Forum > i20
[i20 PB] Radio i20 - jakość dźwięku
ziutek:
Tak, zrywałem folię i zaklejałem wszystkie dziury mata bitumiczną. Duży wybór jest na allegro, można też użyć dekarskiej, albo uniwersalnej do wyciszeń(bitumicznej - takiej użyłem, kupiłem w sklepie z farbami, lakierami itp). Są to maty samoklejące, tak więc tylko się wycina, dokłada i przy pomocy suszarki dociska i gładzi. Radziłbym w tył nie inwestować głośników, bo nie usłyszysz dużej różnicy. Zmiana z przodu da sporo. Ale największą różnicę usłyszysz po wygłuszeniu drzwi i dodaniu zwrotnic do gwizdków. Nie wiem, jak jest w wersji 3d, gdzie montowane są głośniki z tyłu i jaką mają średnice. Wiem tylko, że drzwi w wersji 3d są większe od 5d, więc jest szansa na jeszcze lepsze brzmienie z przednich drzwi(większa komora dla głośnika).
Żeby głośnik zagrał dobrze podstawą jest stworzenie dla niego komory - wygłuszenie matą drzwi(nie wiem jak to zrealizować z tyłu w wersji 3d).
robaszek127:
Są fajne maty dekarskie z jednej strony folia aluminiowa i przyklejają sie dobrze do blachy bez żadnego podgrzewania. Ostatnio właśnie tym oklejałem wszystkie drzwi od środka ale tylko po połowie bo miałem maty za mało. Spokojnie też można użyć tanich mat styropianowych plus klej.
Co do głośników z przodu mam magnaty 13cm a z tyłu magnaty coś ok 17cm plus gwizdki 4 na słupkach drzwi.
Ale dopiero radyjko pioneer 7600mp z fajnymi ustawieniami dźwięku ładnie wykorzystuje głośniki. Można w nim ustawić czy wycentrowany ma być dźwięk na całe auto i ładnie grają tylne głośniki. Czy też wycentrowanie ma być tylko na przednie głośniki i wtedy tył słabiej gra ale niestety przednie 13 nie są już w stanie dać w miarę ładnych basów.
biom666:
Ja również przeżyłem koszmar używania pseudo-głośnikow w korpuso-dystansach(o czym pisałem już tu: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1042). Podtrzymuję swoje zdanie na temat tego badziewia. Co do radioodtwarzacza nie jest taki zły, podczas słuchania płyt CD- oryginalnych gra bardzo ładnie(na moim zestawie - Helix 16cm + sub woofer). Gorzej jest na MP3 - każdy album brzmi inaczej, raz podbite basy, to znów przegłośnione, potem mało basów. Przez to często muszę przestawiać parametry. Taka jest cena MP3, kupcie oryginalną płytę to usłyszycie różnicę. A odbiornik radiowy? Według mnie bardzo dobry. Pozdrawiam :-)
vqsoft:
Panowie to jakiej wielkości głośniki kupić do i20 do przodu ? jaki rozmiar tam siedzi ?
Nawigacja