Autor Wątek: [Tucson] idzie zima  (Przeczytany 19497 razy)

bartekzg

• Gość
[Tucson] idzie zima
« dnia: 05 Październik 2012, 18:09:50 »
Tak sobie myślę, że zima nadchodzi i niebawem pojawią się mrozy. O ile nie straszne są takie do -12...-15 to te większe dość skutecznie utrudniają mi odpalanie.
Jak to jest u Was.
Dziwi mnie fakt że samochód do -10 odpala za pierwszym razem  a przy -15 i wiecej zaczyna się kręcenie - czasami kilkukrotne.
Aku nowy, ładowanie ok, pobór energii ok. Świecie niby też ok. Niby trzy sprawdzone    bo do czwartej ciężki dostęp.  Podobno przy jednej spalonej świecy nie odpalę nawet przy -10 a u mnie bez problemu.

zbyh

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Październik 2012, 20:26:07 »
U mnie przy okazji wymiany uszczelki pod głowicę sprawdzili świece, i co? okazało się że wszystkie do wymiany, mimo tego że w zeszłym roku odpalał nawet w -30*. W dieslach podstawa to dobry aku, świece i dobra ropa, a żadna zima nie będzie straszna, aha no i dobre opony zimowe oczywiście :-)

y4r3k

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2012, 14:42:13 »
Kiedyś przy -20 (w starym civic'u) musiałem kręcić 2-3 razy. Kręcił szybko, żwawo... a jednak trudno mu było zapalić. Po wymianie świec i kabli zapłonowych problem ustąpił. Warto pamiętać też o kablach :)

piotrkiller

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2012, 19:46:39 »
ja tam przy - 25 w swoim raz podgrzewam świece i pali od razu.Fakt ze zmieniłem po kupnie 4 świece żarowe bo 2 były spalone.

Offline wladekx

• HKP
  • **
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Październik 2012, 08:35:37 »
Cześć!
    Poprzedniej zimy miałem podobny problem, spalone były 3 świece żarowe z 4. Po wymianie poprawiło się, jednak przy -20 do -25 dalej były problemy mimo podgrzewania i nowych świec. Akumulator miał około 2 lata, fakt że samochód robi dziennie około 10 km i może nie zdąży się naładować a mrozy były mocne i długie. Przebieg około 80 tys. Zastanawiałem się nad zamontowaniem dodatkowej grzałki w układzie chłodzenia ale nie ma wiele informacji na ten temat.

Pozdrawiam!
Wladek

bartekzg

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Październik 2012, 09:37:09 »
Cytat: "wladekx"
Cześć!
    Poprzedniej zimy miałem podobny problem, spalone były 3 świece żarowe z 4. Po wymianie poprawiło się, jednak przy -20 do -25 dalej były problemy mimo podgrzewania i nowych świec. Akumulator miał około 2 lata, fakt że samochód robi dziennie około 10 km i może nie zdąży się naładować a mrozy były mocne i długie. Przebieg około 80 tys. Zastanawiałem się nad zamontowaniem dodatkowej grzałki w układzie chłodzenia ale nie ma wiele informacji na ten temat.

Pozdrawiam!
Wladek

Kręcił normalnie czy aku nie dawał już rady?

Offline wladekx

• HKP
  • **
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Październik 2012, 16:57:39 »
Cześć ! Na początku kręcił normalnie tak z 4 razy, później coraz słabiej nie chciałem uszkodzić rozrusznika więc przerwałem.

Pozdrawiam!
Wladek

Offline seboc

• Giełda
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Październik 2012, 19:52:21 »
Ja się obawiam tej zimy. Auta po przeprowadzce co MUC używam sporadycznie. Latem stał nawet 2 miesiące nie używany. Dziś chciałem jechać do Ikei i zrezygnowałem z pomysłu z powodu opadu śniegu (opony zmienię w Polsce, obecnie mam letnie).
Tucson przestał mi być bardzo potrzebny, postanowiłem jednak go trzymać jeszcze rok, potem zobaczę.

bartekzg

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Październik 2012, 16:59:58 »
uhu ha uhu ha zima dla diesla bardzo zła  :lol: :)

No cóż przyjdzie poczekać na mrozy i się przekonać jak to będzie  w tym roku.

okobar

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopad 2012, 07:55:43 »
Cytat: "zbyh"
aha no i dobre opony zimowe oczywiście :-)

ja tam mam całoroczne... i śmigam :)

y4r3k

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Listopad 2012, 10:14:47 »
Mysle, ze jak sie jedzi niewiele np jak ja 10-12 tys do tego 95% w miescie to uniwersalne sa ok... ale chyba nie ma co rozpoczynac dyskusji bo to nibezpieczny temat :P kazdy powinien sam sprobowac i podjac decyzje.

Mam pytanie na temat akumulatora oryginalnego w Tucsonie. Padl komus z was? Po ilu latach ? Moj ma 6 lat, ale zamierzam go trzymac az zdechnie. Poprzedni bosh w innym samochodzie dal rade 8 lat.

czaperek

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Listopad 2012, 14:46:35 »
Mój , oryginalny padł właśnie teraz, 6 lat po zakupie samochodu. :lol:

y4r3k

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2012, 15:51:12 »
A można wiedziec jaki kupiłeś i jaka to pojemność (cieżko odczytać bez wyjmowania, jest on w jakims opakowaniu, widze tylko napis ze Hyundai :) )  Wymiary tez standardowe ?

bartekzg

• Gość
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopad 2012, 07:29:27 »
jeśli chodzi o opony to ja mam założone goodyear wrangler all wather i chętnie przekonam się czego są warte.

Offline wladekx

• HKP
  • **
[Tucson] idzie zima
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopad 2012, 19:01:39 »
Cześć !
Ja kupowałem nowy akumulator i niestety nie jest on standardowy (ze względu na wymiary)  tak poinformował  mnie sprzedawca, zaproponował mi i zamontowałem Centrę 110 ah.  Cena też  nie była standardowa!!!
Pozdrawiam!
Wladek