Forum > Accent

[Accent LC] 2003 hamulce tylne - szczęki wygląd

<< < (3/5) > >>

Hants:
Te cylinderki to jakaś masakra - po zdjęciu szczęk - po prostu rozpadły się (tłoczki wypadły z obu stron)

Szykuje się kolejny wydatek - choć to  akurat nie jest specjalnie drogie ALE..

Który będzie pasować do bębna fi 200mm? (czy to ten sam model jak do 180?)
Jaka śruba to trzyma (gwint) - wyglądają masakrycznie - więc muszę je tez wymienić?

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=rear+brake+cylinder&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313&_nkw=rear+brake+cylinder+accent&_sacat=0

--- Cytat: "doman76" ---Po to są samoregulatory żeby same wyregulowały, niestety w accencie nie regulują od razu, trzeba troche czasu żeby ustawiły szczęki do porządku, tak więc trzeba mniej więcej je ustawić samemu
--- Koniec cytatu ---

Patent w sumie niezle wygląda, choć zdziwiło mnie, że nawet po skręceniu rozpychacza na maxa - bęben nadal cięzko nachodził i słychać było, że mu ciasno przy obracaniu.

Innym problemem są te g... spręzynki trzymające pin (tego 'gwożdzika') na podkładce z wcięciem. Albo 'gwożdzik' jest za krótki, albo nowe spręzyny za grube.

kml:
Hants to że wypadły tłoczki to NIC złego :) To tak działa, że pomiędzy nimi jest sprężyna i wszystko w temacie. Dzięki prostej konstrukcji łatwo to rozebrać i sprawdzić wszystkie powierzchnie robocze.

Wydaje mi się, że każdy będzie pasować o ile rozmiar (wymiary zewnętrzne) samego tłoczka jest taki sam. Ja kupowałem po VIN i bez problemu podeszło wszystko.

Tak jak pisałem wyżej, nowe tłoczki złożyłem na dedykowany smar hamulcowy i dodatkowo nawaliłem go pod gumki ochronne. Teraz, przed zimą powinienem to sprawdzić, ale jestem ostatnio w mega niedoczasie :(

Jeżeli udało Ci się bez problemu odkręcić śruby to masz z górki a jedyna przekichana rzecz to zakładanie nowych sprężynek etc. Pomoc wysoce wskazana :)

Samoregulatory wyglądają fajnie tylko działają analnie ;/ W stosunku do innych rozwiązań tego typu czas reakcji mają geologiczny i przez to ciężko je wyregulować od razu tak żeby było ciasno, ale bez zbyt dużego oporu.

Jeżeli masz stare bębny to koniecznie sprawdź czy nie ma tam rantu przy krawędzi a jeżeli jest to trzeba go spolerować i wszystko wyrównać czyli czeka Cię emocjonujące bobrowanie żeliwnego odlewu  papierem ściernym :mrgreen:

doman76:
Weź może jeszcze popuść linkę od ręcznego. Oczywiście wyczyściłeś dokładnie wnętrze bębna?
W cylinderkach jest jakaś różnica z tego co pamiętam ale po wymianie gumek powinno być ok.  Normalnie tłoczki są blokowane  przez szczęki  (podczas montażu skręć je jakimś drutem - nie będą wypadać

Samoregulatory mają się kręcić lekko - po wstępnym ustawieniu same się dopasują ale fakt że trwa do bardzo długo.

Hants:

--- Cytat: "doman76" ---Weź może jeszcze popuść linkę od ręcznego.
--- Koniec cytatu ---

Ooops  :roll:

--- Cytat: "doman76" ---Oczywiście wyczyściłeś dokładnie wnętrze bębna?
--- Koniec cytatu ---

Na wysoki połysk

--- Cytat: "doman76" ---Samoregulatory mają się kręcić lekko
--- Koniec cytatu ---

No własnie - jaki smar będzie najlepszy? Po latach stosowania miedziowego, zaczynam się zastanawiać, czy on przypadkiem za bardzo nie tężeje..

kml:
Ja dałem ODROBINKĘ smaru do hamulców (dedykowanego) a później radośnie sobie kręciłem aż uznałem, że jest ok. Niestety bębny w accencie są upierdliwe i co jakiś czas trzeba tam zaglądać ;/

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej