Autor Wątek: [Accent LC] Problem z odpalaniem, Ogromne wibracje , Przeryw  (Przeczytany 3066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gibki

• Gość
Cześć,
Z moim Accentem dzieje się wiele dziwnych rzeczy  w ostatnim czasie , przeszukałem już większość forów internetowych i nie znalazłem odpowiedzi. Może ktoś z forum miał podobne objawy naprowadzi na czym się skupić.
Samochód : Hyundai Accent LC , 1.5 90KM,  Benzyna   + LPG, rok 2003 polift.
1.   Problem z odpalaniem (Złe mapy wtrysków?)

Gdy próbuję odpalić samochód po nocy , a czasem po dłuższym postoju w dzień samochód nie odpala za pierwszym razem , lecz za drugim lub trzecim.   Do tego dochodzą takie objawy jak:
•   „trzepanie” całym samochodem, tak jakby silnik miał wyskoczyć
•   Coś uderza o maskę z lewej strony
•   Co jakiś czas pojawia się ikona akumulatora zaraz po tym jak zacznie uderzać w maskę
•   Wymienione części w ostatnim czasie: Świece , Kable WN, nowa pompa paliwa. -prawie brak efektu.

2.   Jak już odpali:
•   Zaczyna się dławić , przestaje jechać
•   Traci moc
•   Czasem gaśnie
•   Gdy wcisnę gaz, nic się nie dzieje , po chwili jakby się „odtykał” i powoli robi się ok. wchodzi na obroty
•   Po kilku KM zaczyna robić się ok

3.   Jazda pod górkę + gwałtowne przyspieszanie: (Przegub wewnętrzny ? )

Podczas jazdy pod górę nasilają się wibracje, tak jakby coś w silniku uderzało w karoserię , wibruje cały samochód. Pukanie jest strasznie denerwujące.  Sprawdzałem elementy takie jak kable, przewody , złączki czy coś z nich nie uderza, niestety zerowy efekt.
 Efekt wibracji nasila się na 1 i 2 biegu przy gwałtownym przyspieszaniu, jak operuję gazem i sprzęgłem to jest względnie dobrze ale wtedy auto prawie nie jedzie.. W większości  hałas dochodzi z lewej strony przodu samochodu.

4.   Przerywanie dostaw prądu przy cofaniu i opuszczaniu szyb:

W sytuacji jak opuszczam szyby , albo cofam  widzę ewidentnie, że występuje brak dostawy prądu (radio przestaje działać na chwilę). Sprawdzałem akumulator i na postoju ma napięcie 12.2 V - 12.5  V na zgaszonym silniku (odpalone radio ,światłą)  , przy odpalonym silniku 14.5V.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :)

Offline acc24

• Giełda
[Accent LC] Problem z odpalaniem, Ogromne wibracje , Przerywanie prądu
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2017, 20:48:52 »
Sprawdź ELM-em czy masz jakieś błędy, przy tylu usterkach powinno być ich masa.
A masa to słowo klucz, może masz luźną masę?

gibki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2017, 22:45:58 »
Podpinałem ELM  i nie ma ani jednego błędu :(
To samo na komputerze u mechanika.

Masę na klemach ? ostatnio była poprawiana i nadal dzieje się to samo. Wiem ze poprzedni właściciel montował dodatkowe LEDy czy to może mieć jakiś wpływ ?

Offline sasek941

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2017, 15:32:11 »
Może czujnik temperatury.
Nie wzbogaca mieszanki na zimnym.

gibki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marzec 2017, 09:50:08 »
Cześć,

Czujnik temperatury sprawdzony i to niestety nie to :(

Teraz kiedy jest ciepło problem prawie się nie pojawia i jest łatwiej odpalić , co prawda za drugim razem, ale jakoś odpala. Na gazie chodzi OK.

Ostatnio nasilily się wibracje w samochodzie i jest to coraz bardziej irytujące..  plus Wentylator od chłodnicy załącza się samoczynnie średnio co 5 minut niezależnie od temperarury na zewnątrz. Co dodatkowo wzmaga wibrajcje w aucie.

Bervoc

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2017, 14:10:25 »
Cześć, mam dokładnie ten sam model samochodu + LPG.
U mnie objawy z pierwszego postu #1 i #2 prawie znikają gdy jeżdżę z zatankowanym zbiornikiem benzyny na full + odkręcony trochę korek paliwa.

Obstawiam, że są to problemy z odpowietrzaniem zbiornika paliwa.

Pozdrawiam

Offline sasek941

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwiecień 2017, 23:45:35 »
Jeżeli chodzi o wibracje od zespołu napędowego, to może sprzęglo.