Autor Wątek: [Accent LC] Złącze diagnostyczne  (Przeczytany 10805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbastian

• Gość
[Accent LC] Złącze diagnostyczne
« dnia: 02 Sierpień 2012, 22:44:02 »
Witam. Informacje na ten temat na portalu są trochę nie pełne. Proszę osoby które znają się na diagnostyce, o informacje. Jakie złącze diagnostyczne należy zastosować do diagnostyki Accenta II, jakiego typu i o jakich parametrach? Jaki program do diagnostyki? Co umożliwia nam dany interfejs/program? (chodzi mi o to ze jest straszne zamieszanie, można kasować błędy czy tylko odczytywać parametry) Fajnie by było stworzyć małe kompendium wiedzy na ten temat. Pozdrawiam

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2012, 23:39:51 »
Co do diagnostyki to trzeba sie tym troche pobawić i poczytać co i jak.
Myślę że reszta użytkowników coś podpowie, najlepiej gdyby rzeczywiście powstał jakiś tutorial co jak i gdzie zbadać, dokładna instrukcja najlepiej ze screenami:P jakby miał ktoś chwilkę:)

KAROL208

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2012, 19:52:28 »
Gniazdo jest OBD   tylko że od 1996r były one montowane ale ciężko jest z połączeniem się z autem aż do roczników 2000 zwykły tester za kilkaset złotych nie  podoła (mam elm 327) zależy chyba od sterownika w jaki wyposażony jest pojazd.
Ja osobiście swoją sonatę 96r diagnozuje palmtopem ale mam złącze ALDL.
Moje próby połączenia się z coupe 2000, acentem 96 i 2000r za pomocą elm327 i pcmscan nie przyniosło sukcesów.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpień 2012, 21:05:09 »
A ja potwierdze działanie ELM327 i pcmscan z accentem LC. Wszystko ładnie działa bez kombinowania. Wcześniej testowałem skaner diagnostyczny (taki z wyświetlaczem) - z tym były problemy

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpień 2012, 00:46:42 »
doman76, co można tym sprawdzić w Accencie LC? Da się monitorować parametry pracy silnika np.?

doman76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:37:29 »
Dużo jest parametrów które można monitorować. Oczywiście ELM327 jest tylko do odczytu danych  a nie zapisu, błędy można skasować.
Odcyztać można np. RPM, temperatury, napięcie na sondach, czujnik przepustnicy itd, itd...

Ogólnie jeśli ktoś ma problemy z silnikiem to moim zdaniem warto kupić.

barman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2012, 21:51:09 »
Ja do swojej sonaty 1999r 2.0 używam ELM327. Głównie to do odczytu i kasowania błędów. Wcześniej używałem tego kabelka do nissana primery z 2000 roku i też nie było problemów. Dość uniwersalny kabelek dla domowych majsterkowiczów.

koziar123

• Gość
[Accent LC] CHECK ENGINE
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopad 2015, 11:15:33 »
Witam Panowie,

W drodze do pracy w poniedziałek zapalił mi się CHECK ENGINE. Auto jeździ normalnie, spala normalne ilości paliwa, przyspiesza płynnie itp... Wiem o tym, że przyczyn zapalenia tego może być sporo (przejrzałem kody błędów), ale w związku z tym mam inne pytanie.

Czy możecie polecić mi jakiś kabel dzięki któremu podłącze się z autem i będę mógł samodzielnie sczytać błędy i ewentualnie je usunąć? Byłbym wdzięczny za przykładowe linki :)

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopad 2015, 11:58:22 »
przykładem najtańszym o najprostszym to ELM 327 na kablu,  bt,  lub wifi,  możesz np wygodnie i bezprzewodowo połączyć sie z telefonem i z jego poziomu znaleźć kod błędu i go usunąć,  cena ok 25zl.

A jeśli chcesz cos bardziej zaawansowanego to:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6090

koziar123

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopad 2015, 12:53:21 »
Marku, dziękuje za info!

Czy takim najzwyklejszym modelem ( http://allegro.pl/i01-interfejs-elm-327-bluetooth-obd2-elm327-cd-i5780103138.html ) sczytam błędy z mojego Hyundaia?  Z tego co wyczytałem, to nim usunę tylko świecący  się Check engine. Czy coś jeszcze sprawdzę za pomocą tego ( np. temperature oleju itp itd?)

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopad 2015, 12:51:30 »
dzięki niemu usuniesz checka, ale również sprawdzisz czemu się pojawił (kod błędu),  możesz również sprawdzić temperaturę silnika, aktualne obroty, ciśnienie doładowania czasem,  i to by było chyba na tyle  -  mowie o aplikacjach na telefony typu  TORQUE,  bo z laptopem nie miałem okazji się łączyć.  Poprostu łączysz się z ECU silnika (w innych markach być moze i z innymi modulami) . Za takie pieniądze to nie ma czego więcej wymagać a usuniesz w większości samochodach ze złączem obd 2.

Kupując kieruj się komentarzami i gwarancja zeby jakaś tam była.

koziar123

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopad 2015, 18:11:36 »
Panowie, oto błędy które zczytal mi eml. Wiem że błędy nr p1801 i p1805 sa od immobilaizera co mozna po prostu "olac". Ostatni błąd dotyczy zapisanego katalizatora, czy mam rację?  Co mogę w tym przypadku zrobić?  Nie wiem także co oznacza pierwszy błąd...  Wszystkie błędy się usunęły za pomocą prpgramu torque pro.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopad 2015, 18:27:26 »
Pogadali sobie o interfejsach (temat o odpowiednich do LC już istnieje, ale 5 sekund na szukanie to już za długo prawda) to teraz o interpretacji błędów P0135, P0422 zapraszam tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3974&highlight=p0135