Autor Wątek: Prowadnice do szyb - Accent '95  (Przeczytany 4138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

s-tar

• Gość
Prowadnice do szyb - Accent '95
« dnia: 11 Styczeń 2009, 14:33:07 »
Witam, kornik dosłownie zjadł prowadnice pionowe do szyb w drzwiach przednich i z tego powodu szyba wypada z uszczelki. Czy ktoś już przerabiał ten temat i może zna adres jakiegoś sklepu internetowego gdzie można taką część nabyć ewentualnie zamiennik.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Styczeń 2009, 15:09:32 »
Jeśli masz ciągotki aby samemu coś naprawić to podpowiem tylko że miałem kilka lat temu Hyundaia Pony i też mi prowadnica z korodowała to pojechałem na auto złom kupiłem za bodajże 20 zeta z poloneza ( była prawie identyczna) i po małej adaptacji założyłem i jeździłem jeszcze z tym kilka lat bezproblemowo az do sprzedży ;-)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Styczeń 2009, 22:50:36 »
Cytat: "s-tar"
Witam, kornik dosłownie zjadł prowadnice pionowe do szyb w drzwiach przednich

Witam. Kup oryginały w ASO na prawdę nie są takie drogie. Ja kupowałem do tyłu, bo było to samo. :/ Ceny niestety nie pamiętam po 2 latach. Pozdrawiam Igor.

s-tar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2009, 15:03:04 »
Dzięki, myślę że to chyba wszystko w tym temacie i będzie się trzeba pofatygować do ASO skoro mają bo na necie pusto. Grunt, że ktoś już to u nich kupował i jest to dostępne. Dzięki za zainteresowanie tematem bo Siara ręcznie szybę poprawiać przy zamykaniu.

Siala

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2009, 18:05:40 »
Niestety to jest chyba jedna z bardziej typowych usterek w tych modelach.
Mam tak samo ale nie zdecydowałem się jeszcze na zakup nowych prowadnic w ASO w Sączu ponieważ jedna orginalna kosztuje około 50 złotych.(a to troszkę za drogo jak na kawałek szyny z gumką).
Mam elektryczne szyby i też na początku była kiszka ciągnąć je ręcznie przy zamykaniu.
Wiem że to co teraz napisze ma się nijak do profesjonalnego usunięcia usterki ale po regulacji na głównej prowadnicy i nasmarowaniu uszczelek silikonem w spreju problem narazie ustąpił.
Czekam na wosne i za radą BLONDYNA pobuszuje troche po jakimś szrocie.(napewno taniej)

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Październik 2009, 23:44:42 »
Byłem dzisiaj w ASO Hyundai/Subaru w Mikołowie , i gościu powiedział że nie mają prowadnic osobno tylko całe zestawy z mechanizmem podnoszenia szyby a to koszt okolo 200 zł :| i teraz sie zastanawiam czy aby gość nie pomyślał o tej szynie co jeździ po niej winda podnosząca szybe :|

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Październik 2009, 01:44:45 »
Cytat: "grzechu1984"
Byłem dzisiaj w ASO Hyundai/Subaru w Mikołowie , i gościu powiedział że nie mają prowadnic osobno tylko całe zestawy z mechanizmem podnoszenia szyby a to koszt okolo 200 zł

Witam. grzechu1984 na 100% są same prowadnice, bo pamiętam jak dziś, że moje były zapakowane każda osobno w oryginalnych hyundaiowskich woreczkach foliowych z numerem katalogowym. Jest tylko problem, bo w zależności od tego kiedy zostały wyprodukowane mają uszczelkę bądź jej nie ma. ;/ Pozdrawiam Igor.

hultay

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2009, 09:44:12 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Cytat: "grzechu1984"
Byłem dzisiaj w ASO Hyundai/Subaru w Mikołowie , i gościu powiedział że nie mają prowadnic osobno tylko całe zestawy z mechanizmem podnoszenia szyby a to koszt okolo 200 zł

Witam. grzechu1984 na 100% są same prowadnice, bo pamiętam jak dziś, że moje były zapakowane każda osobno w oryginalnych hyundaiowskich woreczkach foliowych z numerem katalogowym. Jest tylko problem, bo w zależności od tego kiedy zostały wyprodukowane mają uszczelkę bądź jej nie ma. ;/ Pozdrawiam Igor.

U mnie niestety było podobnie, kiedyś ktoś mi wjechał w drzwi i coś tam się uszkodziło. Pojechałem do ASO i powiedzieli że do mojego (Hyundai Accent 96) nie ma samych prowadnic i trzeba wymienić cały mechanizm. Koszt imprezy (z montażem) to ok. 250 zł.

Jeśli chodzi o wymianę - nie polecam samemu, chyba, że naprawdę masz zacięcie. Rozłożenie boczku z przodu zajęło mi ok. 15 min (musiałem niestety jakoś dojechać do serwisu, a oczywiście stalo się na wyjeździe). Złożenie tego z powrotem zajęło jakąś godzinę.

W ASO serwisant całą procedurę wykonał w sumie w 20 min może.

ociec

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2009, 12:35:32 »
Wszystkie Accenty do 2000 miały szybę w drzwiach przednich prowadzoną przez uszczelkę /uszczelka ma prawdopodobnie wewnątrz metalowe wzmocnienie/, tylko wersja 3 drzwiowa miała dodatkowo tylną prowadnicę. Nr kat oryginału 8253022001 lewe drzwi i 8254022001 prawe. Cena oryginału ok 240 zł brutto/szt.