Hej. Od dawna chciałem poruszyć problem mojego ix20 na naszym forum - teraz w końcu mam trochę czasu, zeby o nim napisać. Hultaja nabyłem w styczniu 2012 (rocznik 2011 naturalnie). Od kwietnia, tj. przy przebiegu ok. 4300km, pojawiły się w silniku odgłosy rzężenia lub szurania, występujące jedynie na biegu jałowym lub na jedynce, przy bardziej obciążonym silniku (np. w czasie długiej podróży - podczas postoju na światłach) lub podczas pracy klimatyzacji. Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła; dodam jeszcze, ze podczas wciskania pedału sprzęgła słyszę jakby pyknięcie, którego wcześniej nie było. Wspomniane objawy nie wpływają na osiągi auta, spalanie itp., są jednak nieco dokuczliwe i wzbudzają niepokój ( coś dolega MOJEMU NOWEMU autku :evil: ) Odwiedziłem oczywiście moją ASO - panowie twierdzili, ze z podobnym problemem w ix20 spotykają się po raz pierwszy, jednak osłuchali silnik, opukali i wymienili łożysko oporowe sprzęgła, co na ok. 1000 km spowodowało jedynie wyciszenie szmerów. Aktualnie mam na liczniku 9400km, auto sprawuje się świetnie - poza tą jedną sprawą. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Proszę o pomoc.