Forum > i30 FD
Jak przetestwać obecność głośników wysokotonowych?
Carexpert:
Ja mam wersje Comfort i mam chyba z 6 czy 8 glosnikow i mam syczki w lusterkach a dzwiek i moc jest duzo lepsza niz w innych radiach fabrycznie montowanych w samochodach innych producentow. Jedynie sprzety w limuzynach i wersjach limitowanych za doplata bija ten z mojego auta. Ale tu nie ma 10 modulow i swiatlowodowych polaczen jak w tamtych furach.
lukzak2298:
Ja ostatnio miałem okazję być wożonym Hondą Legend full opcja i jak wróciłem do mojego i30 to najbardziej brakowało mi tego dźwięku... Nie komfortu, nie bajerów, ale własnie tego dźwięku...
Andreas:
By sprawdzic sprzet potrzebny bedzie program audacity, pamiec USB lub plyta CD.
W programie audacity jest opcja - generuj dzwiek o okreslonej czestotliwosci, ten dzwiek zapisujemy np. 20Hz. i.t.d. , mozemy dla kontroli dograc komunikat ze teraz bedzie grany dzwiek o czestotliwosci XXXHz.
To pomoze ustalic zakres gornych i dolnych czestotliwosci ( test na sluch - kto slyszy 19000Hz).
Z uwagi na nie regularne ksztalty kabiny uzyskanie przyzwoitego dzwieku ( na postaju ) jest trudnym zadaniem.
Jest taka mozliwosc przez wysterowanie duzej liczby glosnikow sterowanych przez komp - lecz cena jest wysoka
grzech:
Wszystko ładnie wygląda... ale w praktyce:
zrobiłem plik co 1kHz od 1-25kHz z oznaczeniem częstotliwości powyżej 10 i 20kHz.
wszystko niby ładnie, ale po przekonwertowaniu do MP3 wytraca mi się całkowicie częstotliwość powyżej 15kHz (w pliku). Innych formatów radio w i30 nie odtwarza...
Wie ktoś w czym problem po przekonwertowaniu???
p.s.: zamieściłbym tu pliki w mp3, wav, ogg, flac ale nie wiem jak...
Jarek:
Co was pogięło? Czy głośniki wysokotonowe grają od 15 kHz???
Jak masz takie problemy to odpowiedz na pierwsze pytanie: czy trójkąty przy lusterkach masz dziurkowane czy całe, bez dziur. Bo jak bez dziur, to nie masz głośników wysokotonowych.
Nawigacja
[#] Następna strona