Autor Wątek: [Santa Fe SM] Wymiana oleju w tylnym moście i skrzynce rozdz  (Przeczytany 11157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

outdoor5

• Gość
[Santa Fe SM] Wymiana oleju w tylnym moście i skrzynce rozdz
« dnia: 11 Październik 2012, 08:42:25 »
Witam, mam pytanie odnośnie wymiany oleju w moście i skrzyni rozdzielczej. Wiem że idzie tam olej 80W/90 GL5 przód 0,8 i tył 1,1l. Proszę o podpowiedź czy wymianę tą idzie zrobić we własnym zakresie z kanału, czy potrzebne są jakieś specjalne klucze itp. W tylnym moście widziałem korek spustowy, wlew pewnie też znajdę bo dostęp łatwy, ale już z przodu sprawa się chyba komplikuje. Jeśli ktoś robił coś takiego to proszę o podpowiedzi i z góry dzięki.

Dajcie też namiar jaki konkretnie olej wlaliście bo mam możliwość za półdarmo wlać MOBILLUBE HD-A 85W-90 i mam wątpliwości co do tego 85

ozzyhw

• Gość
[Santa Fe SM] Wymiana oleju w tylnym moście i skrzynce rozdzielczej
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2012, 12:25:05 »
Podłączam się do pytania. Jeśli ktoś mógłby zamieścić zdjęcia z umiejscowieniem korków - niestety nie dysponuję nawet kanałem i całość operacji będę musiał robić leżąc pod samochodem (mam nadzieję że dam radę). Dzięki

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2013, 12:50:48 »
Właśnie wymieniłem olej w tylnym moście i przekładni głównej. Wlałem VALVOLINE 80W90 GL5. Co się tyczy samej wymiany, to w tylnym moście da się wymienić bez kanału, natomiast w przekładni głównej może być z tym pewien kłopot( ja na szczęście mam kanał). Trzeba odkręcić osłonę silnika aby dostać się do korków- spustowy 24, wlewowy imbus 10. Ciężko odkręca się wlewowy. Do napełniania użyłem strzykawki do cewnikowania o poj. 50ml (w aptece za 3zł).

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2013, 15:26:32 »
wydminianin, ile wlewałeś? tyle co w książce czy "do pełna"? mnie też to czeka i tak prostą czynność wolałbym wykonać sam niż dawać komuś kto może pomylić olej przekładniowy z silnikowym:)...

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień 2013, 17:34:50 »
Wlewałem tyle ile napisano w książce serwisowej- tylny most 1,1l przekładnia główna 0,7l bo tylko tyle weszło zamiast 0,8l. Jak pojeżdżę to sprawdzę poziom i ewentualnie doleję.

Offline javelin

• Giełda
[Santa Fe SM] Jaki olej do mostów lejecie?
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2014, 10:45:16 »
Polecacie jakiegoś konkretnego producenta? Zastanawiam się nad Valvoline 80w90 GL-5

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2014, 13:56:29 »
Ja właśnie taki olej zalałem w moim santku, zarówno w przekładni głównej jak i w tylnym moście i po 12 000 km żadnych problemów.