Autor Wątek: [Accent X3] geometria - lekko przekręcona kierownica  (Przeczytany 6875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krawiol

• Gość
[Accent X3] geometria - lekko przekręcona kierownica
« dnia: 22 Lipiec 2012, 11:11:33 »
Witam. jakiś czas temu miałem wymieniane sworznie wahaczy, po ich wymianie w warsztacie ustawiali geometrię i pojawił się problem. kierownica przy jeździe na wprost nie jest prosto tylko lekko przekręcona w prawo, generalnie niby nic wielkiego, żonie nie przeszkadza a to ona częściej jeździ, ale gdy mi już przyjdzie prowadzić to mnie to mega denerwuje . słyszałem opinie, że czasem po ustawieniu geometrii się tak dzieje wtedy trzeba odkręcić kierownicę i ją samemu "wyprostować" - czy to prawda? jeśli tak to jak to zrobić w przypadku gdy jest tam poduszka powietrzna?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2012, 17:58:15 »
Cytat: "krawiol"
słyszałem opinie, że czasem po ustawieniu geometrii się tak dzieje wtedy trzeba odkręcić kierownicę i ją samemu "wyprostować" - czy to prawda? jeśli tak to jak to zrobić w przypadku gdy jest tam poduszka powietrzna?

Trzeba sprawdzić ustawienia geometrii i skorygować. O zdejmowaniu kierownicy zapomnij.

marcin89

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipiec 2012, 20:47:33 »
mam to samo i olewam to:P dalej do przodu

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipiec 2012, 22:12:28 »
Ja widziałem jak u mnie facet ustawiał geometrię to najpierw zablokował kierownicę na wprost, a potem regulował i jest OK, widocznie u Ciebie tak nie zrobił. Niech Ci ustawi porządnie jak to przeszkadza. Mnie też by wkurzało.

voytekk1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipiec 2012, 18:31:11 »
Teoretycznie to jeśli drążki kierownicze masz takie same to mógłbyś o tyle samo obrotów przekrecic drążki żeby to ustawić

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpień 2012, 00:39:51 »
Ja po wymianie maglownicy, korygowałem odkręcając kierownicę, po zdemontowaniu poduszki.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpień 2012, 16:29:18 »
Jeśli - a raczej wątpię bo po co - nie była rozłaczana zwrotnica od maglownicy za pośrednictwem końcówek drażków - bo do wymiany sworzni nie widzę takiej potrzeby to geometria przestawiła się na sworzniach - w tym punkcie.
W każdym razie przy ustawieniu geometrii kierownica ma być zblokowana w pozycji do jazdy na wprost i dopiero za pośrednictwem końcówek regulowana.
Przy opcji z poduszką nie ma sensu ruszać kierownicy - taśma która zasila poduszkę i konstrukcja w której jest poprowadzona instalacja do niej i uniemożliwia inną pozycję kierownicy na kolumnie i dodatkowo może zostać naruszona przy jakiejkolwiek "korekcie" w tym punkcie - to już nie te czasy :)

P.S.
Z drugiej strony takie ustawianie zbieżności przypomina mi sytuację którą sam miałem - wsadzili mi dwa różne - różnej długości drążki kierownicze - jeden krótszy - drugi dłuższy i źle zamontowali maglownicę - nie symetrycznie. Ustawili zbieżność i było ok - do momentu skrętu - w jedną stronę skręcał bardziej - w drugą mniej. Wyszło na to że jedno koło bardziej się wychylało do skrętu a drugie za mało. Super sprawa - w jedną stronę miałem 2 obroty kierownicą do oporu - w drugą 1,25.
Oczywiście usłyszałem - że tak ma być i różne są maglownice i w jednym aucie będzie 5 w prawo a w lewo nawet tylko 3 obroty. Wiecie - takie ćwiczenie bicepsu jednej ręki bo więcej się nakręci. :)

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpień 2012, 15:55:23 »
Ja osobiście jeździłem tak długo na korekty, aż w końcu ustawili kierownicę prosto - tak jak ma być.

adus1986

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2012, 18:36:05 »
witam miałem podobny problem po remoncie zawieszenia itp zrobiłem geomatrie
i miałem kierownice krzywo lecz koła są dobrze ustawione sam sprawdzałem u innego diagnosty i poprosty powiedział mi abym zdjoł kierownice i przestawił zajeło mi to ok 5 minut i problem znikł