Autor Wątek: Drgania na wstecznym 1.3 12V 95r.  (Przeczytany 2949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adams502

• Gość
Drgania na wstecznym 1.3 12V 95r.
« dnia: 31 Grudzień 2008, 19:04:35 »
Witam. Problem jak w temacie, na wstecznym biegu drży silnik, na żadnych innych biegach tak się nie dzieje. Wiecie może co może byś przyczyną?
Czy naprawdę nikt się z tym nie spotkał??

foyle

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2009, 12:12:17 »
Mam Accenta 3 miesiące .
Przez pierwsze dni po zakupie autka też tak czasem miałem . Jak cofałem na pół sprzęgle z małym gazem .
Albo puść sprzęgło całkiem , albo dodaj lekko gazu , to po prostu trzeba wyczuć i jest OK ;-)
No chyba że dłużej już masz samochód i to się pojawiło nagle , to może być problem :-/

pawelts

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Luty 2009, 18:37:00 »
mam identyczny problem , ale juz sie przyzwyczaiłem ...wychodzi na to ze to normalne.... :)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Luty 2009, 21:16:29 »
mam identyczny problem , ale juz sie przyzwyczaiłem ...wychodzi na to ze to normalne.... :)
Witam. Miałem Accenta dokładnie tego samego co Wy i przez kilka lat jego użytkowania nie miałem takich objawów. Na pewno nie jest to normalne dla tego samochodu. Jedyna uciążliwość, to brak synchronizacji biegu wstecznego, ale to już taka konstrukcja skrzyni biegów. Proponuję odwiedzić mechanika ( najlepiej takiego od Hyundaiów ). Pozdrawiam Igor.

knefel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2009, 00:07:48 »
U mnie też jest tak samo, trzeba sie poprostu do tego przyzwyczaić. Na Twoim miejscu nic bym z tym nie robił, nie warto szukać dziury w całym - szkoda pieniędzy i czasu ;-).

Cien

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2009, 10:51:57 »
U mnie jest ok, czyli nie jest to normalne.
Ja bym to jednak naprawial.
Nie znam Huyndaia, ale mozliwe ze to jakies laczniki (elementy) gumowe - popekane/wyrobione.
Dobry mechanik od Huyndai-a da sobie rade, przy okazji pochwal sie co to rzeczywiscie bylo ...

Przy tylnym napędzie to bym obstawiał taki stabilizator drgań pomiędzy wałem a tylnym dyfrem ;)

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Luty 2009, 11:07:28 »
Dla rozwiania wszelakich wątpliwości. Drżenie silnika na wstecznym biegu nie jest normalnym objawem.
Należy się z tym zgłosić do mechanika.
Na swoim przykładzie podam, że silnik potrafi się zatrząść gdy cofamy na pół-sprzęgle z bardzo niewielką prędkością i moim zdaniem chodzi tutaj o niskie obroty silnika podczas wykonywania tej czynności.
Natomiast jeśli silnik drży ciągle podczas jazdy na wstecznym biegu to jest już coś nie tak.
Osobiście obserwuję takie zjawisko wyłącznie podczas cofania na pół-sprzęgle z bardzo, a to bardzo niewielką prędkością.

foyle

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2009, 18:56:14 »
Cytat: "k7s5a2"

Osobiście obserwuję takie zjawisko wyłącznie podczas cofania na pół-sprzęgle z bardzo, a to bardzo niewielką prędkością.

Dokładnie to samo miałem na myśli pisząc powyżej :lol:
A jak gość ma niedługo Accenta to może jeszcze nie wyczuł jak cofać :-P

adams502

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Luty 2009, 09:58:12 »
Chodziło mi o to, że przy cofaniu np. Fordem Focusem 1.8 TDI czy Renault Megane 1.6 (z gazem) Oplem Corsa 1.3 (z gazem) nie ruszam pedału gazu, cofam na pół sprzęgle i silnik nawet raz nie zadrży, a jak cofam Accentem to silnik drży (bez gazu) z gazem jest lepiej, ale i tak przy ruszaniu do tyłu nawet z gazem silnik zadrży. Poprzedni właściciel wymienił kompletne sprzęgło ze wszystkim.