Autor Wątek: Wymiana uszczelniaczy  (Przeczytany 3578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gomez2424

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« dnia: 19 Styczeń 2009, 16:37:23 »
Witam w związku z dużym zużyciem oleju postanowiłem wymienić uszczelniacze na zaworach . Mam pytanie czy można to zrobić bez ściągania głowicy ?? ??

pakson

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2009, 19:19:41 »
tak mozna tylko nie kazdy mechanik sie tego podejmuje, zanim znajdziesz odpowiedniego ktory sie podejmie tego wyzwania to troche minie, przewaznie beda Ci mowic ze sie bez sciagania nie da a to dlatego ze w wiekszosci warsztatach nie maja sprzetu do tego typu roboty...

Widze nawet ze jestesmy z tego samego miasta:) jak znajdziesz warsztat ktory sie tego podejmie to daj znac...

Grzesik1

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń 2009, 20:02:17 »
Cytat: "pakson"
w wiekszosci warsztatach nie maja sprzetu do tego typu roboty

Wcale nie trzeba mieć specjalistycznego sprzętu. wystarcz kompresor troche narzędzi i umiejetności no i jedno wolne popołudnie

pakson

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2009, 20:56:14 »
grzesik1 w sumie masz racje... ale jak chodzilem i gadalem z mechanikami to mowili ze bez zdejmowania glowicy ani rusz... widocznie nie znaja patentu z kompresorem...

tomekl

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2009, 23:01:28 »
nie wiem jak w hyundaiu ale w oplu corsie dało się to zrobić ze zdjętym paskiem rozrządu, tłokiem podpierało się zawory i można było wymieniać uszczelniacze, w hyundaiu nie próbowałem ale za jakiś czas będzie okazja bo góra silnika będzie remontowana

Grzesik1

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Styczeń 2009, 15:02:39 »
Cytat: "tomekl"
ze zdjętym paskiem rozrządu,

A po co zdejmowałeś pasek? Tutaj też musisz ustawić tłok u góry żeby zawór nie wpadł do cylindra, ale przy zakładaniu zamka od sprężyny zaworu, bez kompresora się nie obejdzie, Wystaje tylko 15mm zaworu więc nie założysz zamka.

Poszukajcie na forum, już komuś tłumaczyłem jak to zrobić

gomez2424

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Styczeń 2009, 18:16:09 »
To może dowiem sie jaka to tajemnica z tym kompresorem

mklukasz

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maj 2009, 20:21:33 »
Tak dla pewności się zapytam.. w 1.6 16V też można w ten sposób wymienić uszczelniacze?

e-gen

• Gość
Wymiana uszczelniaczy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maj 2009, 23:22:14 »
Cytat: "mklukasz"
Tak dla pewności się zapytam.. w 1.6 16V też można w ten sposób wymienić uszczelniacze?

tak

BTW
powietrze z kompresora doprowadza się do cylindra przez wykręconą świecę zapłonową