Autor Wątek: [i30] hamulce / czujniki ciśnienia / TPMS  (Przeczytany 59948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30] hamulce / czujniki ciśnienia / TPMS
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Listopad 2013, 19:39:57 »
Raptem dwie strony do przeczytania tematu, ale trudno ponownie

http://spoti.pl/dokument/10783/fd_tmps

http://spoti.pl/dokument/10784/fd_tpms_worksheet

Wiem że w języku angielskim, ale pismo obrazkowe jest uniwersalnym językiem.

Lucressi

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Listopad 2013, 22:38:18 »
No i jak zwykle prosisz o piwo a dają ci całą skrzynkę :) . Świetny materiał. THX

Jonnyk

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Grudzień 2013, 20:03:48 »
mnie udało się uniknąć świecącej przez 0,5 roku żółtej kontrolki (znalazłem nowe auto bez czujników ciśnienia). Zimówki mam na stalówkach(15), letnie na alusach (16).

przemek80

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Marzec 2014, 06:56:11 »
Witam wszystkich użytkowników hyundai.
Moje pytanie jest proste czy w i30 z 2007r. można wyłączyć TPMS?
Jeżeli jest taka możliwość to kto to potrafi?
Czy w serwisie wykonują taką usługę?
Czy może ktoś to już robił i kogoś poleca.
Pozdrawiam.

Offline dario_79

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Październik 2014, 08:55:04 »
Ja to mam problem z innej bajki. :) Mimo, że w specyfikacji pojazdu są czujniki ciśnienia, to fizycznie ich nie ma. Jakież było moje ździwienie, jak byłem u wulkanizatora i nadmieniłem, żeby uważał przy zmianie opon, bo mam czujniki ciśnienia. (Dałbym sobie rękę odciąć, że są i chodził bym dziś bez ręki) On chwycił za wentyl i mówi, że są zwykle gumowe wentylki. Nie wiedziałem czy się z nim od razu kłócić na temat jego niewiedzy, czy siedzieć cicho. Oczywiście nie było. Pojechałem do salonu hyundaia i nie mogli uwierzyć. Po kilku godzinach dostałem telefon, że faktycznie były takie przypadki i czekają na decyzje Hyundai Polska co z tym fantem zrobić. Ale czytając o wadliwości tych podzespołów wolałbym raczej rekompensatę w formie np przeglądów (całkiem darmowych) czy alufelg, biorąc pod uwagę fakt, że dołożenie teraz czujników to koszt (jak mi powiedział "salonowy") 400zł za sztukę. Ciekaw jestem jakie będzie stanowisko hyundaia. Zastanawia mnie tylko fakt, jak mogli przy zamawianym samochodzie zapomnieć o tym i ciekawe czego jeszcze zapomnieli. ;)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Listopad 2016, 00:02:15 »

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Luty 2017, 17:37:29 »
Nie znalazłem tematu więc podepnę się pod ten. Czy w waszych i30 I generacji macie problem z hamowaniem a mianowicie twardym tarciem na początku...? Np. Jadąc do pracy jest ok, wyjeżdżając z niej hamujecie a tu dźwięk ostrego tarcia jakby coś było nie tak z klockami...?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Luty 2017, 17:51:52 »
Przy pierwszym hamowaniu, po dłuższym postoju w wilgotnym środowisku, zwłaszcza bębny hałasują. Pierwsze starcie rdzawego nalotu na tarczach też słychać.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Luty 2017, 18:00:23 »
Czyli co przed parkowaniem lepiej mocniej docisnąć hamulec żeby zetrzeć? Ktoś ma opracowaną metodę...? :)

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Luty 2017, 22:21:25 »
Jeśli jest duża wilgotność i auto stoi kilka(naście) godzin, to co ci da mocne dociśnięcie przed parkowaniem? Od nowa się rdzawy nalot utworzy. Jak masz stare bębny, to tam jest zazwyczaj duży rant. Lekko podrdzewieje i już trze.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Luty 2017, 22:59:26 »
Wymiana bębnów załatwi sprawę...?

Offline adrianc90

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Luty 2017, 11:27:32 »
@weuek

Bębny ci hałasują? W tych autach jest tarczobęben, a szczęki są tylko i wyłącznie od ręcznego, więc jeśli już coś hałasuje i gdzieś zbiera się nalot z wilgoci to na pewno nie w bębnie, tylko na powierzchni ciernej tarczy.

@bobekos

Nie przesadzasz trochę? Chcesz wymieniać tarczę tylko dlatego, że po nocy w wilgotnej aurze przy pierwszych hamowaniach ci się zdziera nalot z rdzy co powoduje hałas? Spokojnie, ja wymieniałem komplet tarcz i klocków listopad 2015 i u mnie też to występuje. Nie jest to niebezpieczne. Ba, jest to całkiem normalne. Przyjdą suche dni, albo mróz i to zniknie.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Luty 2017, 11:57:41 »
Cytat: "adrianc90"
@weuek
Bębny ci hałasują?

Mnie? Nie. Ale gdy auto z bębnami miałem, to hałasowały.

Nie spodziewałem się tarczobębnów w hyundaiu  :shock:  - dotychczas kojarzyłem to rozwiązanie z drogimi markami, tzw. premium.

Offline HI30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Lipiec 2017, 22:12:45 »
Witam.
Z tego co się zorientowałem w tym temacie, da się wytrzymać z kontrolką od braku czujników ciśnienia w zimowych kołach. Bo jestem w trakcie zakupu kół zimowych, teraz brykam na alusach z czujnikami ciśnienia, przekładanie do kół zimowych nie ma sensu kupowanie drugiego komplatu to spory wydatek, więc założenie bez TPMS też wchodzi w grę i chcę dopytać czy jedyne z czym muszę się liczyć to zapalona kontrola a poza tym nic więcej?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lipiec 2017, 23:36:25 »
Taniej cię wyjdzie zakup porządnych opon wielosezonowych.