Forum > Accent
[Accent LC] 2003 hamulce tylne - szczęki wygląd
kml:
Ja miałem problem z wykręceniem śrub od tłoczków, ale to dotyka praktycznie każdego :)
Ustawienie szczęk też jest upierdliwe bo trzeba zdejmować bęben za każdym razem :(
Poza tym dodatkowe smarowanie tłoczków etc i spokój na długo. Zapewne końcówki przewodów metalowych (15cm) też będą do wymiany więc warto to zrobić od razu :)
Hants:
Wykarakaliscie - nie pasują :-( W poniedzialek wycieczka do dilera.
--- Cytat: "kml" ---Ustawienie szczęk też jest upierdliwe bo trzeba zdejmować bęben za każdym razem :(
--- Koniec cytatu ---
Skręcić tak by było nieco za ciasno, zdjąc bęben, poluzować, załozyć, sprawdzić, zapomnieć? :-)
--- Cytat: "kml" ---Zapewne końcówki przewodów metalowych (15cm) też będą do wymiany więc warto to zrobić od razu :)
--- Koniec cytatu ---
Jesli masz na mysli przewody hamulcowe, to te chyba zrobiłem rok temu :-)
W poniedziałekbędę wiedział, ale może wiecie lepiej - czy gumki osłaniające tłoczki, są standardowym elementem wymiennym, czy trzeba cały nowy cylinderek kupować?
kml:
--- Cytat: "Hants" ---Skręcić tak by było nieco za ciasno, zdjąc bęben, poluzować, załozyć, sprawdzić, zapomnieć?
--- Koniec cytatu ---
Powtórzyć z 10 razy i wtedy zapomnieć - tak było w moim przypadku :/ Naprawdę niczego mi tak nie brakowało jak otworu w bębnie żeby sobie regulatorem pokręcić z zewnątrz.
Jak zrobiłeś przewody to w ogóle nie ma tematu :)
Tłoczki kupowałem nowe więc nie wiem jak w zestawie naprawczym. Jedno wiem na pewno: patrząc na stare nawaliłem smaru hamulcowego pod te gumki z obydwu stron i teraz przed zimą będę ten zabieg powtarzał.
doman76:
--- Cytat: "Hants" ---W poniedziałekbędę wiedział, ale może wiecie lepiej - czy gumki osłaniające tłoczki, są standardowym elementem wymiennym, czy trzeba cały nowy cylinderek kupować?
--- Koniec cytatu ---
Gumki występują jako fabryczny zestaw naprawczy i w zamienniku.
Całe cylinderki też nie są drogie więc nie wiem czy warto kombinować. Dobrze się zaopatrzyć w krótkie śrubki do cylinderków, niestety nie znam rozmiaru, u mnie urwała się główka od śrub i byłby później problem.
--- Cytat: "Hants" ---Skręcić tak by było nieco za ciasno, zdjąc bęben, poluzować, załozyć, sprawdzić, zapomnieć?
--- Koniec cytatu ---
Po to są samoregulatory żeby same wyregulowały, niestety w accencie nie regulują od razu, trzeba troche czasu żeby ustawiły szczęki do porządku, tak więc trzeba mniej więcej je ustawić samemu
kml:
--- Cytat: "doman76" ---Dobrze się zaopatrzyć w krótkie śrubki do cylinderków, niestety nie znam rozmiaru, u mnie urwała się główka od śrub i byłby później problem.
--- Koniec cytatu ---
5 lub 6 mm, gwint metryczny tzn standard :) Mi sie w końcu udało je wykręcić, ale to był koszmar po prostu. Nowe wkręciłem na smar miedziowy i mam głęboką nadzieję, że problem się nie powtórzy w razie czego...
Nawigacja
[#] Następna strona