Forum > Pony / Excel
pony91 problem ze sprzeglem
michal86:
Z tym mocowaniem nie wiele da sie juz zrobic. Nie ma sensu probowac naprawic stara linke, jasne - sama linka jest ok, jedynie jej koncowka przy pedale sie oblamala, ale jezeli chcesz to zrobic raz a dobrze to poprostu ja wymien na nowa. Nie jest to takie trudne jak by sie moglo wydawac. Tak jak pisal Delmin - to 15-20min roboty.
dominikg:
Po przeczytaniu waszych postów mam taką drobną sugestię. Końcówka linki pęka ponieważ sprzęgło ciężko "chodzi", a dzieje się tak wówczas kiedy docisk się kończy. Mnie co prawda końcówka linki nie pękła, ale kiedy kończyło mi się sprzęgło to pedał wciskałem "jak w beton". Po wymianie kompletu tarcza/docisk/łożysko wszystko zaczęło chodzić jak miód. Docisk miał zjechane słoneczko (blaszki sprężynujące na których pracuje łożysko oporowe), tarcza miała zjechane okładziny do główek nitów. Ponieważ po ciężkim wciskaniu pedału sprzęgła wiedziałem że kończy mi sie sprzęgło, poszukałem na alledrogo i kupiłem wcześniej komplet za 250pln orginał HMC Valeo.
Delmin:
Wymieniałeś sam to sprzęgło, czy dałeś jakiemuś znajomemu do zrobienia ??
dominikg:
Znajomemu mechanikowi. Zrobił to w godzinę, robił pierwszy raz Ponego i był zaskoczony że w 18 letnim aucie wszystko się normalnie odkręca, a nie ukręca. W pół godziny miał skrzynię na wierzchu (trza podwindować auto z prawej strony, ściągnąc koło, odkręcić zwrotnicę od wahacza, spuścić olej ze skrzyni,wypiąć półoś, odpiąć linki od skrzyni i przewody, odkręcić skrzynię i tyle). Potem wymienić co trzeba, poskładać, zalać olejem, wyregulowac linkę na ścianie grodziowej po stronie kierowcy i wio w drogę. Dobrze jest zaopatrzyć się w simering uszczelniający wałek zdawczy wychodzący z silnika za kołem zamachowym. Jeśli cieknie można od razu wymienić, koszt parę złotych a jak juz wszystko jest na wierzchu to warto. U mnie nie trzeba było.
voodoo90:
A mi z kolei panowie przed chwila sie stalo tak ze sprzeglo naduszam jak w maslo. Bieg z wielka ciezkoscia idzie wrzucic, a jak uda sie juz go wrzucic i pusci sie sprzeglo minimalnie to auto automatycznie rusza. Co to moze byc 478 479 481 482 483 484 490 491 492 498 499 503 998 PROSZE O POMOC!!!
Nawigacja
[#] Następna strona