Autor Wątek: [ix35 EL] Podłokietnik w ix35  (Przeczytany 20738 razy)

seek999

• Gość
[ix35 EL] Podłokietnik w ix35
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Styczeń 2015, 21:09:26 »
Witam serdecznie ja tez tak zrobiłem z tym filcem do mebli i jest cisza jak makiem zasiał

art212

• Gość
Tarcia i skrzypienia
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Maj 2016, 17:57:36 »
Oczywiście można podłożyć filc ale wg mnie nieestetycznie to wygląda. Przyczyną ów skrzypienia jest najzwyklejsze tarcie tych elementów tj tunelu środkowego i konsoli, których producent fabrycznie nie przewidywał. Wystarczy zdjąć zaślepki po obu stronach (na dole przy nogach) i odkręcić po jednej ze śrubek. Następnie docisnąć tunel i jednocześnie dokręcić śrubki. Zalecana druga osoba do pomocy. Powstaje szczelina i po prostu nie ma co trzeć :)

Co do podłokietnika to tak jak było wspomniane. Dobry filc nie jest zły.

Paweł K.

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Maj 2016, 10:49:36 »
Nie wiem które elementy u was akurat skrzypią ale u mnie gdy podłokietnik zaczął niemiłosiernie skrzypieć okazało się iż owo skrzypienie następowało na wskutek tarcia tej otwieranej części o tą dolną.
Skrzypiały konkretnie elementy zatrzaskowe, tj. te takie haczyki. Zrobiłem najprostszą rzecz na świecie tj. siknąłem trochę WD40 na ścierkę i dokładnie przetarłem wszystkie punkty stykowe górnej i dolnej części podłokietnika. 3 minuty roboty, spokój i cisza. Zacznijcie może od tego zanim pół kanału środkowego rozkręcicie :)

raszpon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Maj 2016, 14:18:33 »
U mnie, podobnie jak u kolegi wyżej, pomogło przesmarowanie mechanizmu zamykającego pokrywę podłokietnika. Użyłem zwykłej wazeliny technicznej. Po pół roku nadal cisza. Wcześniej strasznie mnie to irytowało. Obecnie zaczęły trzeszczeć podłokietniki w drzwiach i muszę jakoś temu zaradzić. Nie mam jeszcze pomysłu jak.