Witam serdecznie. Lantra J2 Wagon, 1.6 GLS, 114KM, rynek niemiecki.
Jako, że mechanicy w mojej mieścinie to same d... wołowe, a elektromechanicy zgodnie twierdzą, że nie robią niczego, co wyszło spod małych żółtych rączek, zastanawiam się, czy jestem w stanie sam to ustrojstwo ponaprawiać.
1. Problem z centralnym - po której zimie i pewnie siłowym otwarciu przymarzniętego zamka, centralny czasem nie działa przy otwieraniu drzwi od zewnątrz - muszę zamknąć zamek przy klamce (od środka), i od środka go otworzyć (od środka działa zawsze). Czasem bywa i tak, że przez kilka dni działa bez zarzutu. co może być przyczyną? Stawiam, że gdzieś styku nie ma.
2. Podnośnik przedniej szyby (od strony kierowcy) - rzadko udaje się szybę zamknąć prawidłowo, silniczek krzywo ciągnie (jakby z jednej strony był za duży opór), w efekcie czego albo przycinam uszczelkę, albo szyba "wyjeżdża" z ramy okna. w dół bezproblemowo. Prowadnica, czy silniczek się kończy?
Dam radę samodzielnie rozebrać boczek drzwi i go złożyć, bez pomocy drugiej pary rąk? Przy okazji mam klamkę do wymiany, ale tu to juz chyba nawet boczku rozbierać nie trzeba.
3. Przerywacz wycieraczek - generalnie chodzą normalnie, szybkość mogę przełączać, ale nie działa tryb przerywanej pracy. Po włączeniu trybu wycieraczki machną raz, wyłączają się, i nie włączają się znowu. Czyżby szlag trafił przerywacz? I gdzie on się znajduje, tzn czy od środka kokpit trzeba ściągać, czy od silnika da radę?