Forum > i30 FD

[i30CW] ATF - problem z przyspieszaniem, wymiana płynu?

<< < (2/2)

kml:
Ja bym zaczął od wymiany oleju bo słyszałem historię o "padniętej" ASB, który automagicznie ożyła po zalaniu nowym oleum. Bez względu na to co jest grane to świeży olej w niczym nie zaszkodzi a gdyby TFU TFU przyszło do robienia czegoś to niech go po prostu zleją do czystego pojemnika i potem wleją ponownie.

.wojtek:
Tia, tylko teraz jeszcze znaleźć sensowny warsztat który podejmie się wymiany i zaproponuje dobry olej... zadzwoniłem do jednego, po podaniu danych auta i zakomunikowaniu, ze nie wiem jaki jest aktualnie olej a instrukcja podaje taki-a-taki uslyszalme w sluchawce "a oni sie nie znaja i lepiej wlac x", chociaz osoba po drugiej stronie zupelnie nie kojarzyla jaka jest skrzynia w tym aucie trochę mnie ścięło z nóg...

Przy okazji sprawdziłem (a nóż), czy nie ma jakiś kodów błędów, ale nic się nie pokazało...

kml:
Ja bym się trzymał tego co jest w instrukcji. Kwestia wymiany nie jest taka prosta ponieważ niektóre skrzynie wymagają "dynamicznej" wymiany oleju.

Niestety nie wiem zbyt dużo o ASB, więc musisz rzucić okiem w google. Szukaj manuala serwisowego do kii/hyundaia - procedury powinny być takie same.

lolo:
Wiem że temat jest już stary, przypomnę tylko, że hyundaiowe skrzynie automatyczne wymagają oleju klasy SP-III / SP-IV. Dexron III to za mało.

.wojtek:
^^
hm, ale to jest chyba napisane w instrukcji? :)

btw. jeżeli chodzi o oryginalny problem to wszystko rozbiło się o podgryziony (ok, zjedzony kompletnie) przewód ciśnieniowy do turbiny... grunt to nie zauważyć 'lekkiego' spadku mocy auta w ogólności  :roll:  :lol:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej