Panie, Panowie,
jestem na etapie wyboru Tucsona, rocznik 2006/2007, natomiast mam pytanie o techniczne szczegóły w dwóch tytułowych silnikach. Wiadomo, wersja 140konna kusi mocą, ale... No właśnie:
1. Dwumasa. Wyczytałem na forum, że wersja słabsza nie posiada dwumasy. Ale jak jest w przypadku napędu 4x4 w silniku 112 KM, bo brak dwumasy przy napędzie 4x4 wydaje się mało prawdopodobny? Przecież dołączany jest tylny wał, więc jeszcze dodatkowe drgania... Czy aby na pewno nie wsadzili dwumasy do silnika 112 KM w wersji 4x4?
2. Turbina WGT (wersja 112KM) i turbina VGT (140KM). Czy ktoś orientuje się, jakie są koszty regeneracji w obu przypadkach? Bo słyszałem, że niezależnie od wersji są one bardzo zbliżone, ale wtedy nie wiem czy warto w ogóle rozważać kupno wersji słabszej. Chyba, że turbina WGT jest generalnie dużo bardziej trwała od VGT?
3. Skrzynia 5bieg i 6bieg. Z tego co mi wiadomo, w obu przypadkach przy 3tys obr na ostatnim biegu mamy 140 km/h. Oznacza to, że skośnoocy 'okpili' sprawę w wersji 6bieg - 2x więcej machania drążkiem, czyli pewnie 2 pierwsze biegi bardzo krótkie?
4. Filtr DPF. Wiem, że nie był fabrycznie montowany w silniku 112 KM. Niestety, ale auto sprowadzam z Niemiec, a tam mogli ten filtr dorzucić (prywatnie) ze względu na niższy podatek ekologiczny. Czy ktoś słyszał o czymś takim? Oczywiście to do zweryfikowania przy kupnie, ale pierwszy raz o czymś takim słyszałem...
Niedługo mam dać znajomemu, wybiera się do Niemiec i może coś znajdzie, ale muszę się zdecydować na silnik. Chciałbym słabszy ze względu na prawdopodobnie niższe koszty serwisowania - stąd te pytania, żeby to definitywnie potwierdzić. Bo jak mają być zbliżone to wtedy warto rozejrzeć się również za wersją 140 koni...
Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam.