Autor Wątek: [i30] problem z odtwarzaniem plików z mp3  (Przeczytany 24685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tytus73

• Gość
[i30] problem z odtwarzaniem plików z mp3
« dnia: 19 Październik 2012, 06:45:23 »
KUpiłem przed paroma dniam i30 z 2008 roku. Jest w niej wejście na USB. Podłączyłem port USB z plikami mp3. A radio zachowuje sie tak jakby ttych plików nie widział. W podobnej Kiii Ceed działa wszystko bez problemu. W czym tkwi problem? Czy nie ma jakiegoś podłączenia czy może brakuje mu jakiegoś oprogramowania. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkim.

Bogdanoss

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2012, 17:31:51 »
a czy ten pen drive ma diodę?? zapala sie jak podłączysz pod port usb w aucie?? bo jak nie to  1. gniazdo portu nie jest podpięte 2. siadło radio...

versus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2013, 16:53:38 »
czy radio kokazuje komunikat "no files"?

Pierwsza sprawa: jaki to pendrive np. SanDisk? i o jakiej pojemności.
Sprawdz w instrukcji radia czy obsługuję daną pojemność.

Dwa: czy pendrive ma własne oprogramowanie do zarządzania. Sprawdz podpinając do kompa. Jeśłi włączy się jakiś program do zarządzania (tworzenie obszarów hasłowanych, dodatkowe aplikacje) musisz go usunąć, ale to zrobisz tylko dedykowanym programem. Samo formatowanie nie poskutkuje!
Do tego dobry jest launchpadremoval lub innym, którch pełno jest w necie.
Po usunięciu formatuj cały PD.
Sprawdź jakia jest alokacja plików na PD. NTSF może być nieobsługiwane.
Lepiej formatować do FAT32.

Ja w moim przypadku miałem SanDisk 4 GB i usunięcie oprogramowania i format do FAT 32 poskutkował w 100%

domin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2013, 19:10:44 »
Podejrzewam, że chodzi o pojemność dysku. Sony 16GB nie współpracowało z fabryczną instalacją, a z innymi pena-mi, w tym z rzeczonym SanDiskiem nie mam problemu. Jednak pojemność największego dysku nie przekraczała 4Gb, a testowałem jeszcze 2GB i 1GB.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Styczeń 2013, 19:09:31 »
U mnie SanDisk 8GB chodzi bez problemu, choć w piątek zaliczył małą zawieszkę, nie chciał się uruchomić radio włączało tylko płytę, ale wystarczyło wyjąc i włożyć ponownie pendriva i wszystko wróciło do normy. Może warto zajrzeć pod tunel środkowy czy się jakaś kosteczka nie rozłączyła.

Agvan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Luty 2013, 13:58:30 »
Może kwestia systemu plików? Czytnik przeczyta pendrivy sformatowanie wyłącznie w FAT (włączając FAT32), ext4 - te sprawdziłem. Jeśli pendrive jest sformatowany na NTFS będzie błąd. Powinien przeczytać niśniki do 32GB. Pozdrawiam.

Offline shadow

• phpBB -#Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Luty 2013, 10:55:53 »
Cytat: "Agvan"
Może kwestia systemu plików? Czytnik przeczyta pendrivy sformatowanie wyłącznie w FAT (włączając FAT32), ext4 - te sprawdziłem. Jeśli pendrive jest sformatowany na NTFS będzie błąd. Powinien przeczytać niśniki do 32GB. Pozdrawiam.

Już kolega versus, wspominał w temacie o formatowaniu kart.

Offline piotrek8000

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maj 2016, 19:10:40 »
Witam. Czytałem raz o podobnym przypadku jak moim ale nie moge teraz znaleźć tego tematu. U mnie problem z USB polega na tym, że radio nie widzi wszystkich piosenek i samo zmienia utwory. odtworzy z 5 sek i nagle zmiana i szuka po 10 sek następnej. Próbowałem na kilku pendrakach po ok 4gb i wszystkie były sformatowane jako fat32.

Offline rymar71

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maj 2016, 23:22:09 »
Należy przed użyciem sformatować USB w systemie FAT 12/16 lub 32 - obojętnie. Ale bardzo ważne aby rozmiar jednostki alokacji wynosił 512 B lub 2048 B . Dopiero do tak sformatowanego USB wrzucamy pliki mp3. Jasne ???

cinek1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maj 2016, 08:41:18 »
A oreintuje sie ktos czemu tylko odtwarzanie z mediow mozna podbic basy?

Offline grzekrys83

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maj 2016, 07:23:31 »
Witam.
Odnośnie zewnętrznego nośnika z piosenkami.
Ważne jest jaki chip jest zainstalowany na pendrive a nie ilość miejsca.
Oczywiście FAT32 nie NTFS.
Miałem podobny problem.
Kupiłem pena z Pentagram 8GB i auto nie widziało go.
Użyłem pożyczonego z Kingstona 8GB i działa bez problemu.

Mike92

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maj 2016, 02:23:59 »
A mieliście kiedyś problem z niezapamiętywaniem piosenki po wyłączeniu silnika? Bo wszystko odtwarza, wszystkie utwory widzi tylko "zapłon wyłącz/włącz" wczytuje pendrive na nowo i zaczyna od pierwszego utworu. Ten jest "reklamowy", zaśmiecony plikami pendrive 4GB. Spróbuję kupić coś innego i przeznaczyć tylko na muzykę do samochodu, najlepiej jakiś malutki co by nie wystawał za bardzo z portu USB. Jaki kupić: 8/16/32 GB?

(Hyundai i30CW 2009)

Offline grzekrys83

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maj 2016, 11:18:00 »
Cytat: "Mike92"
A mieliście kiedyś problem z niezapamiętywaniem piosenki po wyłączeniu silnika? Bo wszystko odtwarza, wszystkie utwory widzi tylko "zapłon wyłącz/włącz" wczytuje pendrive na nowo i zaczyna od pierwszego utworu.

Witaj, również miałem taką sytuację.
Ja rozwiązałem to poprzez formatowanie pendrive a następnie usunięcie pierwszej piosenki z pendrive (wgranie piosenek bez tej pierwszej) i zadziałało.
Gdzieś się na to natknąłem.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maj 2016, 17:15:18 »
Czy ktoś z użytkowników wymieniał radio fabryczne na "Markowe"? Chodzi mi o zaślepke otworów, jak to rozwiązać... :)

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maj 2016, 20:14:41 »
Rozwiązanie jest ale nie tanie:
RAMKA 2DIN Klima auto

RAMKA 2DIN Klima manualna