Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 631811 razy)

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #840 dnia: 21 Kwiecień 2015, 22:28:49 »
Shaggy_pl-kilka odpowiedzi:
Ad.1 2.0 CRDI to bardzo rozpowszechniony silnik.Był montowany w wielu modelach,stąd spora podaż części na rynku. Silnik generalnie dobry.
Ad.2 Mam auto z 2004 roku i jedyne ślady korozji są na koszu koła zapasowego pod autem.
Ad.3 Zależy.Jak jeździsz po równym to wytrzymuje długo,jak po dziurach to krócej ;-)
Ad.4 To jeden z najbardziej niezawodnych napędów na rynku.
Ad.5 Generalnie są to pytania do wróżki :mrgreen:
Ad.6 No chyba tylko w przypadku fizycznego uszkodzenia.Generalnie dziwne pytanie.
Ad.7 Usterki elektroniki :shock: A co tam jest z elektroniki :?: Odtwarzacz i zmieniarka :lol:
Ad.8 Pełny syntetyk 5W40
Ad.8 Nieźle kombinujesz,ale dużo zależy od szczęścia. Auto od prywatnego niczego nie gwarantuje a jest ich mniej niż od handlarzy.Ale są.
Powodzenia!

shaggy_pl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #841 dnia: 25 Kwiecień 2015, 22:13:59 »
Czy na prawdę nikt więcej na forum nie jeździ santa fe?  :-(

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #842 dnia: 26 Kwiecień 2015, 12:16:44 »
Hmm,myślałem że Volcan i ja wyczerpaliśmy temat :-/

santa claus

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #843 dnia: 26 Kwiecień 2015, 13:02:48 »
van... bo to ankieta była :mrgreen:  
PS na każdy punkt na forum jest masa informacji wystarczy poszukać, poczytać-zresztą chyba w tym temacie jest full informacji.

shaggy_pl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #844 dnia: 26 Kwiecień 2015, 15:53:41 »
Znalazłem ogłoszenie w mojej okolicy. Możecie zerknąć i podpowiedzieć ? Na co ewentualnie zwrócić uwagę, może coś wam podejrzanego wpadnie w oko :) OGŁOSZENIE SANTA FE

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #845 dnia: 26 Kwiecień 2015, 17:08:20 »
Wpadło mi w oko,że ogłoszenie jest niby od "prywatnego" sprzedawcy a wystawia fakturę vat i przyjmuje auta w rozliczeniu. Czyli handlarz :lol: Rzuca się też w oczy nieoryginalna gałka zmiany biegów. No i manualna klima-dla mnie nie do przyjęcia. Treść ogłoszenia nic o aucie nie mówi.Tak naprawdę trzeba sprawdzić kiedy był zmieniany rozrząd,płyny w silniku,mostach, dyfrze itp oraz inne elementy podlegające zużyciu eksploatacyjnemu, np.klocki/tarcze,tłumiki itd. Przypuszczam, że odpowiedź "prywatnego" sprzedającego będzie brzmiała "nie wiem". A jak źle trafisz to na pakiet startowy wydasz spokojnie 3 tys. Jak będą dobre wtryski i pompa ;-)

shaggy_pl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #846 dnia: 26 Kwiecień 2015, 21:50:57 »
Dzięki za uwagi :) Nie zwróciłem uwagi na tą gałkę. Niestety jakoś mnie nie przekonał mnie ten samochód. Szukam dalej :)

[ Dodano: 2015-04-26, 23:10 ]
A jak to jest z tymi oznaczeniami na karoserii... Gdzieś czytałem, że powinny mieć na obu drzwiach ooznaczenie CRDI i z tyłu HYUNDAI i SNATA FE. Na niektórych spotykam też w dolnej części 4WD ( w różnych rocznikach). Przypominam, że szukam wersji 2.0 113km 4x4 manual

