoją sąsiadkę, która Thalię niedawno kupiła  :mrgreen:
A sprzedawca w Suzuki "sprawdził" w komputerze, że na statku z Japonii płyną same czarne Swifty (Swift jest produkowany na Węgrzech), więc klient i tak musi kupić to czarne, które stoi w salonie, bo żadnych innych kolorów w Europie przez najbliższe pół roku nie będzie  :lol:

Kudłaty_1975:
Poniżej link do pełnej instrukcji obsługi Getza. Skoro i20 jest jego następcą, to … Poglądowo może się przydać.

http://instrukcja.pl/i/hyundai_getz_instrukcja_obslugi

P.S.
Jeśli link nie dział, wystarczy wejść na stronę instrukcja.pl i w wyszukiwarce wpisać markę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej