Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Komputer w Elantrze XD. Sposób obsługi ?  (Przeczytany 12360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszl86ldz

• Gość
[Elantra XD] Komputer w Elantrze XD. Sposób obsługi ?
« dnia: 06 Wrzesień 2012, 15:23:50 »
Mam pytanko związane z komputerem w Elantrze pytanie kieruje głównie do tekli i gacus2004

chodzi mi o wskazania kompa na zegarach , z tego co mi się wydaje poprzez wciskanie zmieniają się dane spalanie , przebieg i coś jeszcze ?

I jak się kasuje przebieg dzienny :)
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 17:53:44 przez Brt »

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrzesień 2012, 19:59:58 »
Jest spalanie, przebieg dzienny i liczba kilometrów, pozostała do kolejnego tankowania.
Przebieg dzienny kasujesz przytrzymując przycisk przez trzy sekundy w momencie, gdy na wyświetlaczu widoczny jest przebieg dzienny. To samo ze spalaniem.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2012, 14:29:35 »
dzięki serdecznie tekla,

Offline tekla

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrzesień 2012, 20:14:49 »
Proszę (:

preza

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrzesień 2013, 22:53:32 »
Hej! Podłączę się do tematu.
Cytat: "tekla"
Przebieg dzienny kasujesz przytrzymując przycisk przez trzy sekundy w momencie, gdy na wyświetlaczu widoczny jest przebieg dzienny. To samo ze spalaniem.

To znaczy, że spalanie też trzeba kasować? Nie aktualizuje się automatycznie?

Pozdrawiam

Offline tekla

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Wrzesień 2013, 23:22:59 »
Nalicza się na bieżąco. Ale jakbyś sobie chciał liczyć od nowa, np jedziesz w trasę i interesuje Cię zobaczenie ile na tej konkretnej trasie spalił, to sobie kasujesz, proste.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudzień 2014, 18:38:56 »
W mojej Eli wystąpiły problemy z rozrusznikiem. Po przekręceniu kluczyka robi on pół obrotu i koniec. Samochód nie odpala. Ale do czego zmierzam... Po nieudanej próbie rozruchu, na ekraniku komputera pokładowego pojawia się wskaźnik temperatury  :shock: Co prawda z napisem error:) Ma ktoś w XD termometr?

Znalazłem taki czujnik, więc chyba w XD opcjonalnie był termometr.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2014, 00:17:51 »
Najpierw sprawdź czy jest rzeczywiście uszkodzony, czy też jest może przerwa na połączeniu czujnik-komp.
Odepnij czujnik, miernik w dłoń i sprawdź czy zmienia się napięcia zależnie od tego czy go ogrzejesz czy wystawisz na chłód.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2014, 01:12:14 »
Jak znajdę chwilkę na pewno sprawdzę, czy w ogóle jest w mojej Eli taki czujnik. Właściwie to ja jestem bardzo zaskoczony, że pojawiła się ta opcja na ekranie, stąd moje pytanie, czy ktoś ma  termometr w tym komputerku.
A dlaczego on pojawia się wtedy kiedy zawiesza mi się rozrusznik, nawet nie pytam, bo tego i tak pewnie nikt nie wie:)
Przekręcam kluczyk, kontrolki przygasają, ale samochód nie odpala... Cofam więc kluczyk i w tym momencie pojawia się °C
Jak Tekla napisała wyżej, są trzy funkcje tego komputera. Być może w bardziej "wypasionych "wersjach (Elantra GT ?)  była jeszcze czwarta, termometr zewnętrzny właśnie.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudzień 2014, 09:52:22 »
Zawiesza się ? A jesteś pewien czy to nie jest czasem rozładowany akumulator ???
Przy rozładowanym akumulatorze mogą pojawiać się różne błędy.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2014, 10:29:20 »
Akumulator? Myślę, że nie, bo zdarza się, że po godzinie lub dwóch, kreci bez problemu. A poza tym ten rozrusznik "przycina" sie tak już od roku co najmniej. Mam już nowy, tylko przeraza mnie wymiana:) Dobra, kończę o rozruszniku. Dzięki za zainteresowanie. Jak będę wiedział coś więcej o tym termometrze, dam znać.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudzień 2014, 19:05:09 »
Dlaczego przeraża Cię wymiana ?
Nic strasznego, można zrobić i to bez kanału spokojnie. Demontaż filtra powietrza i rury do przepustnicy, odpiąć linki zmiany biegów, kilka wężyków podciśnienia, kilka wtyczek od czujników i cewki które przeszkadzają. Odkręcić przewód prądowy od rozrusznika, wyjąć jedną wtyczkę i już masz praktycznie na wierzchu. Dwie śrubki trzymają rozrusznik.
Wszystko.

A co do termometru - najpierw sprawdź czujnik.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudzień 2014, 19:38:56 »
Dzięki:) Odezwę się w temacie o rozruszniku, jak się za to zabiorę:) ( Jest taki temat zdaje się o wymianie rozrusznika w J2, a to chyba mniej więcej tak samo wygląda).