Autor Wątek: [Sonata NF] Wymiana filtra paliwa.  (Przeczytany 14563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

timo95pl

• Gość
[Sonata NF] Wymiana filtra paliwa.
« dnia: 13 Październik 2012, 10:25:57 »
Witam , mam pytanie czy do wymiany filtra paliwa w sonacie 2.0crdi trzeba użyć jakiś specjalnych urządzeń (tak mi powiedział mechanik , że trzeba zrobić nadciśnienie w układzie i dopiero wtedy wymienić ale on tego nie zrobi) czy coś się stanie gdy go sam wymienię ??

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Październik 2012, 19:55:05 »
Kiedyś wymieniałem w Elantrze 2,0 Crdi to praktycznie ten sam silnik.Filtr paliwa jest ten sam,to taka metalowa pucha którą odkręca się podobnie jak filtr oleju. Nie są potrzebne żadne specjalne narzędzia,mechanik coś ściemnia.Po wymianie silniczek odpala bez problemu nic nie trzeba specjalnie robić.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Październik 2012, 19:19:23 »
Ważne żeby w miare możliwości zalać nowy filtr ON :)

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Październik 2012, 22:15:45 »
No właśnie,Skali masz rację, zapomniałem dodać. Jeszcze przy odkręcaniu należy uważać  aby nierozlać ropki znajdującej się w filtrze.Lepiej podłożyć sobie szmatę pod filterek.

timo95pl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Październik 2012, 14:33:35 »
dziękuje za pomoc :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Październik 2012, 03:08:46 »
Hola, hola.  W diesalch nie trzeba odpowietrzac  pompowtryskow/pompy? Nie znam sie, ale pomalutku z tym rozkręcaniem. Zajrzalbym do serwisowki.

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Październik 2012, 08:20:20 »
Wymieniałem i nic się nie działo,ważne jest aby filtr zalać ropą. Nic  nie słyszałem o odpowietrzaniu pompy. Akurat w tym silniczku jest common rail, pompowtryski są w TDi,choć w najnowszej Tdi już też common raila montują. Nie ma obawy,śmiało wymieniaj,jest to dość prosta czynność w CRDi. Aha ja jeszcze odłączałem akumulator zanim odpiąłem wtyczkę od czujnika wody w filtrze,aby błąd żaden nie wyskoczył.

timo95pl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Październik 2012, 18:25:30 »
Wymieniłem , dostęp straszny :/ musiałem wywalić czujnik wody bo filtr mimo to ,że bardzo dobry to nie miał miejsca na czujnik ale mimo odłączenia tego czujnika się nic nie świeci (autko zapaliło na dotyk nie dławił się ) dzięki  za pomoc .

Bandi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Maj 2013, 22:06:56 »
Witam,

A ja mam troszkę inny problem. Zawsze po opadach pojawia mi się kontrolka dot. wody w filtrze paliwa. Filtr paliwa wymieniony na nowy a problem ciągle się pojawia, moc spada a ja nie wiem co tu zrobić...  :-/  może ktoś się spotkał z takim problemem albo zna jakieś rozwiązanie?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Maj 2013, 08:12:39 »

Bandi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maj 2013, 14:38:00 »
Dzięki,

Trzeba będzie sprawdzić w takim razie...