Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] problem z klimatyzacją 2.0 CRDi
maras:
Witam. Odwiedziłem serwis klimy i okazało się, że było mało czynnika i zbyt duże ciśnienie w układzie... nie wiem co miał na myśli serwisant ale po nabiciu i oczyszczeniu działa idealnie. Pozdrawiam
Waldemar:
Dzięki Maras za informacje ja mam te same objawy i myślałem jak wielu że to jest związane dodatkowym obciążeniem silnika :-) czyli trzeba jechać do klimatologa aby dobił gazu :mrgreen:
Pozdrawiam
JKowalski:
Witam
Mam pytanie odnośnie sposobu działania klimy (manual). Otóż za każdym razem po przekręceniu kluczyka klima się włącza, niezależnie czy przed zgaszeniem chodziła czy nie.
Czyi wkładam kluczym klima aktywna. Wyłączam klime. Rozruch - znow aktywna.
Przy obecnej temperaturze używanie klimy jest nieuzasadnione i chciałbym aby była wyłączona cały czas. Co więcej przy nadchodzących mrozach niekorzystne raczej jest dodatkowe obciążanie przy rozruchu czymkolwiek. Niestety nie zawsze udaje mi się o tym pamiętać.
U was też to tak działa? Tak ma być czy może jest problem z jakimś przekaźnikiem?
Pozdrawiam
zkit:
Ja mam automat, ale sprawdź czy klima włącza ci się przy ustawieniu nadmuchu na szybę, a przy innym ustawieniu nie. Jeśli masz włączone odszranianie przedniej szyby to klima się włączy sama gdy na zewnątrz jest więcej niż 3 stopnie. Jeśli ustawisz nadmuch inny nie powinna się włączać. Tak miałem w focusie manualu, a i teraz przy włączeniu odszraniania przedniej szyby klima się załączy.
tumariusz:
U mnie jest dokładnie tak samo i z tego co pamiętam gdzieś juz ten temat był poruszany i tak właśnie jest w Hultayach. A jeśli chodzi o używanie klimy zimą to jest ona również potrzebna ponieważ osusza powietrze w samochodzie i co za tym idzie szyby. :-)
Nawigacja
[#] Następna strona