Forum > Pony / Excel
samodzielna wymiana tylnych tulei wahacza przedniego
voytekk1:
Witam, temat może bez sensu ale po tym jak przejeździłem bez skutku paru mechaników pomyślałem że niektóre rzeczy jeśli jest to możliwe to mógłbym zrobić sam. Chciałem u siebie wymienić tuleje wahacza jak w temacie, myślę czy da radę zrobić to samemu.
Tuleja wygląda tak:
Tuleja z wahaczem tak:
A sam wahacz tak:
Wg instrukcji wygląda to tak:
Myślicie że jest szansa na zrobienie tego samemu? Mechanicy jak tylko słyszą tuleja to chcą ok 80zł bo mówią że to cały wahacz trzeba zdjąć i wprasować. Mi się wydaje że można to zrobić bez zdejmowania wahacza i przy użyciu podstawowych narzędzi, co o tym myślicie?
KAROL208:
Można samemu wymienić ale musisz posiadać coś do wprasowania tulei pod autem (np jakieś imadło). Chyba że tylko chcesz wymieniać tą dużą gumową to bez problemu.
Uważaj na śrubę obejmy tulei bo może się ukręcić i wtedy lipa.
voytekk1:
Tak, zamierzam tylko tą dużą wymienić. Zrobię może tak że jednego dnia popsikam to wd40 a kolejnego dnia wezmę się za wymianę. Już tak jedną śrubę od wydechu ukręciłem...
A tak przy okazji to da radę samemu wymienić drążek kierowniczy i końcówkę?
KAROL208:
Jeżeli sam poradzisz sobie ze zbieżnością to ok.
voytekk1:
Ze zbieżnością myślę że jakoś bym sobie poradził, nie wiem tylko jak wykręcić drazek kierowniczy bo zawsze jak o tym czytałem to trzeba było mieć specjalny klucz do tego.
Nawigacja
[#] Następna strona