Autor Wątek: Żarówki do accenta  (Przeczytany 6799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vesoly

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudzień 2008, 01:54:31 »
Cytat: "Vex"
Wydaje mi sie ze przy dluzszym uzytkowaniu zarowek +50% szybciej pada odblysnik, robi sie ciemny, zreszta to nawet logiczne :) oczywisice po roku ciezko zauwazyc.

A własnie, że nie logiczne. To są nadal żarówki 55/60W. Jeżeli jednak uda się jakimś sposobem (np. inny skład mieszanki gazu w bańce, inna długość włókna, inny kształt tego włókna) uzyskać silniejszy strumień świetlny (i tak zresztą ograniczony przepisami chyba do 1000lm +-15% dla halogenowych świateł mijania z żarówkami H4) to i tak żarówka nie może pobierać więcej prądu.
Więc jeżeli światła będzie troszkę więcej to przy tej samej mocy pobieranej przez żarówkę ciepła będzie MNIEJ!
Moc wypromieniowana jako światło + moc wypromieniowana jako ciepło = 55/60W i koniec.

EDIT:
Oczywiście jak uda nam się skierować więcej światła w odpowiednia stronę to efekt może być taki, że w strefie centralnej będzie jaśniej o te 50% a za to gdzieś tam z boku będzie ciemniej. Tak zresztą opisują swoje żarówki z Plusem producenci typu Philips czy Osram.

Vex

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudzień 2008, 22:21:27 »
Cytat: "vesoly"

A własnie, że nie logiczne. To są nadal żarówki 55/60W. Jeżeli jednak uda się jakimś sposobem (np. inny skład mieszanki gazu w bańce, inna długość włókna, inny kształt tego włókna) uzyskać silniejszy strumień świetlny (i tak zresztą ograniczony przepisami chyba do 1000lm +-15% dla halogenowych świateł mijania z żarówkami H4) to i tak żarówka nie może pobierać więcej prądu.
Więc jeżeli światła będzie troszkę więcej to przy tej samej mocy pobieranej przez żarówkę ciepła będzie MNIEJ!
Moc wypromieniowana jako światło + moc wypromieniowana jako ciepło = 55/60W i koniec.

Jakby tak bylo to ich zywotnosc bylaby dluzsza a nie krotsza. Uszkodzeniu zawsze ulegaja w ten sam sposob. Nie wytrzymuje zwoj swiatel mijania moim zdaniem od temperatury :) chyba nie z powodu swiecenia dalej :) Byc moze nie mam racji, ale innego wytlumaczenia nie widze. Pomijajac to widzialem przyklad samochodu ktory jezdzil kilka lat na zarowkach Osram +50% i swiatla pociemnialy, moze zbieg okolicznosci, ale potem odblysnik dzialal bardzoo kiepsko.
W trasie efekt przy takich zaorwkach naprawde jest zauwazalny. Najprosciej dostrzec to po znakach migajacych z naprawde daleka szczegolnie przy miekkim zawieszeniu Accenta :)
Kiedys jadac w trasie (teren niezabudowany, totalna ciemnica, totalna pustka) na dlugich + halogeny czulem sie jak na meczu pilkarskim :)

Cien

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudzień 2008, 01:29:09 »
Cytat: "Vex"
Uszkodzeniu zawsze ulegaja w ten sam sposob. Nie wytrzymuje zwoj swiatel mijania moim zdaniem od temperatury :) chyba nie z powodu swiecenia dalej :) Byc moze nie mam racji, ale innego wytlumaczenia nie widze.

A może wykonane są np. z materiału/stopu o mniejszej trwałości ? Chyba jest to jakieś wytłumaczenie ?
Inne stężenie i skład gazów, jakość próżni itp. też mają wpływ na żywotność żarnika ;)

Kris_DG

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Styczeń 2009, 00:40:49 »
Panowie a co do postojówek w accencie. Ja mam u siebie diody LED białe. Włożył je tam poprzedni właściciel aczkolwiek obie juz padły i teraz mam pytanie które będą pasowac? :

LED 1

LED 2

czy moze

LED 3

Chciałbym zamówić LED 2.

Cien

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Styczeń 2009, 02:14:08 »
A ja mam pytanie, jakie dokladnie zarowki w ktorym miejscu sa.
Poniewaz w instrukcji jest podana tylko moc poszczegolnych zarowek, a nie typ oprawki :/

kml

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Styczeń 2009, 08:14:44 »
Kris_DG, padły Ci ledy? Przeca to ma być "wieczne" nieomalże...

