Autor Wątek: Vin a miejsce produkcji auta  (Przeczytany 4141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiekf

• Gość
Vin a miejsce produkcji auta
« dnia: 31 Grudzień 2008, 19:41:26 »
ostatnio kolega mi powiedzial ze po numerze Vin auta mozna dowiedziec sie duzo o swoim aucie
np kraj pochodzenia itp wiec sprawdzam kraj pochodzenia i wyskakuje Korea
 a jak to sie przeklada do tego ze mam tabliczke znamieniowa z napisem "Montazownia Sobieslaw Zasada"
i czy ma ktos moze link do stronki ktora po wprowadzeniu calego numeru VIN nie wyskoczy blad bo na wiekszosci stron pisze mi ze niepoprawny VIN

wlad

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudzień 2008, 19:55:34 »
Cytat: "krzysiekf"
a jak to sie przeklada do tego ze mam tabliczke znamieniowa z napisem "Montazownia Sobieslaw Zasada"

ale auto bylo wyprodukowane w korei -u zasady byc moze przykrecono kola.... :mrgreen:

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudzień 2008, 20:13:04 »
Auto było wyprodukowane w Korei ale przypłynęło w częściach do Polski gdzie zostało poskładane w całość w zakładzie Zasady. Tak jak moja poprzednia Sonata.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudzień 2008, 21:08:53 »
Cytat: "Roman_d"
Auto było wyprodukowane w Korei ale przypłynęło w częściach do Polski...

Witam. Inaczej być nie mogło, gdyż z oficjalnych źródeł Hyundaia wynika, że ma obecnie cztery zagraniczne fabryki: Indie, Turcja, Chiny i USA ( Alabama ). Reszta zakładów to montownie, większe lub mniejsze. Należy zauważyć, że jest to stan na obecną chwilę i nie sądzę by przed 2000 rokiem Hyundai miał jakąś fabrykę poza macierzystym krajem. ;-) Pozdrawiam Igor.

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2009, 02:52:15 »
Pozor - Nosovice - now:)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2009, 09:35:40 »
Cytat: "mihu_24"
Pozor - Nosovice - now:)

Witam. Tak pamiętam w końcu przegraliśmy wyścig o tą fabrykę, ale moja powyższa informacja zaczerpnięta jest z oficjalnej strony Hyundaia. Nie wzięto jej pewnie w tym zestawieniu pod uwagę gdyż budowę fabryki Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) w Nosovice'ch rozpoczęto w marcu 2007. Początkowo zakład miał wyprodukować do końca 2008 roku 18 tys. samochodów, ale jak powiedział rzecznik spółki Petr Vanek, liczba ta wynikała z faktu, że zakładano, iż produkcja zostanie uruchomiona na koniec września lub na początku października. Ale HMMC nie otrzymał zezwolenia na wcześniejsze rozpoczęcie produkcji. ( za artykułem z dnia 12-11-2008 dostępnym tutaj ). Tak więc w naszym temacie praktycznie fabryka ta nie ma żadnego znaczenia. :mrgreen: Pozdrawiam Igor.

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2009, 16:16:46 »
Ostatnia litera przed numerem seryjnym to kod fabryki np.
U-Ulsan KOREA
B-Bromont Kanada
A-Asan Korea

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Styczeń 2009, 01:18:43 »
Troszeczkę zboczę z tematu, Zasada montował Hyundaie :?: no proszę, czy ktoś wie w jakim stopniu i jakie to były modele :?: Nie miałem o tym zielonego pojęcia...

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Styczeń 2009, 08:36:00 »
Cytat: "Cendra"
no proszę, czy ktoś wie w jakim stopniu i jakie to były modele :?:.

Hyundai Sonata GLS roczniki 1997-1998

Witek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Styczeń 2009, 14:52:35 »
Ja mogę sprawdzić miejsce produkcji samochodu na podstawie numeru VIN, jeśli by ktoś potrzebował (proszę na PW).

roofus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Styczeń 2009, 12:17:24 »