Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Jaka instalacja LPG do Accent silnik 1341 cm
siwuch86:
Witam.
Pozwolę sobie odświeżyć.
Czy LPG tzw. II gen. nadaje sie do Accenta '93 1.5? Pytam gdyż interesuje się zakupem takiego samochodu w którym jest juz LPG i sprzedający mi powiedział przez tel że tem jest cyt. "ta najprostsza" instalacja ale nie wydaje mi sie zeby tam była I gen.
I dodatkowe pytanko: jak upewnić się która instalacja jest zamontowana? Gdyż mam wrażenie że właściciel poprostu tego nie wie.
Pozdrawiam :)
Cien:
siwuch86, ktora generacja
1 czy 2 prosto odroznic :)
1 generacja na tylko srube na przewodzie z gazem i zadnej elektroniki.
2 generacja na zamiast sruby jest tzw. silnik krokowy ktory dawkuje paliwo (poniewaz jest komputer sterujacy)
Osobiscie mialem auto gdize przerobilem (dolozylem elektronike), z 1 na 2 generacje, i z powrotem po paru miesiacach meczarni nad wyregulowaniem poprawnym zdjalem elektronike i zalozylem zwykla srube i zero problemow.
Wazne zeby przy 1 i 2 generacji byla zamontowana klapka przeciwwybuchowa.
Skoro sie nie znasz na LPG jedz do jakiegos warsztatu przed kupnem, nie powiedza co to jest i w jakim stanie.
Po pierwsz jedz ze 120-130 i rzuc na luz - nie ma prawa gasnac , choc widzialem rozne smiesne patenty na to :D
siwuch86:
Dzieki wielkie za odpowiedź :)
A oco chodzi z tym gaśnięciem auta przy większej prędkości? Możesz to jakoś pokrótce wytłumaczyć?
I gdzie ten silnik krokowy wraz z elektroniką powinien sie znajdować?
Napewno pojade do jakiegos mechanika przed zakupem ale jedyny dzien kiedy moge tam jechac to sobota... obdzwonilem wszystkich mechanikow jakichw necie znalazlem i tylko jeden pracuje w takich godzinach kiedy mam szanse sie tam pojawic (Nowy targ):/.
Cien:
--- Cytat: "siwuch86" ---Dzieki wielkie za odpowiedź :)
A oco chodzi z tym gaśnięciem auta przy większej prędkości? Możesz to jakoś pokrótce wytłumaczyć?
I gdzie ten silnik krokowy wraz z elektroniką powinien sie znajdować?
Napewno pojade do jakiegos mechanika przed zakupem ale jedyny dzien kiedy moge tam jechac to sobota... obdzwonilem wszystkich mechanikow jakichw necie znalazlem i tylko jeden pracuje w takich godzinach kiedy mam szanse sie tam pojawic (Nowy targ):/.
--- Koniec cytatu ---
Nie mam sily pisac - zadzwon tel na priv
e-gen:
siwuch86,
Cechy charakterystyczne źle dobranej/źle wyregulowanej/zużytej instalacji LPG I/II gen.:
- gaśnięcie pod wrzuceniu na luz
- mułowatość,
- zapalona kontrolka CE,
- "strzały" szczególnie po wciśnięciu gazu w podłogę
Sprawdź datę ważności homologacji butli LPG.
Nawigacja
[#] Następna strona