Cien, a moze być wyjąć z lampy przedniej i tylnej po jednej i wszystko będzie jasne :)

BLOONDYN

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Styczeń 2009, 09:45:22 »
Nie wszystkie ledy są na 12V być może ten kto je sobie zakładał nie zwrócił

k7s5a2

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Styczeń 2009, 10:41:10 »
Kolorowe diody LED w światłach postojowych to moim skromnym zdaniem zły pomysł.
Nie dość, że większość (jeśli nie wszystkie) są robione w CHRL przez mało wykwalifikowanego robotnika to na dodatek są niedopuszczalne przez prawo.
IMHO lepszym rozwiązaniem niż owe wymienione wyżej diody za 15 zł. ( 9 + 6 za wysyłkę ) jest wybranie się do sklepu motoryzacyjnego i zakupienie np. takich - W sklepie nie kosztują one wiele więcej niż te LED. Jeśli ma się więcej zasobów pieniężnych można się pokusić na to.

Osobiście planuję zainwestować w takie żaróweczki postojowe jak podałem wyżej oraz coś takiego.
Ciekawi mnie tutaj wasza opina na temat tego konkretnego modelu. Może miał, widział, jeździł na takich żarówkach i może mi coś o nich powiedzieć ? Informacje znalezione przeze mnie są dość, że tak powiem, sprzeczne.

Erebus

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2009, 10:58:26 »
Kris_DG wszystkie te diody które wybrałeś są po jednych pieniądzach ( czyli do d..y)

Ja mam włożone białe diody led magneti marelli i wyglądem nie odbiegają od zwykłej pozycyjnej tyle, że świecą ładnym bardzo biały światłem ( moim zdaniem chyba nawet za białym).
Mają certyfikat i są dopuszczone do ruchu.
Po za tym są to porządne diody a nie jakaś chińszczyzna robiona za kawałek chleba dziennie.

Do tego mam Philips Extreme. Świetne żarówki. Nie niszczą klosza bo to 55/60W. Świecą rewelacyjnie. Musiałem obniżyć światła bo ludzie mi czasami migają, że jadę na długich kiedy na prawdę jadę na mijania ;] ( dodam, że mam dobrze ustawione światła)
Mam je od roku i nie zauważyłem żeby jakoś gorzej świeciły.
A największym plusem jest to, że z daleka widać odblaski ( nie tylko te w znakach ale również rowerzystów i panów z "suszarką" czających się w krzakach.

zapomniałem dodać, że dają o wiele bielsze światło niż zwykłe żarówki. ( ale muszą się do tego chwilę rozgrzać - ale z tego co wiem to wszystkie tego typu żarówki tak mają )

Kris_DG

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Styczeń 2009, 19:24:34 »
No padły mi LEDy i to oba, a później jeden palnik bixenonowy a za nim drugi :/

Co do nowych LEDów nie chce żadnych kolorowych. Ma być zimna biel. Zastanawiałem sie tylko nad tą częścią którą sie wpina w gniazdo. Nie wiem czy zauważyliście różnice pomiędzy LED1, LED2 a LED3.

k7s5a2

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Styczeń 2009, 19:42:04 »
Cytat: "Kris_DG"
[...] palnik bixenonowy [...]

Palnik bixenonowy w Accencie ?
O ile się nie mylę żarówki postojowe w tym modelu mają mają symbol W5W.
Ja się może i nie znam ale nadal uważam, że zamiast LED warto zastosować żarówki.

kml

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Styczeń 2009, 19:53:55 »
k7s5a2, to jest w5w :) Ja ostani kupiłem narvy i jak te zarówki sa nowe to swięcą na biało a z czasem na żółto jednakże przy cenie 45 groszy to nie jest jakiś problem ;)

Kris_DG

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Styczeń 2009, 20:27:37 »
No bixenony :) bez soczewek niestety.
Niech ktoś mi znajdzie soczewkowe lampy do accenta II to go ozłoce

Erebus

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Styczeń 2009, 21:49:34 »
technicznie można to zrobić ale nie wiem czy warto. Można zaadaptować soczewkę z innego samochodu. Reflektor w accencie jest w wersji clar ( światło nie jest rozpraszane przez szyby ale przez odblask). Widziałem matiza z takimi lampami ale to podobno straszna inwestycja. Nie znam szczegółów ale nie wiem jak tą soczewkę umiejscowić w reflektorze żeby była prosto.
Jak Chcesz to mogę Ci załatwić rajdowe żarówki 200W. Efekt nieporównywalnie lepszy niż najsilniejszy xenon. Tylko,że stopią Ci reflektor.

Vex

• Gość
Żarówki do accenta
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Styczeń 2009, 22:49:46 »
Cytat: "Erebus"

Jak Chcesz to mogę Ci załatwić rajdowe żarówki 200W. Efekt nieporównywalnie lepszy niż najsilniejszy xenon. Tylko,że stopią Ci reflektor.

Nie lepiej szperacz z helikoptera ? To dopiero da efekty.