Forum > Lantra
Nawiew kabinowy - wentylator umiera ?
kali:
Witam, chciałem spytać czy ktoś miał kiedyś takie problemy z wentylatorem kabinowym. Dwa dni temu włączyłem go i okazało się że dmucha tylko w ustawieniu na III i IV. Na I i II nic. Przy przełączaniu z 0 na I słychać te charakterystyczne "pstryk". Dzień wcześniej wszystko działało.
wlad:
jezeli wentylator bez problemu chodzi na najszybszym biegu,to sam wentylator jest ok- problem najczesciej jest z rezystorami ograniczajacymi napiecie.trzeba je wymienic.czasem zdarza sie ,ze pod wplywem temperatury moga sie odlutowac-ja tak mialem w samarze.
Roman_d:
Winne są rezystory. Umieszczone obok wentylatora. Na forum był kiedyś wątek. jak to naprawić. Wymiana jest prosta. Wystarczy zamienić je rezystorami dużej mocy zakupionymi w sklepie elektronicznym. Nie pamiętam dokładnie ich parametrów ale poszukaj na forum.
W razie czego służę pomocą.
kali:
Wymiana nie powinna być problemem mam kumpla elektronika powinien sobie poradzić. Mam jeszcze jedno może głupie ale jednak pytanie. Gdzie jest ten wentylator tzn. gdzie go szukać ? W komorze silnika czy od strony kabiny np za schowkiem czy coś.
Roman_d:
Powinno to być obok dmuchawy zaraz za schowkiem. Dojście od strony fotelu pasażera.
Nawigacja
[#] Następna strona