Autor Wątek: Wymiana filtru paliwa  (Przeczytany 4106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

knefel

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« dnia: 12 Styczeń 2009, 22:15:09 »
Witam, tak na sam początek chciałem sie zapytać: jak prawidłowo wymienić filtr paliwa w accencie I ?
Planuje wymiane w najbliższym czasie, a że będzie to mój "debiut" to wolałbym uniknąć przykrych niespodzianek.
Pomóżcie początkującemu ;-). Z góry dzięki.

e-gen

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2009, 23:00:12 »
z tego co kojarzę to w Twoim modelu (Accent X3) filtr paliwa jest klasycznie na grodzi silnika (otwórz maskę). Przy wymianie ważne jest zachowanie środków ostrożności, a więc silnik nie powinien być gorący bo jest pewne że przy wymianie trochę benzyny się poleje (chyba że odłączysz zasilanie od pompy paliwa np. poprzez wyjęcie bezpiecznika, i spróbujesz odpalić auto żeby z przewodów "wyssać paliwo").

Przed odkręceniem filtra zdejmij klemę "-" z akumulatora - tak na wszelkie wypadek.

PO zakończeniu wymiany sprawdź na pracującym silniku czy nic nie cieknie.

Vex

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2009, 23:04:43 »
Nie zgub nowych podkladek i je zastosuj ;) Jak dobrze pamietam filtr jest nisko i jest ciezki dostep. Chyba trzeba zdjac kawalek dolotu.

adams502

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Styczeń 2009, 18:09:14 »
Witam. A tak srednio to co ile km należy taki filtr wymieniac?

e-gen

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Styczeń 2009, 23:22:16 »
dla X3:
co 84 tys. km lub 5 lat.

knefel

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Styczeń 2009, 21:42:24 »
Jeszcze mam pytanko do Was, tak dla pewności :-):
czy filtr paliwa jest wew. takiej metalowej puszeczki z lewej strony, poniżej serwa?

i tak poza tematem mam problem z wrzucaniem biegów, ciężko wchodzi jedynka i dwójka coś haczy, najbardziej odczuwalne jest to wtedy, kiedy auto postoi parę godzin na mrozie. Zapewne olej nadaje sie już do wymiany i pytanie:
czy olej w skrzyni można bezproblemów wymienić w zime, czy lepiej zaczekać z tym do wiosny, aż zrobi sie cieplej?

kml

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Styczeń 2009, 22:13:02 »
czy olej w skrzyni można bezproblemów wymienić w zime, czy lepiej zaczekać z tym do wiosny, aż zrobi sie cieplej?

Jedź do warsztatu i tam go wymienią bez problemu w ogrzewanym pomieszczeniu.

knefel

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Styczeń 2009, 00:09:53 »
Cytat: "kml"
Jedź do warsztatu i tam go wymienią bez problemu w ogrzewanym pomieszczeniu.

Ok tak też zrobie. Z początku myslałem o wymianie we własnym zakresie, w warunkach garażowych, ale z tego co napisałeś wnioskuje, że zalecana jest jednak wymiana w ciepełku.

e-gen

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Styczeń 2009, 13:35:43 »
Cytat: "knefel"
zalecana jest jednak wymiana w ciepełku.

TAK, zalecana szczególnie dla Twojego zdrowia <cisza>

tomekania2

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwiec 2009, 20:31:10 »
A gdzie znajduje sie filter paliwa w acce ncie 1 generacji .Jak ktos moze wrzucic jakies foty.Dzieki z gory <piwo> <piwo>

e-gen

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwiec 2009, 21:34:02 »
tomekania2,
patrz drugi post od góry

Hants

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwiec 2009, 11:09:25 »
Z doswiadczenia Ci tylko podpowiem - sprawdz wzrokowo, czy ten nowo zakupiony idealnie pasuje.. Cos kiedys w LAntrze bardzo mo nie pasowało - nie pamiętam - stozek pod gwintem byl wypukły, zamiast wklęsłego - nie pamietam szczegółów.

Bardzo starannie wszystko uszczelnij i skręć. Pompa paliwa podaje cisnienie tylko nieco wolniej niz mgnienie oka :-)

tomekania2

• Gość

BartBartez

• Gość
Wymiana filtru paliwa
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwiec 2009, 12:24:55 »
tomekania2,
TAK