[ Dodano: 2015-04-26, 23:45 ]
Znalazłem kolejny samochód :)
OGŁOSZENIE SANTA FE
Zastanawia mnie tylko opis 112KM i 4WD na klapie... i brak osłonki na silniku

Offline malarz

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #847 dnia: 27 Kwiecień 2015, 07:55:08 »
Zawsze to robił @kosmos ale chyba na wakacjach jest więc ja walne.
@Shaggy_pl post#1 z tematu http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5368 plus oczywiście numer vin.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #848 dnia: 27 Kwiecień 2015, 17:55:33 »
Cytat: "vanhelsing"
No i manualna klima-dla mnie nie do przyjęcia.

Osobiście wolę manualną klimę bo klimatroniki tak powoli reagują, że i tak zawsze kończy się na ręcznej regulacji - nawet w obecnej Toyocie firmowej pomimo, że są do wyboru tryby LOW, MIDIUM, FAST to nawet na FAST osiąganie temperatury jest tak powolne, że ręcznie muszę wymuszać np. zimą wysoką temp. i włączać mocny nadmuch, a latem na odwrót.

W manualu jest to szybsze i łatwiejsze.

W dłuższej trasie zdarzało się jej odbić w drugą stronę i zimą zaczynało dmuchać zimnym na nogi zamiast zmniejszyć grzanie.

Może w Hyundaiu lepiej to zrobili, ale w Toyocie, Peuget-cie 307 klimatronik działa słabo, w Audi było lepiej, ale też bez szału.

Coś musi być też na rzeczy, że w wersji 3,5 z automatem, szyberdachem i elektryką tak często jest manualna klima.

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #849 dnia: 27 Kwiecień 2015, 19:30:05 »
Każdy lubi co innego. Klimatronik to tylko maszyna i nie jest idealna. Ale ja wolę klimatronik i szanuję Twoją odmienność  :lol:

troglli

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #850 dnia: 28 Kwiecień 2015, 21:55:40 »
Poproszę o opinię o kolejnym autku:

Link do aukcji: http://otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-zadbany-godny-uwagi-ID6y43y1.html
VIN: KMHSH81XDCU833157

Dzięki

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #851 dnia: 29 Kwiecień 2015, 00:43:31 »
Cytat: "vanhelsing"
Każdy lubi co innego. Klimatronik to tylko maszyna i nie jest idealna. Ale ja wolę klimatronik i szanuję Twoją odmienność  :lol:

Ważne, żeby znać różne punkty widzenia oraz plusy i minusy.

Ja również szanuję Twoje zdanie  :-)

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #852 dnia: 29 Kwiecień 2015, 09:32:02 »
Troglli-co tu pisać-młody i ładny :lol: Jak bezwypadkowy to nic tylko brać jak kasa się zgadza.  :mrgreen:

troglli

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #853 dnia: 30 Kwiecień 2015, 07:58:34 »
Pytam bo mnie od niego dzieli 600 km i nie chce mi się jechać na wycieczkę - mam co robić. Stąd moje zapytanie o wszelkie uwagi. Ktoś może coś widzi bo ja ślepy już.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #854 dnia: 30 Kwiecień 2015, 11:44:24 »
Uwaga ogólna - nie dotyczy tego egzemplarza. Wycieczki po samochód dalej, niż 100-150 km to po prostu gruba przesada. Ja każde auto kupowałem albo "po drodze" - i to dosłownie - zbaczałem z trasy 5-10 km, nie więcej - albo w promieniu do 50 km (miałem nauczkę - szukałem Mastera 150-200km od domu, ostatecznie kupiłem w tym samym komisie, w którym kupowałem wcześniej Daily - 35 km od domu). Zakup auta 500-600 km od domu kończy się albo awanturą ze sprzedającym, albo cichym żalem i postanowieniem "nigdy więcej", albo dużą zmianą wymagań stawianych wobec samochodu ("skoro już tu przyjechałem - bez sensu wracać z pustymi rękami")...