Forum > Zakup Hyundaia

Kupno - TUCSON JM

<< < (12/66) > >>

waszek_rmc:
Dzięki za informację, jeszcze mam pytanie odnośnie rozrządu w Tucsonie. Auto serwisowane do przebiegu 117 tys (od 02.2006 do 11.2011), w książce brak informacji o wymianie rozrządu. W ogóle brak jakichkolwiek informacji, jedyni pisakiem dopisane, że przy przebiegu 88 tys miał tarcze i klocki wymieniane. Wg przebiegu się kwalifikuje, ale wg ilości lat już nie. sprzedawca twierdzi, że jest po wymianie. Pasek jaki jest załozony to GATES - HYUNDAI, tak jest na nim napisane. Czy to pasek fabryczny?
Jest parę rzeczy do zrobienia, a gdy już się zdecyduję, to z rozrządem chcę troche poczekać. Obecnie auto ma 144 tys.

bobek310:

--- Cytat: "waszek_rmc" --- Wg przebiegu się kwalifikuje, ale wg ilości lat już nie. sprzedawca twierdzi, że jest po wymianie. Pasek jaki jest załozony to GATES - HYUNDAI, tak jest na nim napisane. Czy to pasek fabryczny?

--- Koniec cytatu ---

Wg lat - też się kwalifikuje. Tak jak opony wszystkie części gumowe po ok 6 latach kwalifikują się do wymiany, zwłaszcza w tak newralgicznym punkcie jak rozrząd, gdzie zaniedbanie może grozić zniszczeniem całego silnika.
W ubiegłym roku zaczęła mi puszczać pompa wodna. Oddając samochód do mechanika i wiedząc, że koszt usługi będzie ten sam zdecydowałem się na wymianę kompletnego rozrządu, mimo że jest to rocznik 2008 i ówczesny przebieg (o ile poprzednik nic nie namieszał w liczniku) wynosił 58995 km. Przy tym przebiegu były jakieś napisy na pasku, ale niemożliwe do odczytania. Podejrzewam, że jeżeli możesz wyraźnie odczytać nazwę producenta na pasku, to faktycznie był wymieniany.

waszek_rmc:
Ale te paski gates - hyundai były fabryczne, czy stosowane w  ASO?  Wg lat chodziło mi o okres jaki był serwisowany w ASO..
Napisy sa bardzo wyraźne.. Osłony nie ściągałem, pasek i tak jest doskonale widoczny. Chyba, że to nie od rozrządu :)

[ Dodano: 2014-05-04, 20:39 ]
Jeszcze tylko pytanie, czy kontaktując się z niemieckim ASO hyundai, mam szansę na wyciągnięcie dokłądnej historii? CZy dać sobie spokój, bo oni w ogóle nic nie odnotowują w systemie? Czy poprostu nie ma międzynanrodowej bazy, a jest tylko krajowa?

bobek310:
Wydaje mi się, że oglądałeś pasek klinowy od klimatyzacji, alternatora i wspomagania.

Nie wydaje mi się, aby niemieckie ASO przekazywało jakiekolwiek informacje - z całym szacunkiem dla Ciebie - dla nie wiadomo kogo. Jeżeli oczywiście masz możliwość, to spróbuj sprawdzić te dane.

Ja kupując samochód sprawdziłbym dane producenta (na rosyjskiej stronie Hyundai) i porównałbym z danym egzemplarzem. Dokładnie sprawdził pod względem technicznym, na Policji oraz zrobił odpłatny pełen przegląd techniczny z wbiciem do dowodu rejestracyjnego.
Jeżeli wymiana rozrządu nie jest jakoś wiarygodnie udokumentowana, to nastawiłbym się na wymianę w jakimś najbliższym czasie od zakupu.
Ja na przykład robiąc wymianę rozrządu wziąłem fakturę imienną na części oraz poprosiłem mechanika, aby wbił mi wymianę do książki serwisowej wraz z pieczątką firmy.

BIKOdh:
Cześć,

Jestem Nowy.  Mam zamiar kupić Tucsona. Upatrzyłem sobie taki model, Możecie swoim fachowym okiem ocenić czy warto ?

http://otomoto.pl/hyundai-tucson-vgt-140-km-4x4-klimatronik-C32952866.html

VIN to kmhjn81vp6u335734
a ogłoszenie w załączniku

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej