Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 629014 razy)

Offline andrzej300

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1335 dnia: 18 Luty 2017, 20:45:56 »
Cytat: "vanhelsing"
Rynek znowu dostosuje się do oczekiwań klienta, ze szkodą dla niego. Ale dalej będzie można będzie kupić 12-letnie auto za 12-15 tys.

Owszem np. z rynku krajowego ale nie oznacza to, że auta będą dobre bo wiemy jak wygląda eksploatacja aut w polsce (oczywiście nie wszystkich ale i tak większość nie dba bo ich po prostu nie stać)

Myślę że będą przywożone auta do 6 lat po lekkich stłuczkach
pojemnośći  do 2.0 ale najlepiej do 1.5

Przypominam, że za totalnie uszkodzone grodzi kara do 300 000zł (jako przywożenie odpadu) i przewożnika kara do 60 000zł
także nie wiem czy ktoś będzie ryzykował.

Jedno jest pewne powoli kończą się czasy "tanich i dobrych" samochodów

Jeżeli auto będzie serwisowane, bezwypadkowe z małym przebiegiem to będzie swoje kosztować...wtedy polaki się dowiedzą ile kosztuje wtedy taki samochód.

Tanie auta też będą, ale będą to auta w złym stanie technicznym z bardzo dużym przebiegiem itp

[ Dodano: 2017-02-18, 20:59 ]
Cytat: "vanhelsing"
Teraz chyba importerzy będą musieli kupować gorszy tańszy towar(czytaj po większych dzwonkach). Tylko takie dadzą możliwość zachowania cen na dotychczasowym poziomie. No i na pewno więcej będzie przyjeżdżać aut z mniejszą pojemnością. Tak według mnie skończy się podwyżka akcyzy. Większość samochodów kupowanych z importu przez Polaków to auta kilkunastoletnie i nie zaczną oni z dnia na dzień kupować kilkulatków,bo ich na to nie stać. Rynek znowu dostosuje się do oczekiwań klienta, ze szkodą dla niego. Ale dalej będzie można będzie kupić 12-letnie auto za 12-15 tys.

nie do końca tak będzie
-po większych dzwonach aut już się nie opłaca przywozić, koszty naprawy czasami przekraczają wartość takiego auta , a czym nowsze auto tym koszty większe a i klient przy aucie za 50 000zł będzie to sprawdzał 2 dni i w końcu się zorientuje. pozatym czas czas, nikt nie będzie naprawiał i szykował auta pół roku bo za ten czas można z walizkami pójść,
- będzie się sprzedawać mniej aut, obecne auta będą bardziej eksploatowane tzn. dłużej co przyczyni się do pogorszenia stanu technicznego aut na drogach.
czyli efekt odwrotny do zamierzonego.
-będzie przywożone mniej aut, wiele firm upadnie które przywożą auta, firmy transportowe, stracą mechanicy, wydziały komunikacji, stacje kontroli pojazdów, firmy ubezpieczeniowe, sklepy  z częściami, blacharze, lakiernicy i można tak mnożyć..ogólnie w tej branży już jest źle a będzie jeszcze gorzej.

Ogólnie uważam ten projekt niezgodny z prawem europejskim o swobodnym przepływie towarów i usług i oby to ktoś zaskarżył do PE.
Ogólnie akcyza jest podatkiem od towarów luksusowych, jakiż to luksus stare zardzewiałe 15 letnie santa fe
Poza tym prawo mówi że na towary z UE nie będzie nakładany żadem podatek wewnętrzny więc akcyza nie jest zgodna z prawem

masteo87

• Gość
Santa fe CM
« Odpowiedź #1336 dnia: 20 Luty 2017, 23:36:50 »
Koledzy, a co powiecie o tym egzemplarzu? Cena kusząca ale podejrzana? Czy warto zaryzykować?
https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-okazija-ID6yLzI3.html

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1337 dnia: 20 Luty 2017, 23:43:25 »
Przedni zderzak malowany.

Napęd 4WD nie stały tylko dołączany.

Asystent pasa ruchu  :?:

Offline crazykoko

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1338 dnia: 21 Luty 2017, 06:34:55 »
Po czym poznajesz, że zderzak malowany? Jestem totalnym laikiem i niestety nie potrafię rozpoznawać takich rzeczy :( A taka wiedza jest przydatna

W treści napisane, że auto do poprawek lakierniczych, a na zdjęciach jak dla mnie wygląda super.

kosmos2011, a co sądzisz o tym? Jest gdzieś niedaleko od Ciebie. Przyznam szczerze, że mi się podoba, ale nie chce mi się tłuc 400 km w jedną stronę, żeby go tylko zobaczyć.
https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-4x4-stan-idealny-full-opcja-2-4-benz-gaz-ID6yM9o9.html#xtor=SEC-8

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1339 dnia: 21 Luty 2017, 13:40:38 »
Cytat: "crazykoko"
Po czym poznajesz, że zderzak malowany? Jestem totalnym laikiem i niestety nie potrafię rozpoznawać takich rzeczy

Jak to mówią: "Po to masz gały,żeby patrzały  :lol:
A na poważnie,to widać gołym okiem. Inny kolor zderzaka i błotnika,złe spasowanie elementów ze sobą-nierówne szczeliny.

Rafix70

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1340 dnia: 25 Luty 2017, 19:30:36 »
Cytat: "ShadowKris"
Heja  nie mogę się doprosić sprzedającego o nr vin tego sanciaka

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-skora-niski-przebieg-125-000-km-parctronic-polecam-ID6yJnXF.html

nie wiem czy coś ukrywają, dziś był mój znajomy oglądnąć autko, i kicha, samochód podobno u mechanika bo coś przerywało w czasie jady,
Nie chcę zapierdzielać 550km żeby zobaczyć że auto jest kicha.................

Może ktoś z kolegów pomoże????????????

Witam, byłem i oglądałem, przejechałem się i podjechałem na stację diagnostyczną no i niby wszystko ok ale co było robione wcześnie to nic nie mówili,  są bardzo niemili olewają klientów to co zauważyłem to trochę twardawe węże od chłodnicy i huczące opony tylne, koledzy jakieś sugestie?

[ Dodano: 2017-02-26, 11:09 ]
Panowie dostałem VIN: KMHSC81BP6U075056 i potrzebuję informacji możecie pomóc? Chodzi mi o historię tego pojazdu.
Na tą chwilę mam takie info a czy jest możliwość sprawdzenia przebiegu i jego historii.

Основные характеристики:
Кузов: [W] 5 DR WAGON
Класс: [G] HIGH GRADE
Рабочий объем двигателя: [T] 2400 CC
Топливо: [6] MPI-DOHC
Трансмиссия: [5] 5 SPEED MT 2WD

Тип Управления: [L] LEFT HAND DRIVE
Weather Type:
Дополнительная настройка цветов:
Внешняя окраска: LL
  Наверх: [LS] SMART SILVER
  Вниз: [PE] LS+PE
Внутренняя окраска: [YD] PINE GRAY
Общие:
Дата изготовления: 20051004
Год выпуска модели: 2006
Модель: BBWGT65
Страна: [C07] GERMANY(WAS C25)
Регион: [C51] EUROPE
Завод: AA
Vehicle Factory:
Engine Factory:[084]
Номер двигателя: G4JS5232658
Код двигателя: HL67
Transmisson Factory:
Transmission Number: ***********
Код коробки передач: C17

Offline Ericsson

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1341 dnia: 26 Luty 2017, 18:12:59 »
A to nie jest zarejestrowane jako ciezarowe?

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1342 dnia: 26 Luty 2017, 18:24:44 »
Cytat: "Rafix70"
Chodzi mi o historię tego pojazdu.
Na tą chwilę mam takie info a czy jest możliwość sprawdzenia przebiegu i jego historii.

Przeczytałeś choć kilka ostatnich stron tego tematu?

Rafix70

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1343 dnia: 26 Luty 2017, 19:01:57 »
Cytat: "Ericsson"
A to nie jest zarejestrowane jako ciezarowe?

A jak to sprawdzić ? czy w briefie będzie coś pisało, nie mam pojęcia na co zerknąć.

Offline crazykoko

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1344 dnia: 27 Luty 2017, 20:46:57 »
Przebiegu auta nie sprawdzisz. Nie ma na to szans. Mając VIN możesz co najwyżej sprawdzić w ASO czy były robione jakieś naprawy gwarancyjne. Ewentualnie posiadając książkę serwisową możesz zadzwonić lub napisać do warsztatu w Niemczech, który robił ostatnio przeglądy. Może potwierdzą, że faktycznie robili przeglądy i podadzą przy jakich przebiegach.

Ma ktoś doświadczenie w automacie przy silniku 2.0 4WD? Warto się w coś takiego pakować? Nie za słaby silnik do takiej konfiguracji?

Znalazłem coś takiego i niby ma wszystko. Tempomat, automatyczną skrzynię, 4WD, wysokotonowe w słupkach. Tylko silnik mały.

Offline Ericsson

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1345 dnia: 03 Marzec 2017, 10:48:59 »
Jaki maly silnik, ja mam taki i jeszcze przyczepe kempingowa holuje.

Offline crazykoko

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1346 dnia: 03 Marzec 2017, 12:22:09 »
Ano widzisz. Ciężko jest zdobyć jakiekolwiek informacje, na temat mocy 2.0 Wszyscy polecają 2.4 lub 2.7. Chyba, że masz diesla, to już inny temat.

Offline wydminianin

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1347 dnia: 03 Marzec 2017, 16:04:04 »
Z tego co kojarzę, to 2,0 benzyna oferowany był tylko z napędem na przód, 4WD dostępny był w wersjach diesla i benzynie 2,4L, 2,7L i 3,5L.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1348 dnia: 03 Marzec 2017, 19:59:39 »
Tak jest w rzeczy samej.
.

Offline Ericsson

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1349 dnia: 03 Marzec 2017, 21:36:01 »
Cytat: "crazykoko"
Ano widzisz. Ciężko jest zdobyć jakiekolwiek informacje, na temat mocy 2.0 Wszyscy polecają 2.4 lub 2.7. Chyba, że masz diesla, to już inny temat.

Tak mam diesla, benzyna dla mnie odpada ze wzgledu na przyczepe kempingowa.
Diesel ma wiekszy moment przy mniejszej pojemnosci, zreszta nie za bardzo mam gdzie gaz tankowac, bo jednak duze benzyny swoje pala.