Autor Wątek: [Tucson] Dziwne odgłosy na wstecznym biegu i na dwójce  (Przeczytany 10300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

synex

• Gość
[Tucson] Dziwne odgłosy na wstecznym biegu i na dwójce
« dnia: 23 Sierpień 2012, 10:35:58 »
Witajcie,
czy ma ktoś pomysł co może być źródłem głośnego odgłosu ocierania pojawiającego się czasem na wstecznym biegu? Wrzucam wsteczny, puszczam powoli sprzęgło i czasem - nie zawsze - pojawia się ten dźwięk. To jest taki głośny dźwięk tarcia o siebie jakichś elementów, na ucho pochodzi spod przedniej lewej części auta.

Drugie pytanie - na drugim biegu i niskich obrotach (poniżej 2k) jeśli depnę gaz, spod auta dochodzą odgłosy terkotania. Jeśli przyspiesza się delikatnie bądź unika tak niskich obrotów objaw nie występuje. Czy są jakieś typowe przypadłości tego modelu które dają takie objawy?

Pacjent - Tucson 2.0 benzyna 4x4, 2005r.

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpień 2012, 18:43:37 »
Hehe, jesli chodzi o mocniejsze wcisniecie gazu na niskich obrotach na dwojce... to to powoduje chyba spore drgania silnika i wydechu.

U mnie dzwiek na dwojce wystepuje dokladnie w taki sposob jak opisujesz, ale w moim wypadku to bardziej grzechotanie... raczej przekorodowane elementy w tłumiku (oby nie cos luznego w katalizatorze). Jest jeszcze mozliwosc ze to jakies zewnetrzne elementy, ktore wpadają w drgania od silnika... albo cos ze skrzynią, sprzęgłem... ? W moim wypadku to raczej wydech przekorodowany w srodku od lpg ;) niedługo dam to do zrobienia, ale poki co nie wiele przeszkadza i nie slychac na postoju.

[ Dodano: 2012-08-27, 17:01 ]
Update:  Byłem u dobrego specjalisty od tłumików... stwierdzil, że wszystko prawidłowo, nie byli w stanie zlokalizować żadnej nieprawidłowości w wydechu... więc nie wiem.

synex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2013, 14:46:28 »
Hejka, czy udało Ci się coś ustalić w temacie tego terkotania/grzechotania? Zauważyłem że ten odgłos ustępuje jeśli delikatnie położę nogę na sprzęgle, wystarczy dosłownie lekko je dotknąć.

[ Dodano: 2014-03-20, 19:07 ]
No to w końcu po 2 latach jeżdżenia zdecydowałem się na wymianę sprzęgła które zresztą trochę szarpało. Po wymianie nastała cisza. Grzechoczący czy terkoczący dźwięk brał się ze sprężynek na tarczy sprzęgłowej - były luźne.

Lepki

• Gość
Re: [Tucson] Dziwne odgłosy na wstecznym biegu i na dwójce
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2014, 11:16:28 »
Cytat: "synex"

Drugie pytanie - na drugim biegu i niskich obrotach (poniżej 2k) jeśli depnę gaz, spod auta dochodzą odgłosy terkotania. Jeśli przyspiesza się delikatnie bądź unika tak niskich obrotów objaw nie występuje. Czy są jakieś typowe przypadłości tego modelu które dają takie objawy?

Pacjent - Tucson 2.0 benzyna 4x4, 2005r.

Ja mam identyczny problem. Mechanik, któremu to pokazałem stwierdził, że to luz na listwie maglownicy i stąd te dźwięki.
Nie wiem, na ile to prawda ?
Pedał sprzęgła w aucie bardzo wysoko bierze, co wskazuje na końcówkę tarczy, a Synex napisał, że po wymianie sprzęgła zapadła cisza.

Przy okazji spytam, czy magiel w Tucson ma regulację luzu ?

Druga sprawa, to przy ruszaniu na wstecznym często słychać jakiś pisk.
Jest on podobny do tego, jakie wydają zużyte paski klinowe.
Przy jeździe do przodu nic nigdy nie piszczy.
Czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maj 2014, 23:39:07 »

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2014, 08:47:06 »
Cytat: "kosmos2011"
[url=http://images65.fotosik.pl/997/173242599192d353m.jpg]Obrazek[/URL]

Dzięki !  
To przynajmniej z regulacją magla mam już jasność :)

Jaro74

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maj 2014, 11:15:36 »
witam!!! Panowie i Panie....a raczej Panie i Panowie...koleżanki i koledzy....

Temat: stukania/ terkotania/ grzechotania/ dziwnych odgłosów w Tucsonach to temat rzeka....stary i już wielu z nas zęby na nim zjadło ;)

Zapraszam do działu "DZIWNE TERKOTANIE CZY TO DYFERCJAŁ":

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3276  

.....no i będzie wszystko jasne ;) pZdr

[ Dodano: 2014-05-22, 11:18 ]
Cytat: "y4r3k"
Hehe, jesli chodzi o mocniejsze wcisniecie gazu na niskich obrotach na dwojce... to to powoduje chyba spore drgania silnika i wydechu.

U mnie dzwiek na dwojce wystepuje dokladnie w taki sposob jak opisujesz, ale w moim wypadku to bardziej grzechotanie... raczej przekorodowane elementy w tłumiku (oby nie cos luznego w katalizatorze). Jest jeszcze mozliwosc ze to jakies zewnetrzne elementy, ktore wpadają w drgania od silnika... albo cos ze skrzynią, sprzęgłem... ? W moim wypadku to raczej wydech przekorodowany w srodku od lpg ;) niedługo dam to do zrobienia, ale poki co nie wiele przeszkadza i nie slychac na postoju.

[ Dodano: 2012-08-27, 17:01 ]
Update:  Byłem u dobrego specjalisty od tłumików... stwierdzil, że wszystko prawidłowo, nie byli w stanie zlokalizować żadnej nieprawidłowości w wydechu... więc nie wiem.

Jeśli zaś chodzi o tarcie, to sugeruję sprawdzenie tarczy hamulcowej i klocków.... możliwe, że coś się tam dostało.....żwir itp....albo po prostu klocki CI się kończą ....
;)

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maj 2014, 14:04:48 »
Śledzę podobne tematy od ok 2 lat i na razie mam 3 wnioski: :)

- nie wszyscy mówią o dokładnie tym samym problemie, co utrudnia zgadywanie bez sprawdzenia konkretnego przypadku
- w wiekszości wypowiedzi wymiana sprzęgła wyciszyła ten dzwięk mocno lub całkowicie
- w kilku wpisach z for zagranicznych wyczytałem, że po wymianie sprzęgła dzwięk i tak powrócił po kilkudziesięciu tys km, aczkolwiek nikt nie opisał aby to skończyło się awarią

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maj 2014, 11:15:26 »
Jaro74, y4r3k dzięki za informacje i pouczającą lekturę w linku.