Wymianę świec ktoś opisywał- trzeba zdemontować podszybie i mieć zgrabne łapki

no i trzeba uważać żeby nie ukręcić !!! Ja oddałem do mechanika bo nie mam warunków żeby samemu grzebać - przy okazji wymieni uszczelkę na kolektorze wydechowym bo ma przedmuch.
Widziałem rozmontowane podszybie u mechanika i stwierdzam że dostęp do świec żarowych jest całkiem dobry.
No i Lantra sprzedana :-( 6 lat bezproblemowego jeżdżenia - ciekawe jak będzie z Matrix-em ;-)
[ Dodano: 2014-12-23, 11:26 ]No i nie dostanę na święta matrix-a :-( Uszkodzony jest (prawdopodobnie przepalony od środka ) taki zawór podciśnieniowy na kolektorze wydechowym .Zlokalizowany po lewej stronie kolektora - nie wiem jak to ustrojstwo się nazywa ale muszę znaleźć . Taka bańka podłączona też do turbo. Może ktoś wie jak to się fachowo nazywa i gdzie to znaleźć - najlepiej nowe + uszczelki?
Jeszcze nie odpalałem osobiście ale mechanik powiedział że po wymianie świec żarowych silnik pali na dotyk - uwierzę jak zobaczę :mrgreen: Nadmienił że wszystkie 3 były przepalone. To by tłumaczyło długi rozruch i biały dymek po odpaleniu. Stare widziałem - końcówki są osmalone i oblepione mokra sadzą - raczej nie grzały bo wyglądały by inaczej .
[ Dodano: 2014-12-24, 14:58 ]Wyjaśniło się - to zawór EGR .Już mam kupiony i po świętach będzie wymiana .Zobaczę jak pali po wymianie tych świec żarowych.
Panowie - jak zmienić wpis w profilu żeby wykasować Lantre bo już sprzedana? Mam wpisany Santa Fe ale nie zmieniło się w podpisie samochodu - o co chodzi?