Forum > Accent
[Accent X3] Blokujący się hamulec.
k7s5a2:
Witam po bardzo długiej przerwie.
Mam następujący problem.
Klocek w przednim prawym kole nie odbija do końca, przez co koło grzeje się dość znacznie powodując jednocześnie wzrost spalania.
Proszę o pomoc w rozpoznaniu przyczyny tego zjawiska.
Dodam, że klocki są nowe, zacisk został przesmarowany, prowadnice wyczyszczone i nasmarowane ( poruszają się lekko ), tłoczek został przesmarowany i wyczyszczony ( sprawdzane na stanowisku warsztatowym, odbija ), wymieniony płyn hamulcowy, zmieniony przewód hamulcowy giętki, cały układ dokładnie odpowietrzony.
Proszę o pomoc w odnalezieniu przyczyny niesprawności.
Czy wyregulowanie siły hamowania za pomocą korektora ( o ile jest to możliwe ) przyniesie oczekiwany efekt?
Pozdrawiam.
Zbyszek:
A czyściłeś jarzmo zacisku w miejscu mocowania klocka :?: :?: (tam są takie blaszki). Warto po oczyszczeniu wszystkiego użyć minimalnej ilości smaru miedzianego na wypustce klocka (to miejsce, które wchodzi w blaszki). Przypadek, który opisujesz to częsta przypadłość. Kiedyś mój dobry mechanik powiedział, że w Hyundaiach nawet gdy układ hamulcowy wygląda na idealny to warto raz w roku rozebrać wszystko i przeczyścić i przesmarować inaczej się wszystko zapieka.
P.S.
Witamy ponownie na forum :-P
k7s5a2:
Jarzmo jest wyczyszczone na błysk. Ogólnie wszystko jest wyczyszczone na błysk i poślizg. Posmarowane smarem miedzowym, tłoczek przesmarowany smarem do tłoczków.
Postaram się wyczyścić wszystko jeszcze raz wiertarką z głowicą do czyszczenia.
Jokoko:
Jak miąłem to u siebie to po prostu papierem przejechałem miejsce na klocku gdzie styka się z blaszka i porusza po niej.
kml:
Sprawdziłeś prowadnicę zacisku? Zwłaszcza dolna ma tendencje do stania na amen bo jest pordzewiała. Powinno być tak, że po posmarowaniu jesteś w stanie ręką ruszyć zmontowany zacisk.
Nawigacja
[#] Następna strona