Forum > i20

[i20 PB] Radio i20 - jakość dźwięku

(1/3) > >>

djpit:
Witam,  pytanie -  podczas słuchania radia  odbiera jakby MONO, tweatery w drzwiach właściwie nie słyszalne, po włączeniu płyty CD, lub podpięciu radia w  komórce przez AUX, idzie idealnie czysto. Czy u was radio też tak fatalnie odbiera? (niska jakość dźwięku)

el capitan:
Powiem, że odbiera poprawnie. Niestety w porównaniu z radiem JVC, które mam w starej astrze F, to dwie klasy niżej. Jedna kwestia to takie sobie radio - druga kiepskie głośniki.

ziutek:
Fabryczne audio w i20 to dramat. Zwłaszcza tony wysokie. Ale samo radio jest niezłe. Można to łatwo poprawić. Hyundai poszedł po kosztach i zamontował najtańsze rozwiązanie jeśli chodzi o głośniki. W drzwiach są papierowe głośniki na zawieszeniu piankowym zintegrowane z korpuso-dystansem, jednorazówki. Jak w te dystanse montowałem lepsze głośniki, to stare musiałem wyciąć:( Jednak nie te głośniki są najgorsze. Chodzi o to, że gwizdki wysokotonowe w drzwiach są podłączone bez zwrotnicy filtrującej pasmo, jedynie są dodane kondensatorki.
Ja wywaliłem te gwizdki i zamontowałem inne ze zwrotnicami(koszt 30zł). Dodatkowo wygłuszyłem drzwi matą bitumiczną. Po takim zabiegu radio zaczęło grać naprawdę przyzwoicie nawet na tych fabrycznych papierowych wooferach.
W następnym kroku wymieniłem głośniki przednie na pioneera oraz dodałem głośniki z tyłu, co przyniosło dalszą poprawę dźwięku. Jednak największą poprawę dźwięku uzyskałem po wymianie gwizdków i dodaniu zwrotnic. Polecam, nawet na samym radio gra całkiem ładnie, a na mp3 lub z płyty super.
Jeśli ktoś będzie montował nowe głośniki, zwróćcie uwagę, aby nie montować za mocnych. Fabrycznie woofery mają 20W RMS i w tych okolicach szukałbym głośników. W przednie drzwi dałem pioneer 17cm 40W RMS i jest ok, lepsza jakość dźwięku, ale na fabrycznych mogłem wyżej dawać głośność bez zniekształceń. Ciężko będzie znaleźć głośniki 17cm z RMS-em poniżej 30W, ale 35-40W da się znaleźć i końcówka mocy w miarę da sobie z nimi radę.
Pozdro

djpit:
zgadzam się że radio (nie mylić z CD i aux)  gra poprostu tragicznie, piszesz kolego że można założyć zwrotnicę (wiadomo że efekt  będzie) ale przecież  na CD i AUX gra idealnie....  więc to coś z "stereo" radia - tak jakby grało  w mono.  Głośniki są w miarę ok, co nie zmienia faktu że kiepskie :)

Byłem w salonie zobaczyć na nowe i20 i niestety... gra tak samo więc to nie wina mojego egzemplarza.
Szkoda mi kasy na wymianę radia na "normalne" bo to zapewne sporo kombinacji.... a starego i tak  nikt nie kupi

de_assis:
Ja natomiast ostatnio zauwazylem ze radio dziwnie sie podglasza lub przycisza, wczesniej tego nie bylo, jedynie co podejrzewam ze pewna osoba ktora sie nie zna na tym radiu sie nim bawila i cos pozmieniala ale Ona sama nie wie czy cos zmienila bo sie nie zna i tyle :)

Jeszcze to poobserwoje czy CD to samo, albo czy przez jazde po dolkach sie moze dziac cos takiego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej