Autor Wątek: Tucson / Czujnik temperatuy zewnętrznej  (Przeczytany 24298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbyh

• Gość
Tucson / Czujnik temperatuy zewnętrznej
« dnia: 31 Grudzień 2011, 19:20:15 »
Witam wszystkich. Gdzie znajduje się w/w czujnik chyba jest uszkodzony wariuje pokazując różną temperaturę. Znalazłem coś za atrapą przed chłodnicą jeśli to jest on, to jak się tam dostać nie zdejmując zderzaka. Dziękuję i pozdrawiam.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2012, 11:57:33 »
Cytat: "zbyh"
wariuje pokazując różną temperaturę
Czym to się objawia?

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2012, 12:22:52 »
Brt, nie chodzi mi o ten czujnik. mam na myśli czujnik temp. zewnętrznej, który pokazuje temperaturę na klimatronicu panującą na zewnątrz, mieści się on gdzieś za zderzakiem przednim w okolicach chłodnicy, tyle wiem. Nie wiem natomiast jak się do niego dostać nie rozbierając połowę samochodu.Pozdrawiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Styczeń 2012, 16:19:00 »
Znalazłem cos takiego TU i TU

Może choć w małym stopni pomoże.

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2012, 18:16:01 »
Dzięki kosmos2011 - oto właśnie chodziło :idea: Widziałem coś takiego za atrapą z przodu, ale nie miałem pewności. Faktycznie są tam dwa czujniki jeden od temp. zew. drugi od klimy. Możliwe że jest to tylko kwestia wtyczki albo złego styku, tak jak to jest opisane w zapodanym przez Ciebie linku bo objawy mam podobne. Jak dzwoniłem do serwisu zaśpiewali za czujnik temp. 170 pln, a za ten od klimy 1000  :oops: pln. Problem jest tylko taki że nie można tam nigdzie wsadzić łapy żeby go wyciągnąć, chyba będzie trzeba ściągać zderzak. W każdym razie jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-01-06, 09:56 ]
Sorry że tak post za postem. Udało mi się jakoś łapska wsadzić za atrapę i okazuje się że mam tylko jeden czujnik z uszkodzoną wtyczką, ale jest jeszcze druga wtyczka która sobie dynda na wiązce, prawdopodobnie od drugiego czujnika, tylko teraz którego. cholera chyba musiałbym wyczaić jakiegoś Tucsona i zobaczyć w oryginale. Pozdrawiam.

lipiniak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2012, 20:17:13 »
ja czujnik kupilem na allegro co prawda nie orginalny ale dziala dobrze,ten gosc te czujniki robi do roznych marek cena ok 50 zl,dostac sie mozesz pchajac ta krate na wprost chlodnicy do srodka tylo ostroznie jest na takich wsuwkach,czujnik temp.podlaczony jest do tego kabla o dwoch pinach,przerabialem to u siebie.Kratkie wkladasz przy pomocy zagietego druta proscizna,powodzenia. :mrgreen:

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2012, 21:30:05 »
Dzięki lipiniak, już wymieniłem. Ja co prawda dostałem się od góry zderzaka tam gdzie zaczep maski, całą rękę sobie poharatałem :evil:  ale dałem radę. Najważniejsze że działa, następnym razem będę wiedział że od kratki jest prościej.

tomal

• Gość
Czujnik temperatury zewnętrznej
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2016, 16:22:20 »
Właśnie kupiłem wymarzonego Tucsona. Przed zakupem wszystko dokładnie sprawdziłem  (miernik,stacja diagnostyczna itp). A jednak coś umknęło mojej uwadze:(. Zauważyłem, że temperatura zewnetrzna na wyświetlaczu klimy jest jakby przeklamana - bez przerwy pokazuje 20 stopni. Dziś po wizycie na myjni było -40 :). Dobrałem się więc do czujnika pod tablicą rej. Idzie tam jeden kabel,ale z dwoma wtyczkami. Jedna jest podłączona pod czujnik,druga sobie dynda. I pytanko: Czy tam powinny znajdować się dwa czujniki? Ten podłączony jest na trzy piny,wtyczka dyndająca na dwa. Czy brakuje tam czujnika odpowiedzialnego za wskazania temperatury? Będę wdzięczny za pomoc ;) pozdrawiam, Tomek

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Wrzesień 2016, 19:40:46 »
Podaj vin to sprawdzimy czy masz w aucie oba czujniki czyli A.Q.S i Ambient sensor (czujnik temperatury zewnętrznej).

tomal

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Wrzesień 2016, 19:44:18 »
KMHJN81BP6U513447 z góry dzięki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Wrzesień 2016, 20:08:53 »
Na wyposażeniu masz oba czujniki i ten na dwa piny to czujnik temperatury zewnętrznej. Sam czujnik ma numer 96985-2D700, ale tak jak już pewnie przeczytałeś można też zrobić tak  http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6396&highlight=zewn%EAtrznej . Obawiam się jednak że jeśli czujnik gdzieś zniknął to znaczy że ktoś już próbował usunąć problem i poległ. Przyczyny oprócz czujnika mogą być dwie: wtyczka+przewody od czujnika, panel sterowania w kabinie.

Napisz na PW do Administratora (czerwony nick) o poprawę profilu data produkcji Twojego auta to 2006-08-11, a nie jak podałeś przy rejestracji na forum 2007.

Wyposażenie http://hyundai.afora.ru/eur/vin/kmhjn81bp6u513447/

Z wyposażenia nie masz fabrycznie podgrzewanych lusterek, przed zimą mógłbyś coś takiego dołączyć sterowanie jest wtedy przy uruchomieniu podgrzewania tylnej szyby.

Ciekawostką jest podgrzewanie przedniej szyby w miejscu gdzie przylegają pióra wycieraczek.

tomal

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Wrzesień 2016, 20:19:38 »
Co do czujnika to znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-hyundai-nowy-i5082773025.html
 Myślisz, że  dałby radę?  Jeśli chodzi o rok produkcji to w dowodzie,karcie pojazdu mam 2007... Głupi już jestem  :roll:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Wrzesień 2016, 20:44:53 »
Ten czujnik będzie pasował.

Gdyby jednak dalej coś było nie ok to połącz czujnik na krótko ze sterownikiem klimatyacji wg poniższego zdjęcia. Przewody użyj o przekroju 0,3 mm²              

Na tej stronie http://hyundai.afora.ru/eur/vin/kmhjn81bp6u513447/ jest baza z dokładnymi danymi auta np. numer silnika, data produkcji. W Niemczech skąd auto pochodzi wpisywano datę pierwszej rejestracji jako datę produkcji, a w Polsce powielano błąd. Data produkcji Twojego auta to   2006-08-11 i kropka.

tomal

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Wrzesień 2016, 20:50:26 »
Wielkie dzięki kosmos za pomoc :-)  A z tą datą produkcji to troszkę mam nerwa :evil: Czuję się wydymany  :evil:
Miał być 07 nie 06... Pięknie..

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrzesień 2016, 20:57:19 »
Silnik G4GC jaki posiadasz w aucie posiada regulację luzu zaworowego za pomocą płytek o zmiennej wysokości. W przypadku LPG jest ważne żeby dokonywać kontroli luzu i ewentualnie dokonywać korekty. Jaki masz realny przebieg?