Cześć,
Z moim Accentem dzieje się wiele dziwnych rzeczy w ostatnim czasie , przeszukałem już większość forów internetowych i nie znalazłem odpowiedzi. Może ktoś z forum miał podobne objawy naprowadzi na czym się skupić.
Samochód : Hyundai Accent LC , 1.5 90KM, Benzyna + LPG, rok 2003 polift.
1. Problem z odpalaniem (Złe mapy wtrysków?)
Gdy próbuję odpalić samochód po nocy , a czasem po dłuższym postoju w dzień samochód nie odpala za pierwszym razem , lecz za drugim lub trzecim. Do tego dochodzą takie objawy jak:
• „trzepanie” całym samochodem, tak jakby silnik miał wyskoczyć
• Coś uderza o maskę z lewej strony
• Co jakiś czas pojawia się ikona akumulatora zaraz po tym jak zacznie uderzać w maskę
• Wymienione części w ostatnim czasie: Świece , Kable WN, nowa pompa paliwa. -prawie brak efektu.
2. Jak już odpali:
• Zaczyna się dławić , przestaje jechać
• Traci moc
• Czasem gaśnie
• Gdy wcisnę gaz, nic się nie dzieje , po chwili jakby się „odtykał” i powoli robi się ok. wchodzi na obroty
• Po kilku KM zaczyna robić się ok
3. Jazda pod górkę + gwałtowne przyspieszanie: (Przegub wewnętrzny ? )
Podczas jazdy pod górę nasilają się wibracje, tak jakby coś w silniku uderzało w karoserię , wibruje cały samochód. Pukanie jest strasznie denerwujące. Sprawdzałem elementy takie jak kable, przewody , złączki czy coś z nich nie uderza, niestety zerowy efekt.
Efekt wibracji nasila się na 1 i 2 biegu przy gwałtownym przyspieszaniu, jak operuję gazem i sprzęgłem to jest względnie dobrze ale wtedy auto prawie nie jedzie.. W większości hałas dochodzi z lewej strony przodu samochodu.
4. Przerywanie dostaw prądu przy cofaniu i opuszczaniu szyb:
W sytuacji jak opuszczam szyby , albo cofam widzę ewidentnie, że występuje brak dostawy prądu (radio przestaje działać na chwilę). Sprawdzałem akumulator i na postoju ma napięcie 12.2 V - 12.5 V na zgaszonym silniku (odpalone radio ,światłą) , przy odpalonym silniku 14.5V.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc