Autor Wątek: [ix20] Rzężenie w silniku na biegu jałowym  (Przeczytany 18700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dzivan

• Gość
[ix20] Rzężenie w silniku na biegu jałowym
« dnia: 21 Sierpień 2012, 18:32:13 »
Hej. Od dawna chciałem poruszyć problem mojego ix20 na naszym forum - teraz w końcu mam trochę czasu, zeby o nim napisać. Hultaja nabyłem w styczniu 2012 (rocznik 2011 naturalnie). Od kwietnia, tj. przy przebiegu ok. 4300km, pojawiły się w silniku odgłosy rzężenia lub szurania, występujące jedynie na biegu jałowym lub na jedynce, przy bardziej obciążonym silniku (np. w czasie długiej podróży - podczas postoju na światłach) lub podczas pracy klimatyzacji. Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła; dodam jeszcze, ze podczas wciskania pedału sprzęgła słyszę jakby pyknięcie, którego wcześniej nie było. Wspomniane objawy nie wpływają na osiągi auta, spalanie itp., są jednak nieco dokuczliwe i wzbudzają niepokój ( coś dolega MOJEMU NOWEMU autku  :evil: ) Odwiedziłem oczywiście moją ASO  - panowie twierdzili, ze z podobnym problemem w ix20 spotykają się po raz pierwszy, jednak osłuchali silnik, opukali i wymienili łożysko oporowe sprzęgła, co na ok. 1000 km spowodowało jedynie wyciszenie szmerów. Aktualnie mam na liczniku 9400km, auto sprawuje się świetnie - poza tą jedną sprawą. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Proszę o pomoc.

sense

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2012, 23:27:48 »
Hej
Mam to samo. Na początku września zgłaszam do AZ Auto w Warszawie. Dam znać co i jak.

[ Dodano: 2012-09-15, 21:48 ]
Z tego co wiem, to łożysko oporowe sprzęgła byłoby problemem w odwrotnej sytuacji, tzn, hałas byłby słyszalny tylko po wciśnięciu sprzęgła.
Niech sprawdzą osłonę termiczną układu wydechowego, lub przyległe elementy, czy nic nie wpada w rezonans.
Podejrzewam, że masz ciszej, bo do czegoś się przypadkowo dotknęli.
Mi dokręcili w/w osłonę i też jest lepiej, ale jeszcze nie do końca. Sprzęgła nie ruszali.

Magnusus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2012, 14:20:41 »
Witam, niestety dołączę do grona użytkowników w których autku słychać szmery :-( Mam dokładnie taki sam problem jaki opisał "Dzivan". Jestem świeżo po udanym urlopie w górach gdzie autko sprawowało się doskonale, jednak w trasie stojąc na światłach usłyszałem jakieś szmery od strony silnika. Podczas jazdy w/w szmery zanikły, pojawiają się nieregularnie, zazwyczaj po dłuższej  jeździe na biegu jałowym i nie ma na to wpływu uruchomiona klimatyzacja. Poruszając się wcześniej autkiem po mieście nic podobnego nie słyszałem, mój przebieg to 5000. Chyba nie obędzie się bez wizyty w servisie, tylko jestem ciekawy co z tym zrobią. Na wszelki wypadek wydrukuję im scren-a z forum, może to uzmysłowi im że to nie jest sporadyczny przypadek. Na pewno zgadzam się z "Sense" że to nie może być sprzęgło, może rzeczywiście wspaniali "pepiczki" coś za słabo przymocowali podczas montażu.  :evil:

stalowiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Październik 2012, 18:38:52 »
Cytat: "Dzivan"
Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła
mam to samo w innym aucie, innej marki (przebieg około 330000km). I też nie był to objaw jednostkowy. Byli tacy na forum, którzy wydzierali skrzynię, wymieniali w niej łożyska, łożyska oporowe, dociski, koła dwumasowe i pomagało to na kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów. I stwierdzono, że TTTM (ten typ tak ma). Wy macie troszkę za świeże auta, żeby tak terkotało.
Cytat: "Magnusus"
to nie może być sprzęgło
skoro rzężenie ustaje po wciśnięciu sprzęgła (
Cytat: "Dzivan"
Dźwięki zanikają przy wciśnięciu sprzęgła; dodam jeszcze, ze podczas wciskania pedału sprzęgła słyszę jakby pyknięcie, którego wcześniej nie było.
), to raczej ma to związek z nim samym lub ze skrzynią...
Napiszcie jak będziecie wiedzieć co się terkotało u Was. Powodzenia.

Magnusus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2013, 21:10:27 »
Niestety w moim Hyundai-u sprawa rzężenia na biegu jałowym cały czas występuje. Za każdym razem kiedy tylko przyjechałem do serwisu i sadzałem obok siebie serwisanta to cisza jak makiem zasiał, oczywiście zawsze słyszę że nic nie mogą zrobić dopóki nie usłyszą. Samochód ma przebieg 16000 i takie kwiatki, nagrałem ostatnio ten dźwięk iPhonem za pomocą dyktafonu, niestety plik audio nie oddaje tego przerażającego dźwięku. Dosłownie ręce mi opadają, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że zakup Hyundaia wcale nie był trafionym wyborem. Jak na razie to po roku użytkowania widzę tylko wady :cry:

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2013, 22:27:38 »
Niestety w moim Hyundai-u sprawa rzężenia na biegu jałowym cały czas występuje. Za każdym razem kiedy tylko przyjechałem do serwisu i sadzałem obok siebie serwisanta to cisza jak makiem zasiał, oczywiście zawsze słyszę że nic nie mogą zrobić dopóki nie usłyszą. Samochód ma przebieg 16000 i takie kwiatki, nagrałem ostatnio ten dźwięk iPhonem za pomocą dyktafonu, niestety plik audio nie oddaje tego przerażającego dźwięku. Dosłownie ręce mi opadają, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że zakup Hyundaia wcale nie był trafionym wyborem. Jak na razie to po roku użytkowania widzę tylko wady :cry:

Wieże ci ,ale sam powiedzieć że w serwisie nic sie nie dzieje , porostu jest przewrażliwiony , druga moja rada zmień serwis

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipiec 2013, 10:39:01 »
Niestety w moim Hyundai-u sprawa rzężenia na biegu jałowym cały czas występuje. Za każdym razem kiedy tylko przyjechałem do serwisu i sadzałem obok siebie serwisanta to cisza jak makiem zasiał, oczywiście zawsze słyszę że nic nie mogą zrobić dopóki nie usłyszą.

To też ostatnio przerabiałem, dokładnie z takim efektem jak u Ciebie...
Ktoś w serwisie podpowiedział, że mam naciskać pedał sprzęgła to ustanie.
Faktycznie po naciśnięciu nie ma tego dźwięku, jak puszczę to się pojawia.
Problemem dla dokładnej diagnozy usterki jest fakt, że dźwięk ten pojawia się okresowo, trwa jakiś czas i zanika, po czym za jakiś czas znów się pojawia i tak w kółko. W serwisie oczywiście się pojawić na życzenie nie chce, więc i ja kręcę się w kółko. A słychać go najlepiej na postoju, najczęściej po dłuższej jeździe, choć reguły nie ma.
Mam nadzieję, że nie jest to istotna usterka lecz niedopracowanie nie mające istotnego wpływu na pracę np. skrzyni biegów. Póki co niepokój pozostaje...

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipiec 2013, 12:27:55 »
Witam . Posiadam hyundaia matrixa 1,5 CRDI i mam podobną przypadłość , u mnie jak silnik i skrzynia jest jeszcze zimna to terkotanie niewystepuje , po zagrzaniu tylko na luzie słychać terkotanie , jak wcisnę sprzęgło to ustaje , mechanik mówi że to terkotaja jakies wałeczki  lub zęby o zęby trybów i niema się czym przejmować te typy tak mają .Wina leży po stronie braku koła dwumasowego ,skrzynia ma przejechane 160 tys. , mówił jeszcze że często po wymianie koła dwumasowego na jedno masowe w dieslach tak się dzieje szczególnie w oplach , zaznaczę że terkotanie słychać tylko na zewnątrz pojazdu po stronie skrzyni biegów.

sense

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipiec 2013, 22:22:59 »
Widzę, że problem robi się coraz powszechniejszy. Porządna firma już dawno by zareagowała.
U mnie bez zmian, rzęzi co jakiś czas (codziennie po kilka razy). Serwis raz nie słyszy, innym razem są bezradni. Od kierownika serwisu usłyszałem, żeby z tym nic nie robić bo jak rozbiorą skrzynię to mogą juz jej tak dobrze nie poskładać  :shock:
Wiem, że skrzynia to ciężka rzecz, ale żeby serwis nakłaniał do jeżdżenia z taką usterką?  :evil:
Tak to tylko w Hyundai`u  :shock:

Offline cosmo

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipiec 2013, 11:55:53 »
Cytat: "sense"

Wiem, że skrzynia to ciężka rzecz, ale żeby serwis nakłaniał do jeżdżenia z taką usterką?  :evil:
Tak to tylko w Hyundai`u  :shock:

to akurat prawda. Ja mam problem z bluetooth, który zaczął świrować po wizycie w ASO. Gdy po odebraniu auta następnego dnia podjechałem do serwisu z problemem, usłyszałem, że oni nie są w stanie nic zrobić i najlepiej żebym pojechał prywatnie do jakiegoś mechanika znającego się na elektryce! Parodia i żenada...
Unikajcie ASO Wrocław z ul. Kochanowskiego.

Magnusus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipiec 2013, 22:55:22 »
Bardzo jestem ciekawy, kto z zarejestrowanych na naszym forum użytkowników ix20, ma problem w temacie rzężenia w silniku na biegu jałowym??. :-| Może problem jest o wiele poważniejszy niż tylko naszych klika samochodów, które się ujawniło na tym forum.

sense

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpień 2013, 09:15:26 »
Czy jest choć jedna osoba, której udało się ustalić przyczynę tego rzężenia? Bo widzę, że na tych pajaców z serwisu nie ma co liczyć  :evil:

zenondanon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Wrzesień 2013, 08:49:03 »
Cześć,odswiezam temat , u mnie tez pojawiło się rzężenie. Samochód ma zaledwie 5tyś kilometów przebiegu , wiec jest to bardzo irytujący problem, zamierzam iść z tym do serwisu ale wątpię czy coś z tym zrobią. Czy komuś udało się dojść do przyczyny albo dostał jakąś konstruktywną opinię z serwisu ?

Magnusus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Wrzesień 2013, 21:03:25 »
Ja od roku borykam się z tym zjawiskiem, na liczniku mam 19500km. Problem powstał już po przekroczeniu 5000km, wielokrotnie był zgłaszany w serwisie ale nigdy nie mogłem tego im zademonstować :evil: , zawsze przy serwisancie samochód był cichutki. Jeśli tylko wcisnę sprzęgło problem znika, jak puszczę czasami powraca na tym samym postoju. Będę jeździł dopóki coś się z tą skrzynią złego nie stanie, a wtedy naprawa gwarancyjna. W inny sposób na serwis nie mam co liczyć, układ napędowy ma 5 lat gwarancji więc zaczynam mieć ten problem głęboko wiecie gdzie :-| .  Od tego są żeby później naprawiać, szkoda tylko że tyle rozczarować mam z powodu marki Hyundai :cry:

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Wrzesień 2013, 09:31:15 »
Wygląda trochę na łożysko sprzęgła.