Autor Wątek: Falujące i za wysokie oborty, co się dzieje ?  (Przeczytany 2558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Joshi

• Gość
Falujące i za wysokie oborty, co się dzieje ?
« dnia: 03 Styczeń 2009, 14:46:34 »
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że w mojej Lantrze, obroty są za wysokie tzn o jakieś 200-300 obr/min, oraz często potrafią lekko falować. Zwalniając bieg na luz, również obroty nie schodzą do około 800obr/min tak jak powinny, lecz baaaaaardzo powoli i po jakiś 30 sekundach zatrzymują się na około 1000-1200 iniżej nie idą. Czemu? Sonda lambda, przepływomierz? Pomocy :(

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń 2009, 19:06:36 »
Jak u Ciebie z olejem ?? Kiedy wymieniałeś ?? Sprawdź filtr powietrza.

Może to też być silniczek krokowy. Warto się mu przyjrzeć.

Sprawdź też czy silnik nie dostaje lewego powietrza. Radziłbym sprawdzić wszystkie przewody podciśnieniowe osprzętu silnika.

Jakby sonda padła, to auto w 90% jarałoby Ci dużo więcej niż normalnie. Masz taki objaw?

Przy padniętym przepływomierzu Miał byś bardzo wyczuwalny brak mocy i samochód nie wchodził by na obroty. Więc u Ciebie to odpada.

Ogólnie warto podłączyć pod komputer i zobaczyć czy nie ma błędu.

Sebaaaa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2009, 12:14:33 »
Obstawiam na silniczek krokowy. Miałem to samo kiedyś. Po wymianie 'falujące' obroty się uspokoiły.
Pozdrawiam.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2009, 12:57:41 »
Zamiast wymieniać silniczek krokowy wystarczy go po prostu przeczyścić. Na 100% to wystarczy - no chyba że jest mechanicznie uszkodzony.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2009, 13:08:21 »
operacja czyszczenia jest nawet w dziale faq :

tu