Autor Wątek: [Getz] Montaż radia  (Przeczytany 4699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fantonaz

• Gość
Montaż radia
« dnia: 01 Styczeń 2009, 17:06:44 »
Witam, postanowiłem w moim GETZie założyć radio(stary blaupunkt) i zgrozo nie mogę wyciągnąć fabrycznej zaślepki. Nie chcę skatować tych strasznie twardych plastików ani połamać orginalnej zaślepki. Czy trzeba ściągać cały panel środkowy? Może ktoś pamięta jaka tam jest kość, czy do blaupunkta trzeba dokupić jakiś adapter?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:36:28 przez Brt »

Ele-T

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Styczeń 2009, 15:58:51 »
musisz zdjąć cały panel środkowy
inaczej się nie da bez psucia zaślepki

co do adaptera to w aso jest dostępny z ichnijszej hyundaiowskiej końcówki na ISO

fantonaz

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2009, 23:24:22 »
czy panel środkowy jest gdzieś przykręcany, czy siedzi tylko na zatrzaskach? Czy trzeba odpinać linki nawiewów, będzę wdzięczny za dodatkowe instrukcje.

klodek

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2009, 22:51:49 »
Panel środkowy:
1) Otwierasz schowek (wyciągasz te dwa gumowe bałwanki) - po czym ściągasz jedną linkę
2) Odkręcasz pod kolumną kierownicy kawałek deski (Przy bezpiecznikach masz 1 śrubę, a po bokach jeden lub dwa wkręty krzyżakowe) Po czym pociągasz i wchodzi Ci z zatrzasków - Tu przy pedale gazu masz 2 linki które trzeba odpiąć.
3) U dołu panelu środkowego masz taką małą szparkę (szerokością na kluczyk od stacyjki) po czym wkładasz jakiś metalowy element i pociągasz do siebie. Uwaga bo to wszystko dość delikatne. W konsoli jest 6 zatrzasków (z mojego doświadczenia jednorazowe, potem trzeszczą) Powoli odciągasz konsolę do siebie i do góry. Jak już ściągnąłeś to masz dostęp do zaślepki i do wiązek. Proponuję kupić w Aso te złącza (jak pisze "Ele-T") bo to naprawdę ułatwi montaż.
4) Po całej operacji składamy wszystko w jedną całość, postępując od końca :-D

fantonaz

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Styczeń 2009, 20:12:06 »
z takim opisem nawet dziecko da radę, bardzo za niego dziękuję. Czy ta przejściówka jest potrzebna do anteny? W hyundaiu jest wejście DIN a blaupunkt ma ISO -czy dobrze myślę. Jeszcze jedno: czy są jakieś książki typu "sam naprawiam hyundai getz"?

klodek

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Styczeń 2009, 20:25:31 »
ja kupowałem w serwisie to fabryczne złącze (przejściówkę)... po prostu podłączyłem przejściówkę do wiązki i poprzez iso do radia. wszystko odrazu zaczęło działać... Ja nie przepadam za elektryką, dlatego nie kombinuje. :)

fantonaz

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Styczeń 2009, 20:40:27 »
Radio podłączone i to nie jakiś stary złom...a efekt raczej mizerny. Głośniki w drzwiach to chyba jakieś nieporozumienie. Wysokich tonów praktycznie nie ma, przy niskich trzeszczą...trzeba coś z tym zrobić!!!

klodek

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2009, 21:42:49 »
no fabryczne głośniki nie są najlepsze...
ja też mam w planach zmienić ale to na wakacje, z tego co wiem to można bez problemu montować 165.
Jak wymienisz to daj znać dokładnie na jakie i jak grają :-D

Ele-T

• Gość
Montaż radia
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Styczeń 2009, 10:53:39 »
u mnie były tekturowe :P
getz 2004

jak to zobaczyłem to wymieniłem od razu na clariony i wygłuszyłem drzwi i wtedy dopiero ładnie grało :)