Forum > Lantra
[Lantra J2] Jak wymienić tarcze hamulcowe kół przednich ?
dzafik:
Witam. Czy ktoś może już wymieniał tarcze na przednich kołach? Mam się za to zabrać i prosiłbym o wskazówki. Przede wszystkim czy trzeba zrzucać piastę? Z tego co wiem w starszych modelach bylo to konieczne.
kosmos2011:
Hamulce są takie same jak w Coupe RD1
http://forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=3&t=7040
Złośnik:
Zdejmij koło i będziesz widział czy tarczę masz na zewnątrz czy też pod piastą. Jak pod piastą to stary typ - mam tak samo i trzeba prasę a wtedy nie opłaca się składać tego na starym łożysku i trzeba nowe wsadzić i skręcić wszystko. Do wszystkiego trzeba zdjąć zwrotnicę z całością.
Nie licha robota i jeżeli trzeba to nie ma wyjścia lub zmieniać zwrotnice na te typu Captive ale jak już to też trzeba wtedy tarcze i łożyska zapewne wymienić więc niewiem czy różnica będzie duża a przecież tarcz i łożysk nie zmieniasz tak często jak opony z sezonu na sezon więc ja bym oddał to roboty.
dzafik:
Zdejmowałem koło nie raz u mnie jest tarcza bez dodatkowych 4 śrub tylko 4 szpilki na przykręcenie koła a w tarczy jest tak jak z tyłu w który jest wkręcona 1 śrubka krzyżakowa i tyle. Czy w tym przypadku trzeba zwalać piastę z łożyskiem i tarczą razem i zejdzie sama tarcza?
tomek27:
Wykręć śrubę krzyżkową i zobacz czy tarcza zrobi się luźna. Jak tak to wykręć jarzmo i wymieniaj tarcze. Zamawiaj te nowsze czyli 'normalne'.
Jeśli tarcza się nie poluźni tzn. że musisz zwalać piastę, a co za tym idzie i tarcza i łożysko do wymiany.
Nawigacja
[#] Następna strona