Forum > i30 FD

Jak przetestwać obecność głośników wysokotonowych?

<< < (4/4)

lukzak2298:

--- Cytat: "grzech" ---Wszystko ładnie wygląda... ale w praktyce:
zrobiłem plik co 1kHz od 1-25kHz z oznaczeniem częstotliwości powyżej 10 i 20kHz.
wszystko niby ładnie, ale po przekonwertowaniu do MP3 wytraca mi się całkowicie częstotliwość powyżej 15kHz (w pliku). Innych formatów radio w i30 nie odtwarza...
Wie ktoś w czym problem po przekonwertowaniu???

p.s.: zamieściłbym tu pliki w mp3, wav, ogg, flac ale nie wiem jak...
--- Koniec cytatu ---

Nagraj AudioCD :)

Czemu kolega JAREK używa tak nieelegancko odzywa się na forum?

Jarek:
luzak - myślałem że jesteś luzak i określenie typu pogięło przyjmujesz z uśmiechem.
Jeżeli uraziłem to przepraszam.
Wracając do tematu: grzech chiał sprawdzić czy ma głośniczki wysokotonowe i żeby to sprawdzić nagrywa pliki testowe itp. Jeżeli ma się ucho niedrewniane to głośnik wysokotonowy po prostu słychać, wystarczy puścić głośniej radio a w chwilach ciszy będzie słychać szum, który przy nadawaniu analogowym jest nie do uniknięcia. Ucho odbiera wysokie dźwięki "kierunkowo" więc wystarczy przybliżyć ucho do głośnika (do trójkąta przy lusterku) i obrócić głową raz czy dwa a szum (syk) będzie słychać .

lukzak2298:
luKzak :)

wystarczy puścić muzykę i przysłaniać ręką (na przemian przysłaniać i odsłaniać) te dziurki w trójkątach przy lusterkach - napewno usłyszy różnicę

wystarczy zobaczyć czy w tych trójkątach są dziurki (siateczka) - jak ich niema to odpowiedź jest jasna

Jarek:
Jasne lukzak. Dobra metoda.
Wesołych Świąt ! <aniol>

weryfikator.kont:
Zostało już tak wiele napisane, że każdy sobie wybierze dowolny sposób sprawdzenia obecności przedmiotowych głośników. Temat zamykam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej