Forum > Lantra

[Lantra J2] Gniazdo OBD2. Czym się podłączyć ?

(1/4) > >>

nightex:
Witam,
Od jakiegoś czasu posiadam "odziedziczonego" Hultaja Lantrę Wagon J2 1996 - sprowadzana (z Austrii albo z Niemiec - nie pamiętam). Ciekawi mnie kwestia OBD2. Mianowicie pod kolumną kierownicy jest gniazdo OBD2, po podłączeniu w zależności od programu wyświetlają mi się różne błędy, np. problem z nawiązaniem do ECU.

Sam nie wiem co o tym myśleć, skoro jest gniazdo to powinno się dać połączyć?
Może macie jakieś sprawdzone programy/sposoby na połączenie? Chciałem go sprawdzić a przy okazji skasować błąd poduszki bo bezpiecznik przypadkiem wyciągnąłem i przekręciłem kluczyk :/

kosmos2011:
Napisz :

1. jaki skaner używasz
2.jakie programy używasz
3.opisz kolejność podłączenia i uruchamiania programu

Przez OBD samodzielnie możesz skasować błędy silnika poduszki nie. ISO 9141-2 to jest twój protokół OBD  i do tego trzeba zakupić odpowiedni skaner.

nightex:
1. Oj, używałem go w Oplu i Seacie, to jakiś no-name :/
2. OBD-II ScanMaster, wOBD, MonoScan 2.12, ProScan
3. Podłączam do PC USB, podłączam wtyczkę do portu OBD, przekręcam kluczyk na ON i włączam program.

w zależności jaki program, to wyświetlają się informacje o otwarciu portu (w moim przypadku OBD mam pod port4), połączeniu z OBD, i błąd. W jednym programie wypisało brak połączenia z ECU.

kosmos2011, mógłbyś podać namiary na taki interface? Oraz jaki program byłby najbardziej odpowiedni do "lalki"?

kosmos2011:
Ja używam ELM 327 1.4 b program Easy OBD II ( w tym programie można sprawdzić stan połączenia interfejsu z samochodem).Wszystko robisz dobrze interfejs też chyba ok ( czy ma na obudowie jakiś symbol ), pozostaje sprawdzenie samego OBD 2 popatrz    TU i sprawdz czy kabelki są poprawnie podłączone.

http://forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?
http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=5&t

nightex:
Na "Easy OBD II" w Interface Hardware wywalało mi błąd :/

[ Dodano: 2012-07-15, 21:44 ]
jeszcze jedno czego nie rozumie, to podałeś opis do przeróbki z problemem pod J1850 PWM a napisałeś że mam ISO :/ i teraz nie wiem czy mam się w ogóle zabierać za przerabianie czy nie :D

Poza tym, i tak mam zamiar kupić ELMa na Bluetootha, czy mógłbyś mi podać linka z allegro do aukcji, żebym nie musiał niepotrzebnie potem użerać się z sprzedawcą? Bo podobno są takie co same automatycznie bez problemu wybierają protokół :) będę wdzięczny :)

A jednak jeszcze jedna sprawa, w jaki sposób mogę skasować błąd AirBag'a?? Troszkę zaczyna mnie irytować tak czerwona kontrolka :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej