Autor Wątek: [Santa Fe SM] Output speed sensor  (Przeczytany 19934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

martinez98

• Gość
[Santa Fe SM] Output speed sensor
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipiec 2014, 13:07:03 »
Musisz dotrzeć do poduszki tylnej skrzyni (ten trójkątny uchwyt z otworami obok). Na pewno uda Ci się to od spodu z kanału. Może też po wyjęciu obudowy filtra powietrza. Szukaj blisko maglownicy.

user

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipiec 2014, 23:28:14 »
czujnik schowany jest za reduktorem, mimo wszystko najlepiej dostać się od góry, po uprzednim zdjęciu intercoolera i odsłonięciu wiązek (konieczna jest pomoc drugiej osoby).

KondzioR.

• Gość
[Santa Fe SM] Nie działa prędkościomierz..
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Październik 2014, 12:41:50 »
Witajcie.. Kupilem nie dawno Hyundaia i niestety ale nie działa licznik. Czy czujnik to jest ten tutaj w skrzyni od góry przykręcany na jedną śrubkę(klucz 10) ?
Co może być przyczyną? uszkodzony czujnik? czy ma jakiś inny słaby punkt niedziałający licznik?

Pozdro

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Nie działa prędkościomierz..
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Październik 2014, 18:10:46 »
Automat? Zmienia biegi?

U mnie spalony bezpiecznik powodował, że nie działała skrzynia biegów i prędkościomierz - a przyczyną było zwarcie w czujniku wody w paliwie (ale u mnie to CRDi - więc w benzynie na pewno jest inna rozpiska bezpieczników).

Z tego, co pamiętam - był to jeden z bezpieczników w kabinie nad podstopnicą.

KondzioR.

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Październik 2014, 16:53:41 »
Tempomat,skrzynia biegów wsio działa oprócz liczenia prędkości :<

Turtl

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Październik 2014, 17:24:56 »
U mnie jest tak samo. Nie działa licznik i tempomat poza tym bez problemów. Umawiam się na wizytę w przyszłym tygodniu w serwisie Hyundaia w Lubiniu. Mieszkam na końcu Polski i o jakiegoś kumatego elektronika ciężko. Wiem że może być przyczyną czujnik - impulsometr i wygląda on zupełnie inaczej jak pokazane na np Allegro, tam wszystkie mają zębatkę ślimakową a w automacie jest taki bez jakichkolwiek części ruchomych. Jakoś nie trafiłem na ślad takiego czujnika w przyzwoitej cenie. W serwisie to koszt około 400 zł. ale cóż jak mus to mus ...

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Październik 2014, 18:36:35 »
Cytat: "KondzioR."
Tempomat,skrzynia biegów wsio działa oprócz liczenia prędkości :<

A tempomat nie bierze sygnału z tego samego źródła, co prędkościomierz? (to pytanie do naszych forumowych skarbnic wiedzy :-) ).

Sprawdzałeś wszystkie bezpieczniki? Może uszkodzone są zegary (to chyba znacznie tańsza opcja, niż nowy czujnik do skrzyni)?

Turtl

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Październik 2014, 20:48:39 »
Problem w tym, że prędkościomierz działa ale krótko i nie zawsze (przeważnie nie działa) jak działa to i tempomat chodzi a później kucha. Jak działa to około 5 -10 min, tak jakby po rozgrzaniu padał, tylko od czego się rozgrzewa skoro nie ma tam części mechanicznych ? Może ktoś coś tańszego podpowie bo tym autem przeważnie Małżonka ma jeździ i trochę ją to stresuje. W trasie GPS robi za prędkościomierz ale roli tempomatu nie chce przejąć :)

[ Dodano: 2014-11-20, 08:50 ]
Informuję szanowne grono, że prędkościomierz już działa. Odwiedziłem serwis Hyundai w Lubinie, podpięli do kompa i stwierdzono uszkodzenie czujnika prędkości. Zamówiłem wysyłkowo ponieważ mam do Lubina 140 km i nie chciałem ponownie jechać na prostą wymianę. Nie była prosta. Czujnik jest w innym miejscu niż na zdjęciach prezentowanych przez forumowych kolegów. Mianowicie wsadzili go nie na wierzchu skrzyni (zdjęcie) ale w miejscu raczej trudno dostępnym, z tyłu skrzyni tuż przy skrzynce rozdzielczej obok łapy do podwieszenia skrzyni. Czujnik kosztował 320 z przesyłką + 2 godziny mojej robocizny. Serwis za diagnozę 150 + 200 na dojazd i powrót. Ale działa i tempomat też hula. Pojechałem z "palącą" się poduszką powietrzną, diagnoza: za niskie napięcie aku, skasowali, podładowali akumulator i ok. Nazajutrz zapłon i poducha świeci jak marzenie. Akumulator kupiony w maju br. pomiar 12,6V , podczas ładowania 14,5V . czyli stwierdzenie że napięcie jest chyba błędne. Ale poduszki to potrafią u nas już sprawdzić ... Powalczę i zgaszę jakoś kontrolkę :)