Autor Wątek: [Getz TB] Pióra wycieraczek  (Przeczytany 5048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

thepablo

• Gość
Pióra wycieraczek
« dnia: 06 Styczeń 2009, 10:04:05 »
Mam do wymiany wszystkie wycieraczki (pióra). Chciałbym uniknąć zakupu oryginalnych w salonie (najdłuższa ok 70 PLN :-( ). Od jakiegoś czasu rozglądam się (głównie po marketach) i nie znalazłem piór na których byłby wymieniony Hyunadi Getz.

Długości:
lewy przód 550mm, prawy przód 350mm, tył 350mm.

Zakupiłem pióra valeo i markowane norauto. Niestety plastikowe mocowania nie pasowały, co gorsza nie dało się przełożyć z oryginalnych ponieważ ośka na której są osadzone w oryginale ma mniejszą średnice. Nawet nie dało się przełożyć samych gum ;) (w oryginalnych są węższe)

Czy ktoś sprawdzał czy pasują pióra boscha (na opakowaniu 550mm i 350mm nie ma wymienionego Getza)?

Proszę o pomoc, jakich firm piór używacie?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:49:57 przez Brt »

Mimix

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Styczeń 2009, 10:43:24 »
Witam. Kiedys mozna bylo kupic roznego rodzaju przejsciowki (plastikowe mocowania) i mozna bylo zamontowac niemalze kazde wycieraczki ;-) Popytaj w sklepach motoryzacyjnych. :)

Miromat

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Styczeń 2009, 21:34:26 »
Kilka dni temu kupowałem wycieraczki Boscha do Accenta (50cm i 45cm) i mocowania pasują doskonale. Więc myślę, że i do Getza będą pasowały.

remlen

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Styczeń 2009, 07:00:43 »
Polecam POLSKIE wycieraczki firmy MOTGUM. Na przód kup dłg. 560 i 350 mm i na tył 350. W opakowaniu są trzy rodzaje adapterów i napewno pasują. Ja zajeżdżam już trzeci albo czwarty komplet i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że są lepsze od BOSCHa, VALEO i innego drogiego badziewia. W innych autach też używałem zawsze motgum. Są tanie i naprawdę świetne.

PZDR.

mihu_24

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Styczeń 2009, 02:04:24 »
Cytat: "remlen"
Polecam POLSKIE wycieraczki firmy MOTGUM. Na przód kup dłg. 560 i 350 mm i na tył 350. W opakowaniu są trzy rodzaje adapterów i napewno pasują. Ja zajeżdżam już trzeci albo czwarty komplet i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że są lepsze od BOSCHa, VALEO i innego drogiego badziewia. W innych autach też używałem zawsze motgum. Są tanie i naprawdę świetne.

PZDR.

Trzeba sprawdzić :shock:
Jak na razie od Boscha i Valeo lepiej sprawują się Champion'y - naprawdę polecam!

kuzak

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Styczeń 2009, 07:49:36 »
Cytat: "remlen"

PZDR.

Ja również polecam Motgum. Zarówno całe pióra jak i same gumy. Rok temu wymieniłem same gumy (kupiłem za 7 pln dwie o długości 60 cm i sobie przyciełem do odpowiednich długości - sama wymiana gum dosyć prosta nawet nie trzeba zdejmować piór wycieraczek). Zbierają bardzo dobrze, są ciche i już rok mi służą.
Pozdrawiam!

thepablo

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Styczeń 2009, 13:41:13 »
Polecam POLSKIE wycieraczki firmy MOTGUM. Na przód kup dłg. 560 i 350 mm i na tył 350

Ja również polecam Motgum. Zarówno całe pióra jak i same gumy

Rozumiem, że dołączone do piór MOTGUM plastki pasują do getza, ewentualnie da się przełożyć z oryginalnych. Szukanie oddzielnie w sklepie motoryzacyjnym pasujących mocowań to jak szukanie igły w stogu siana.

Erebus

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Styczeń 2009, 14:32:29 »
polecam Pióra Alca . Można kupić w każdym Tesco. Są pakowane pojedynczo i w opakowaniu są wszystkie możliwe zaczepy montażowe.
To naprawdę świetne pióra są z teflonowanej gumy i wytrzymują naprawdę długo. Są o niebo lepsze od boscha i znacznie tańsze, nie mówiąc już o Valeo.

thepablo

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Styczeń 2009, 15:45:03 »
Sprawa została rozwiązana :-D

Zadzwoniłem do salonu Hyundaia w Warszawie (ul. Hynka 2 A), aby zorientować się ile dokładnie kosztują oryginalne wycieraczki. Okazało się, że do getza oferują również pióra firmy MOTGUM (jakiś miesiąc temu w ofercie były tylko oryginały). Dłuższe w cenie 24zł, krótsze 17zł.

No i problem z głowy, dzięki za wszystkie opinie i porady :)

mihu_24

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Styczeń 2009, 03:45:02 »
Cytat: "Erebus"
polecam Pióra Alca . Można kupić w każdym Tesco.

A jaka jest częstotliwość wymiany tychże?u mnie "schodzi" para na rok i uważam to za koszt niewielki - Champion - około 40 złotych:) 8-)

Erebus

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Styczeń 2009, 08:54:50 »
Alci w tesco kosztują 19,99 bodajże 1 szt. czyli 40 zł komplet a starczają lekko na rok ( chyba nawet ostatnio są tańsze ale dokładnie ile nie pamiętam).
No chyba, że się skrobie szyby wycieraczkami albo odrywa się je przymarznięte od szyby.

BartBartez

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Styczeń 2009, 09:57:00 »
Cytat: "Erebus"
Alci w tesco kosztują 19,99 bodajże 1 szt

No to ładnie bo can takich ALCA w sklepach/stacjach benzynowych waha się od 8zł do 12zł(chyba, że te do Getza to jakiś cuda są)

remlen

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Styczeń 2009, 09:57:30 »
A ja za MOTGUM w Auchan płaciłem 10 zł za szt.!!!! A ALCA w którymś z aut mi piszczała po trzech miesiącach. Tylko MOTGUM

Erebus

• Gość
Pióra wycieraczek
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Styczeń 2009, 10:23:43 »
Cytat: "BartBartez"
No to ładnie bo can takich ALCA w sklepach/stacjach benzynowych waha się od 8zł do 12zł(chyba, że te do Getza to jakiś cuda są)

To pojechałem z tymi 20 zł <hahaha> Powiem szczerze, że nie pamiętam dokładnej ceny bo dawno je kupowałem ( to chyba dowodzi ich trwałości) ale może i jest z 8 zł - 12 zł :)

ale wiem skąd wzięła mi się ta cena, pracuje w sklepie z częściami do ciężarówek i mamy alci od 700 mm za 20 zł :)